China ar putea deveni cel mai mare importator de petrol şi cel mai mare consumator de aur din lume

China ar putea să devină, din octombrie, cel mai mare importator de petrol, depăşind Statele Unite, ca urmare a unei combinaţii între creşterea cererii din China şi sporirea producţiei din SUA, informează AFP.
Potrivit cotidianului BURSA, anul viitor, importurile Chinei de petrol nete le vor depăşi pe cele ale Statelor Unite, iar prăpastia dintre ei va continua să se extindă, potrviit Energy Information Administration (EIA).
China este deja cel mai mare consumator de energie din lume şi al doilea cel mai mare consumator de petrol după Statele Unite.
Schimbarea a fost determinată de creşterea constantă a cererii din China, de majorarea producţiei de petrol din Statele Unite, şi de stagnarea sau reducerea cererii de pe piaţa din SUA, a precizat EIA într-un raport.

Bursa informează şi faptul că consumul de aur din China a crescut cu 54% în primele şase luni din 2013, ceea ce ar putea face ca ţara să devină cel mai mare utilizator din domeniu în 2013, depăşind actualul lider, India.
Consumul de aur din China a atins 706,36 tone în perioada ianuarie – iunie 2013, conform Asociaţiei Aurului din ţară, care arată că achiziţiile de lingouri au sporit cu 87% în intervalul menţionat, la 278,81 tone, iar cele de bijuterii – cu 44%, la 383,86 tone. Creşterea cererii a fost superioară celei consemnate în trimestrul întâi: +26%.
„China ar putea depăşi India, respectiv să devină cel mai mare consumator de aur anul acesta”, declară, conform Bloomberg, Zhang Wei, analist la „Zhaojin Futures” Co. sin Zhaoyuan. În opinia sa, „cererea din China are un mare potenţial de îmbunătăţire viitoare, dat fiind că ţara încurajează deţinerile sectorului privat”.
Preţul aurului cu puritate 99,99% a scăzut cu 27% în pimele şase luni din 2013, la Shanghai Gold Exchange. Ieri, cotaţia metalului preţios era de 265,90 yuani gramul (1.351,30 dolari uncia) pe această piaţă. La Londra, preţul aurului cu livrare imediată a scăzut cu 21% anul acesta, la 1.329,15 dolari uncia.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.