China aplică, de la începutul lunii iulie a.c., noua lege privind vizele şi intrarea – ieşirea străinilor, legislaţie care se aplică tuturor străinilor aflaţi pe teritoriul statului asiatic, informează China Daily Mail. Cea mai importantă modificare a legii vizează posibilitatea aplicării de sancţiuni financiare mai severe, situaţie care va deveni, probabil, tot mai frecventă.
Prima dintre noile prevederi vizează creşterea pedepselor sub forma amenzilor şi chiar cu închisoarea, pentru angajarea neautorizată sau pentru depăşirea perioadei de viză. Legea pare să fie mai echitabilă, în măsura în care permite expaţilor să decidă dacă pleacă de bună voie sau riscă deportarea.
Noua lege stipulează că expaţii nu pot părăsi China dacă datorează bani angajatorilor, sau în cazul în care sunt implicaţi în acţiuni civilă care aşteapă soluţionarea. Potrivit „China Daily Mail”, această prevedere, deşi poate să pară rezonabilă, are legătură directă cu creşterea numărului de procese în care sunt implicaţi angajaţi care solicită în mod nejustificat bani de la angajatorii care doresc să îşi mute afacerile din China.
În ultima perioadă, este înregistrată o creştere a proceselor în care partenerii chinezi ai companiilor străine au susţinut creşterea participării în cadrul companiilor. Teoretic, acest lucru ar însemna că, în cazul în care solicitarea este făcută pentru întreaga companie, proprietarul companiei poate fi oprit să părăsească teritoriul Chinei pe termen nelimitat, până la soluţionarea cauzei.
Pentru angajaţi ar putea apărea aceeaşi problemă. În cazul în care angajatorul decide să impună o sancţiune prin încălcarea contractului, din punct de vedere etiic, angajatul ar putea fi împiedicat să iasă din China până când problema este rezolvată pe cale legală. Situaţia se complică în condiţiile în care judecarea procesului ar putea fi amânată pe termen nelimitat, timp în care angajatul nu are drept de muncă.
În analiză este dată ca exemplu situaţia cadrelor didactice, deoarece acestea sunt cele mai prost plătite şi vulnerable din China, mulţi expaţi fiind angajaţi ilegal sau cu documente false. În acest caz, cadrele didactice riscă să fie reţinute pentru o perioadă de una – trei luni.
La rândul lor, oamenii de afaceri riscă să fie reţinuţi în cazul în care au declarat, partenerilor de afaceri sau competitorilor, în mod eronat, informaţii privind derularea afacerii.
O altă prevedere a legii vizează obligaţia angajaţilor străini de a furniza, în viitor, amprentele digitale şi date biometrice atunci când solicită un permis de şedere de muncă în China.
REFERINŢE >>>
Noi reguli de intrare – ieşire pentru străini, în China