China | Amendă de 1,23 milioane USD pentru nerespectarea planificării familiale

Zhang YimouCunoscutul regizor chinez, Zhang Yimou (foto), producătorului filmului „Sorgul roşu”, a plătit o amendă în valoare de 1,23 milioane USD pentru că a încălcat politica de planificare familială, informează China Daily.

Reprezentanţii Biroului Pentru Populaţie şi Planificare Familială din districtul Binhu Wuxi, provincia Jiangsu, unde locuieşte Zhang împreună cu soţia, au anunţat, vineri, prin intermediul Weibo (serviciu similar Twitter) că a fost încasată suma de 7,48 milioane yuani (1,23 milioane USD), prin transfer bancar, din partea regizorului, sumă aferentă amenzii dispuse după ce a recunoscut, în luna decembrie, că are doi băieţi şi o fiică.

Cuplul a încălcat legea planificării familiale având trei copii înainte de căsătorie, fără permisiunea autorităţilor, au arătat reprezentanţii biroului. Valoarea sancţiunii dispuse a fost calculată pe baza venitului înregistrat de Zhang şi soţia acestuia, şi include amenda şi taxele de întreţinere socială.

Potrivit China Daily, Biroul Pentru Populaţie şi Planificare Familială din Binhu Wuxi a trimis nouă echipe de anchetă în mai multe oraşe, pentru a colecta probe referitoare la veniturile familiei Zhang, cei doi fiind obligaţi să plătească amenda integral în termen de 30 de zile, sau să o conteste în instanţă.

În cadrul unui interviu acordat, în luna decembrie, agenţiei de presă chineze Xinhua, Zhang şi soţia acestuia au admis că au doi fii, născuţi în 2001 şi 2004, şi o fiică născută în anul 2006, înainte de a oficializa relaţia, în anul 2011.

Zhang Yimou, unul dintre cunoscuţii cineaşti chinezi, şi-a facut debutul regizoral în anul 1987 cu „Sorgul roşu”. Zhang este câştigătorul a numeroase premii la nivel mondial, fiind, de asemenea, coordonatorul ceremoniilor de deschidere şi închidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008.

Actuala politică de planificare familială din China asigură dreptul unui cuplu de a avea un singur copil. Există şi o serie de excepţii, în cazul gemenilor sau în familiile în care ambii soţi provin din familii în care părinţii au fost singuri la părinţi.
Având în vedere fenomenul îmbrătrânirii accentuate a populaţiei, autorităţile chineze au în vedere relaxarea politicii unui singur copil, dezbateri pe această temă având loc în luna noiembrie 2013, în cadrul celui de-al 18-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez.

REFERINŢE >>>
China aprobă abolirea taberelor de reeducare prin muncă și relaxează politica singurului copil
CHINA | Reforma politicii “un copil” a fost amânată
STRATFOR | China – O problemă demografică fără precedent prinde contur
China se pregăteşte să renunţe la politica unicului copil, pe fondul unei populaţii din ce în ce mai îmbătrânite

Despre Dan Tomozei

jurnalist din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.