XINHUA – Părinţii din România trebuie să anunţe autorităţile înainte de a pleca la muncă în străinătate

Camera Deputaţilor a Parlamentului României a aprobat, marţi, un proiect de lege privind promovarea drepturilor copilului care prevede că părinţii trebuie să informeze autorităţile cu 40 zile înainte de a merge la muncă în străinătate, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, a declarat că proiectul de lege pentru modificarea şi completarea legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a introdus o serie de noi elemente care „ar trebui să stea la baza luarea deciziilor autorităţilor cu privire la copii, cu accent pe interesul major al copilului”.
Elementul de noutate al modificărilor normelor constă în faptul că părinţii care merg la muncă în străinătate au obligaţia de a notifica autorităţile cu 40 zile înainte de plecare, cu privire la persoana desemnată să aibă grijă de copil. Scutaru a explicat că această prevedere introduce dispoziţii menite să asigure protecţia corespunzătoare a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă.
Senatul a aprobat documentele privind stabilirea normelor menţionate la data de 10 iunie, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională.
Potrivit autorităţilor de la Bucureşti, numărul românilor care lucrează în străinătate este, în prezent, de trei milioane, o şeptime din populaţia ţării. Italia şi Spania sunt principale destinaţii, latina aflându-se la baza limbilor din cele două ţări, la fel ca şi în cazul limbii române.
De la sfârşitul anului 2013, românii şi bulgarii vor avea permisiunea de a munci în cadrul Uniunii Europene, toate statele membre trebuind să ridice restricţiile pentru lucrătorii din cele două ţări, care au aderat la UE la 1 ianuarie 2007.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.