Reformarea economică a Chinei, resetarea funcţiei statului

ChinaReforma economiei chineze preocupă tot mai intens mediul de dezbatere mondială, în condițiile în care, în scurt timp, Beijingul va găzdui o importantă sesiune de lucru a Partidului Comunist Chinez, în care sunt așteptate măsuri decisive.
Înaintea celei de a treia Sesiuni Plenare a celui de-al 18-lea CC al PCC, reforma economică a Chinei a ajuns la un moment crucial, ţara trebuind să impună noi eforturi, după decenii de deschidere şi reformă, dacă doreşte să menţină durabilă şi rapidă creşterea economică, notează Xinhua.
Potrivit analiştilor, pentru a inspira o nouă vigoare, rolul guvernului trebuie să se schimbe, în special prin delimitarea şi resetarea funcţiei jucate în piaţă. Noua conducere a Chinei s-a angajat deja să asume o cale a reformelor orientate către piaţă, pentru optimizarea administrării şi delegarea competenţelor către nivelurile inferioare, pentru a permite pieţei să joace un rol mai mare de „mâna invizibilă”, prin reducerea intervenţiei guvernamentale, fapt care reprezintă o decizie crucială.

În cadrul unei dezbateri economice organizate la Beijing, o serie de experţi şi reprezentanţi ai unor instituţii de cercerare privind ştiinţele şi economia, au prezentat o listă de variante şi opţiuni posibile de urmat de decidenţii chinezi.
Fără politici şi reglementări preferenţiale, pe stil vechi, impuse de guvern, zona de liber schimb va fi ajustată prin reguli de piaţă – Toshiki Kanamori, managing director al Institutul de Cercetare Daiwa Ltd. din Japonia – prezentând ca exemplu Zona de liber schimb Shanghai, planificată să demonstreze schimbarea de mentalitate a guvernului chinez. Fără îndoială, o schimbare de asemenea diemensiune ţinteşte şi o reformă fiscală a sistemului de impozitare.

Principala cauză a multora dintre problemele Chinei, în special cele de la nivelul de bază, apare din nepotrivirea cheltuielilor guvernamentale locale şi a veniturilor fiscale – Prof. Athar Hussain, directorul Centrului Asiatic de Cercetare din cadrul Şcolii de Economie şi Ştiinţe Politice din Londra.

Veniturile fiscale stabile pentru administraţiile locale ar ajuta la reducerea suprainvestiţiilor şi ar stimula consumul, – David Dollar, senior fellow with the John L. Thornton China Center at the Brookings Institution.
Conducerea chineză va încuraja cel mai probabil, liberalizarea financiară, reforma fiscală, dereglementarea, urbanizarea, drepturile de utilizare a terenurilor și de stabilire a prețurilor pentru resursele naturale, se arată într-un text intitulat „Nejustificatul pesimism cu privire la al treilea Plan al Chinei (Pessimism about China’s Third Plenum Unwarranted)”, publicat recent de China Center at the Brookings Institution. Potrivit analiștilor, liderii chinezi au anunțat reforme cuprinzătoare, inclusiv reforme economice, sociale, politice, culturale și ecologice.

La rândul său, Anoop Singh, director pentru Asia – Pacific al Fondul Monetar Internațional, a apreciat, într-un articol intitulat „Reforma financiară, trebuie să continue”, că decidenții politici trebuie să găsească un echilibru între sprijinirea cererii și asigurarea stabilității financiare, în paralel cu accelerarea reformelor structurale. Singh consideră necesară continuarea reformelor, pentru a menține stabilitatea financiară, pentru a îmbunătăți alocarea de credite și pentru a ghida economia pe calea unei creșteri mai durabile.
Accelerarea reformei a fost crucială pentru limitarea riscului și pentru obținerea unei tranziții line spre o creștere durabilă, a mai apreciat Singh, adăugând că viitoarea sesiune a PCC va oferi oportunitatea de prezenta planurile în fața acestor provocări.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.