China a reacționat, vineri, ca răspuns la criticile lansate de Statele Unite ale Americii cu privire la situația drepturilor omului din China, catalogând afirmațiile americane ca fiind „remarci iresponsabile”, transmite agenția oficială de presă chineză XINHUA. Mai mult, Biroul de Informare al Consiliului de Stat al Chinei a prezentat propriul raport privind drepturile omului din Statele Unite în care se arată că, în 2013, în SUA, au existat probleme grave ale drepturilor omului, în multe domenii situația continuând să se deterioreze.
„Dându-se drept judecătorul lumii în problema drepturilor omului, guvernul SUA au lansat făcut atacuri arbitrare și observații iresponsabile cu privire la situația drepturilor omului în aproape 200 de țări și regiuni. Cu toate acestea, Statele Unite ale Americii ascund și evită menționarea propriilor sale probleme privind drepturile omului”, arată agenția de presă chineză.
Reacția chineză vine pe fondul mesajului de adio prezentat, miercuri, de ambasadorul SUA în China, Gary Locke, care și-a încheiat cu această ocazie mandatul. În discursul său, Locke a arătat că dezvoltarea viitoare a Chinei va depinde de un sistem judiciar neutru și de libertatea de exprimare, textul prezentat concentrându-se foarte mult pe drepturile omului, consemnează REUTERS.
„China are în față un viitor strălucit, dar întregul său potențial va depinde de un sistem judiciar neutru și respectat, de un corp activ de avocați, de lideri înțelepți, dar mai ales de respectul față de statul de drept”, a arătat Locke care a vorbit, de asemenea, despre ceea ce SUA consideră un val de arestări și urmăriri penale ale activiștilor reformiști, fără, însă, să facă mențiuni individuale. Potrivit Reutrers, ambasadorul american a mai menționat tensiunile din regiunea chineză vestică Xinjiang, de nevoia „unui tratament mai echitabil” pentru jurnaliștii străini care se confruntă cu dificultăți, cum ar fi intarzieri de viză și hărțuire atunci când acoperă subiecte privind drepturile omului.
„În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care a găzduit Jocurile Olimpice și a trimis o nava spațială pe Luna, China ar trebui să aibă încredere în sine, pentru a renunța la controlul mass-media”, a spus Gary Locke, primul chinez-american desemnat ambasador SUA la Beijing. Acesta și-a anunțat demisia, în toamna anului 2013, urmând să fie înlocuit cu senatorul democrat Max Baucus (72 ani).
În fața acestor afirmații, China a răspuns că SUA, prin derularea programului de supraveghere PRISM, a realizat „o încălcare flagrantă a dreptului internațional și o încălcare gravă a drepturilor omului”. De asemenea, China susține că Statele Unite ale Americii se confruntă cu o agresivă violență armată, în 2013 un număr de 137 de oameni pierzându-și viața, în 30 de asasinate în masă.
Potrivit părții chineze, misiunile dronelor SUA, în țări precum Pakistan și Yemen au provocat victime în rândul civililor. Potrivit Xinhua, „SUA au efectuat, începând din anul 2004, un număr de 376 de misiuni cu drone în Pakistan, provocând moartea a 926 de civili”.
Raportul chinez mai consemnează că „Statele Unite se confruntă în continuare cu situația gravă a ocupării forței de muncă, rata șomajului rămânând ridicată”, fiind de peste 21%, în timp ce populația fără adăpost din SUA a urcat la 16% în perioada 2011 – 2013.
În finalul reacției chineze, se mai arată că până în prezent SUA rămâne una dintre țările care nu au ratificat sau nu participă la o serie de convenții fundamentale ale ONU privind drepturile omului, cum ar fi Pactul Internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale, Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, Convenția cu privire la drepturile copilului și Convenția privind drepturile persoanelor cu handicap.
Un răspuns la China – SUA, acuze reciproce pe marginea drepturilor omului