Sursa: Daily Business
Uniunea Europeană investighează o companie germană ce a ajutat-o să-şi construiască cazul în litigiul de dumping cu China pe tema panourilor solare, ca urmare a plângerilor primite din partea firmelor care instalează panouri solare, prin care aceştia afirmă ca Bruxelles-ul a fost dus în eroare de date greşite, se arată într-o scrisoare analizată de Reuters.
Datele, furnizate de Europressedienst, firma de consultanţă din Bonn, au ajutat la construirea cazului Comisiei prin care s-a denunţat că firmele chineze au folosit preţuri de dumping în Europa pentru panouri solare, dispută ce a fost dezamorsată în week-end-ul trecut când China şi UE au fost de acord cu reducerea importurilor din China şi evitarea taxelor, scrie Reuters.
Informaţiile sunt contestate de firmele din UE care instalează sisteme solare, care cred că aceste date ar fi putut fi folosite pentru a exagera capacitatea Europei de a produce propriile panouri solare.
Instalatorii beneficiază de importuri ieftine din China, punându-i în avantaj în disputa comercială cu firmele europene producătoare de panouri, ce au acuzat China de dumping. Pentru producători, a fost important să arate că Europa a avut capacitatea de a satisface cererea.
Orice îndoială cu privire la gestionarea acestui caz ar putea fi dăunătoare pentru poziţia Comisiei în încercarea de a gestiona o relaţie tensionată cu China. Majoritatea guvernelor din UE au fost împotriva taxelor la importurile din China de panouri solare.
China refuză taxele de dumping. Alte litigii comerciale cu China sunt încă în curs, inclusiv cel privind importul vinurilor din UE.
O scrisoare din 2 iulie adresată Europressedienst a dezvălut pentru prima dată că Executivul european a început propria investigaţie privind această companie, căutând să verifice în mod minuţios informaţiile furnizate de Europressedienst privind piaţa fotovoltaică.
Instalatorii spun că Europressedienst a furnizat Comisiei date care au fost anterior utilizate de către producătorii europeni de panouri solare pentru a demonstra cauza lor, aceea că rivalii chinezi practicau preţuri de dumping.
Ei mai precizează că Europressedienst a mai lucrat anterior pentru producătorul principal german de panouri solare, SolarWorld şi pentru EU ProSun, grupul de lobby al producătorilor europeni, o menţiune care ar putea implica un conflict de interese.
Europressedienst a refuzat să comenteze pe această temă.
„Din păcate, în calitate de consultant al Comisiei Europene, având atribuţii foarte specifice, nu putem oferi informaţii cu privire la acest subiect”, a arătat firma într-un e-mail.
Milan Nitzschke, preşedintele EU ProSun şi vice-preşedinte al SolarWorld, a confirmat, luni, că grupul de lobby a folosit anul trecut datele furnizate de Europressedienst în plângerea sa iniţială privind taxele de dumping adresată Comisiei, dar a negat orice alianţă cu firma de cercetare, în vederea creşterii “pe hârtie” a capacităţii de producţie din UE.
Textul integral AICI
REFERINŢE >>>
Comisarul pentru Comerţ, Karel De Gucht despre „soluţia amiabilă UE – China în cazul panourilor solare”
PRESSEUROPE | Un acord foarte generos pentru Beijing
XINHUA – Înţelegerile amiabile demonstrează baza solidă a schimburilor comerciale dintre UE şi China
Comisarul De Gucht: „Am găsit o soluţie amiabilă în cazul panourilor solare UE – China, care va duce la un nou echilibru pe piaţă, la preţuri sustenabile”