PSD se delimitează de vizita neoficială a parlamentarilor români în Taiwan

Vizita deputaţilor PSD Ovidiu Iane şi Ninel Peia în Taiwan a fost un eveniment neoficial, iar conducerea partidului nu a fost informată cu privire la această deplasare, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Partidul Social Democrat din România.
„Cei doi deputaţi s-au deplasat în Taiwan fără a avea niciun mandat din partea Partidului Social Democrat. Reamintim că deputaţii s-au deplasat fără niciun fel de resursă financiară din partea Statului român sau a Parlamentului României”.

Potrivit comunicatului de presă, Partidul Social Democrat regretă situaţia şi se delimitează de deplasarea celor doi deputaţi, pe care o consideră „cel puţin inoportună, în contextul relaţiilor excelente pe care PSD şi România le au cu Republica Populară Chineză, relaţii reafirmate cu ocazia vizitei oficiale a premierului Victor Ponta, preşedintele PSD, la Beijing. De asemenea, Partidul Social Democrat îşi reafirmă susţinerea faţă de poziţia oficială a României în ceea ce priveşte Taiwanul.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, pentru saitul pesurse.ro, că cei patru deputaţi români care s-au deplasat în Taiwan au fost într-o vizită „privată”, care nu a fost aprobată, ori bugetată, de Camera Deputaţilor, şi că acest demers ar putea ridica semne de întrebare din partea Chinei.

Remus Cernea a declarat postului de televiziune Antena 3 că în Taiwan au avut loc întâlniri cu „ministrul Mediului, viceministrul de Externe, preşedintele unei mari universităţi din Taiwan, directorul unui centru de cercetare ştiinţifică şi cu alţi oficiali. Transportul şi cazarea au fost plătite de autoritățile taiwaneze, restul de cheltuieli personale au fost suportate din fondurile personale”.

La începutul lunii august, parlamentarii români Remus Cernea (Partidul Verde), Ninel Peia şi Ovidiu Iane (PSD), şi Costică Canacheu (PDL) au efectuat o vizită la Taipei. Potrivit deputatului Cernea aceştia au efectuat vizita în vederea „iniţierii unui dialog privind cooperarea economică, culturală şi în alte domenii” între România şi Taiwan.

NOTĂ
Potrivit politicii oficiale promovate de marele stat asiatic, „în lume există o singură Chină. Taiwanul este parte inalienabilă a Chinei. Guvernul central chinez este la Beijing. Aceasta reprezintă premiza soluţionării paşnice a problemei Taiwaneze”. Declaraţia promovată la nivel mondial este cuprinsă în << Conţinuturile fundamentale ale politicii de unificare paşnică, „o ţară – două sisteme” >>.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Înţelege China, Problema Taiwan, Români în China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.