CHINA DAILY – Adrian Năstase retrimis la închisoare sub presiunea venită din partea Uniunii Europene

China Daily - Adrian Nastase arestat din nouSub titlul „Fost premier al României retrimis la închisoare pentru corupție„, publicația chineză de limbă engleză CHINA DAILY a informat cu privire la decizia Curții Supreme din România care l-a condamnat pe fostul prim-ministru Adrian Năstase la patru ani de închisoare pentru luare de mită, fiind una dintre condamnările dispuse într-o țară săracă, sub presiunea venită din partea Uniunii Europene pentru a reduce corupția la nivel nivel înalt.

Sentința îl trimite pe Năstase înapoi la închisoare, la doar câteva luni după ce a executat o pedeapsă anterioră, de asemenea, în baza acuzațiilor de corupție. În vârstă de 63 de ani, politicianul de stânga a negat în mod repetat acuzațiile care i-au fost aduse, susținând că toate au fost motivate politic. Năstase este primul premier care ajunge în spatele gratiilor, de la căderea comunismului în 1989. Avocatul său a declarat unui post local de televiziune că fostul lider a fost de acord să se predea poliției.

Potrivit publicației chineze, UE a lansat în repetate rânduri semnale de alarmă cu privire la eșecul acțiunilor împotriva corupției la nivel înalt din România și Bulgaria, cele mai sărace membre ale Uniunii, țări care au fost blocate în procesul de aderare la Zona Schengen. România, a reintrat în atenție după ce, la sfârșitul anului trecut, camera inferioară a Parlamentului a votat pentru creșterea imunității parlamentarilor acuzați de corupție. Proiectul de lege a atras critici din partea unor ambasade occidentale și a președintelui. (…)

Năstase a fost eliberat din închisoare în martie 2013, după ce efectuase nouă luni de închisoare dintr-un mandat de doi ani, pentru corupție. Instanța de judecată a dispus, de asemenea, și condamnarea soției lui Năstase, Dana, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită. Cazul Năstase datează din 2006, când procurorii l-au pus sub acuzare, alături de soție, într-un caz de luare de mită în valoare de 630.000 euro (859.500 USD). Năstase a fost acuzat că s-a folosi poziția ocupată în perioada 2002 – 2004 pentru a obține cadouri de la un oficial din cadrul unei instituții guvernamentale de supraveghere, pentru a-i menține în funcție soția. Împreună cu soția sa, Năstase a fost, de asemenea, acuzat că a ordonat oficialilor români să încalce reglementările vamale în scopul de a aduce materiale de construcție și bunuri de uz casnic din China, pentru casele sale din București și o cabană de vacanță.

Prim-ministru în perioada 2000 – 2004 și mentor al actualului premier social-democrat Victor Ponta, Năstase a avut o tentativă de sinucidere prin împușcare, în iunie 2012, când poliția a venit să-l aresteze pentru prima condamnare, în urma căruia nu a a fost rănit grav.

Uniunea Europeană, la care România a aderat în 2007, a dispus monitorizarea specială a sistemului de justiție și a cerut în mod repetat condamnarea oficialilor suspectați de abuz.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.