XINHUA – China şi Serbia aprofundează parteneriatul strategic

Xi Jinping - Tomislav Nikolic_Beijing 26.08.2103Preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolic, au convenit, luni, să aprofundeze parteneriatului strategic bilateral, transmite agenţia oficială de presă chineză, XINHUA.
În timpul discuţiilor, derulate la Beijing, cei doi preşedinţi au făcut un schimb de opinii privind cooperarea, fiind de acord să continue să se sprijine reciproc în problemele de interese general şi cele vitale, să consolideze schimburile la nivel de guvern, parlament, partide politice şi administraţii locale. De asemenea, s-a convenit extinderea relaţiilor şi dimensiunii comerţului şi a investiţiilor, precum şi consolidarea cooperării în dezvoltarea infrastructurii, agriculturii, energiei, informaţiilor, industriei auto, ştiinţei şi tehnologiei.
La nivel cultural, cele două ţări vor impulsiona crearea de centre culturale, China urmând să acorde sprijin Serbiei pentru a promova predarea limbii chineze şi înfiinţarea de institute Confucius. Mai mult, China va participa la Târgul Internaţional de Carte – Belgrad 2014, unde va fi invitată de onoare.
În cadrul discuţiilor, preşedintele chineze Xi Jinping a arătat că Serbia a fost primul partener strategic al Chinei în Europa Centrală şi de Est, fiind un bun prieten al Chinei în Europa, apreciind poziţia Serbiei privind respectarea politicii unei singure Chine, a sistemului social chinez şi calea de dezvoltare aleasă. Liderul chinez a mai arătat că China respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a Serbiei, înţelege preocupările Serbiei în ceea ce priveşte Kosovo şi apreciază eforturile depuse autorităţile sârbe pentru a identifica o soluţie politică în această problemă.
Preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolic, aflat la Beijing în cadrul unei vizite de stat care se derulează în perioada 25 – 29 august, a declarat că poporul sârb apreciază realizările remarcabile din China. Nikolic a reafirmat sprijinul ferm al Serbiei privind eforturile Chinei legate de suveranitatea şi integritatea teritorială, adăugând că speră să lanseze un nou capitol în cadrul relaţiilor Serbia – China.
În timpul discuţiilor, preşedintele chinez a mai arătat că China acordă o mare importanţă dezvoltării ţărilor din Europa Centrală şi de Est, exprimându-şi speranţa pentru creşterea cooperării, pentru a susţine un parteneriat echilibrat între China şi Europa.
După discuţii, cei doi preşedinţi au semnat o declaraţie comună privind aprofundarea parteneriatului strategic China – Serbia şi au asistat la ceremonia de semnare a unui acord de cooperare economică şi tehnologică.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.