XINHUA – Premierul Li Keqiang stimulează cooperarea China – România

Li KeqiangChina va consolida cooperarea economică cu România în timpul viitoarei vizite pe care premierul Li Keqiang (foto) o va efectua în țara est-europeană, au anunțat, vineri, oficiali de rang de la Beijing, informează agenția de presă XINHUA.
Vizita, care se va derula începând de luni până miercuri, va fi prima pe care Li Keqiang o va efectua în Europa Centrală și de Est de la preluarea mandatului, în luna martie, și, de asemenea, prima vizită pe care o efectuează în România un premier chinez în ultimii 19 de ani, a declarat vice-ministrul de Externe Song Tao.
China și România sunt prieteni tradiționali, a declarat Song, adăugând că acesta este aspirația comună a ambelor națiuni și popoare, în conformitate cu interesele lor, pentru a stimula cooperarea substanțială.
Subliniind că China și România au economi complementare, Song a declarat că cele două țări și-ar putea exercita pe deplin avantajele de aprofundare a cooperării în domenii precum infrastructura, energia și agricultura.
România este un partener comercial important pentru China, în rândul țărilor din Europa Centrală, deși volumul tranzacțiilor bilaterale actuale nu este foarte mare, a declarat Zhang Xiangchen, ministrul adjunct al Comerțului.
Potrivit statisticilor prezentate de Ministerul chinez al Comerțului, volumul schimburilor comerciale China – România, în primele zece luni ale acestui an, a ajuns la 3.27 miliarde USD, în creștere față de anul trecut.
Investiția totală actuală a Chinei în România depășește 160 de milioane USD, în timp ce investițiile României în China se ridică la 280 de milioane USD, a declarat Zhang. Acesta a mai arătat că exporturile României către China au fost de 360 milioane USD în anul 2008, în timp ce în 2012 valoarea a crescut la aproape 1 miliard.
Ambele țări sunt dispuse să își extindă comerțul și să se ocupe de dezechilibrul comercial, a mai apreciat Zhang, adăugând că China a adoptat măsuri pentru stimularea comerțului. Spre exemplu, guvernul chinez a încurajat întreprinderile să importe produse românești și să participe la târguri din România.
Cele două țări sunt în procesul de negociere a carantinei pentru produsele de origine animală cum ar fi carnea de porc. „Dacă se ajunge la acorduri, se vor crea condițiile pentru exportul acestor produse în China”, a spus Zhang.
România a fost printre primele țări care au stabilit relații diplomatice cu Republica Populară Chineză (RPC). Cele două țări au stabilit relații diplomatice în anul 1949, imediat după fondarea RPC.
În timpul șederii sale în România, premierul Li Keqiang va participa, de asemenea, la întâlnirea liderilor China – Europa Centrală și de Est.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.