Vizita premierului chinez Li Keqiang în România este de aşteptat să exploreze noi domenii de cooperare şi promovare a dezvoltării comune dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE), în cadrul summitului programat în capitala Bucureşti.
Potrivit agenţiei de presă XINHUA, în cadrul summitului, Li se va prezenta poziţia Chinei privind relaţiile cu aceste ţări şi va anunţa importante măsuri de cooperare cu cele 16 ţări: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia. Din total, 11 ţări sunt membre ale Uniunii Europene (UE).
Similitudinea şi complementaritatea economiei chineze şi a ţărilor ECE au creat condiţiile favorabile pentru o cooperare reciproc-avantajoasă, în condiţiile în care atât China, cât şi cea mai mare parte a ţărilor ECE se află într-o fază de transformare a economiei de piaţă. Mai mult, aceste ţări necesită o puternică restructurare economică şi o modernizare a infrastructurii, în timp ce China are avantajul producţiei şi de construcţiei de infrastructură.
Cooperare China – CEE oferă posibilitatea de a genera oportunităţi de investiţii şi comerţ pentru companiile chineze, în ultimii ani, cele două părţi dezvoltând un mecanism de cooperare. Astfel China a înfiinţat un secretariat pentru cooperarea bilaterală, în timp ce fiecare dintre ţările ECE a înfiinţat un departament similat sau au desemnat un coordonator naţional pentru a colabora cu secretariatul.
În acest sens, China a demarat planul de acţiune înfiinţând o linie de credit special în valoare de 10 miliarde USD, cu un anumit procent de credite concesionale care vor fi utilizate în proiecte de cooperare bilaterală în special în infrastructură, în înalta tehnologie şi economia verde.
În timpul vizitei în România, premierul Li Keqiang se va întâlni cu liderii ţărilor participante şi va ţine un discurs în Parlamentul de la Bucureşti.
Analiştii apreciază că această primă vizită a unui premier chinez din ultimii aproape 20 de ani, va da un nou impuls prieteniei tradiţionale dintre cele două ţări pentru o cooperare pragmatică. Vicepreşedintele Institutului chinez de Relaţii Internaţionale Contemporane, Feng Zhongping, consideră că România a adoptat o politică echilibrată în dezvoltarea relaţiilor externe, acordând importanţă atât relaţiilor ţările occidentale, cât şi celor cu China. România este dornică să intensifice cooperarea economică cu diverse ţări, în special China, relaţiile politice puternice dintre cele două ţări constituind o bază solidă pentru cooperarea practică.
Aflată în nord-estul Peninsulei Balcanice, România este poarta de Est a Uniunii Europene, o cooperare pragmatică între China şi România contribuind la promovarea cooperării între China şi Europa. Mai mult, dezvoltarea relaţiilor China-România va ajuta suplimentar relaţiile China-Europa şi relaţiile China-CEE, promovând dezvoltarea ECE şi Europei ca un întreg.
REFERINȚE >>>
Premierul chinez va vizita România
România va găzdui Forumul economic China – Europa Centrală şi de Est
Premierul Chinei va efectua, în noiembrie, o vizită în România
Deschiderea Reuniunii liderilor locali China – ECE, 2013
România la reuniunea liderilor locali China – Europa Centrală şi de Est, 2013
INTERVIU – România, o destinaţie importantă a investitorilor chinezi în Europa Centrală şi de Est
Ministrul Mihai Voicu la Conferinţa Secretariatului pentru Cooperare China – Europa Centrală şi de Est
România ar putea găzdui următorul Forum “China – Europa Centrală şi de Est” în 2013