Provocările Chinei în 2014

Sesiunile de primavara China 2014 2China se confruntă cu mari şi complexe provocări în impulsionarea dezvoltării economice şi sociale, a declarat premierul Li Keqiang (foto) în deschiderea sesiunilor anuale ale legiuitorul naţional, Adunarea Naţională a Reprezentanţilor Poporului din China.
„Fundaţia pentru susţinerea unei creşteri economice stabile nu este încă fermă, iar impulsul de creştere a consumului intern trebuie să crească”, a subliniat premierul Li în timpul prezentării raportului de activitate al guvernului. Recuperarea economică mondială se confruntă încă cu instabilitate şi incertitudini, ajustările macropolitice făcute de unele ţări aducând noi variabile. În aceste condiţii economiile emergente se confruntă cu noi dificultăţi şi provocări, a arătat liderul chinez.

Pe plan intern, China se confruntă cu riscurile generate de finanţările publice şi bancare, cu supracapacitatea de producţie, cu dificultăţi în asigurarea macro-controlului, creşterii producţiei agricole şi a veniturilor din mediul rural. De asemenea, combaterea poluării aerului, apei şi solului, precum şi conservarea energiei şi reducerea emisiilor rămân o sarcină dificilă a guvernului chinez, premierul Li adăugând că există probleme structurale majore privind restrângerea ocupării forţei de muncă.
Prim-ministrul chinez Li Keqiang, martie 2014În mesajul său, liderul guvernului de la Beijing a mai arătat că societatea chineză se confruntă o nemulţumire publică în ceea ce priveşte locuinţele, siguranţa alimentară şi a medicamentelor, serviciilor medicale şi de limită de vârstă, a educaţiei, modului de distribuţie a veniturilor şi de expropriere a terenurilor, ordinii publice, accidentelor industriale frecvente şi sistemului de credibilitate socială.

Premierul chinez a mai arătat că unii angajaţi guvernamentali sunt predispuşi la corupţie. „Trebuie să asumăm ferm îndatoririle şi misiunea noastră, să creştem sentimentul de vigilenţă împotriva potenţialelor pericole, să fim capabili să facem faţă provocărilor, să lucră neobosit şi eficient pentru a rezolva problemele, pentru a satisface cu adevărat aşteptările oamenilor”, a mai declarat Li Keqiang.

Creştere economică de 7,5%

Ţinta de creştere economică a Chinei pentru anul 2014, în concordanţă cu aşteptările pieţei, este de 7,5%. În opinia premierului Li Keqiang acesta este un procent care asigură o creştere stabilă, realizată simultan cu derularea reformelor pentru un model economic mai echilibrat. „În urma comparaţiilor atente şi cântărind greutatea diverşilor factori, luând în considerare ceea ce este necesar şi ceea ce este posibil, am stabilit un obiectiv de creştere de aproximativ 7,5%”, a declarat Li.
Anul 2014 este al treilea consecutiv în care guvernul chinez şi-a propus un obiectiv de creştere de 7,5%, o creştere moderată, după ani de dezvoltare rapidă.

În raportulul privind piaţa muncii, guvernul chinez a promis menţinerea inflaţiei la aproximativ 3,5%, simultan fiind create peste 10 milioane de locuri de muncă în mediul urban, pentru a asigura o rată înregistrată a şomajului de 4,6%. De asemenea, China îşi propune o creştere totală a comerţului exterior cu 7,5%.
În privinţa aprovizionării masei monetare, China prevede o creştere cu aproximativ 13%, similar cu proiecţia din 2013, rata deficitului în PIB urmând să fie menţinută la 2,1%, peste obiectivul de 2% din 2013.

Transformarea mediului rural

China îşi propune derularea unui plan îndrăzneţ care vizează transformarea locutorilor din mediul rural în locuitorii urbani, astfel fiind îmbunătăţit nivelul calităţii vieţii acestora. Urbanizarea este sigura cale de modernizare şi o bază importantă pentru integrarea structurilor urbane şi rurale, susţine premierul Li Keqiang. China va creşte numărul rezidenţilor urbani cu aproximativ 100 de milioane de oameni, care se vor muta în oraşe. Vor fi reconstruite zonele urbane degradate şi satele din interiorul oraşelor, fiind vizaţi de asemenea 100 de milioane de oameni din mediul rural, din regiunile centrale şi de vest. Raportul prezentat de premierul chinez nu a specificat un interval de timp pentru realizarea acestor obiective.

Aproape jumătate din populaţia de peste 1,3 miliarde de oameni a Chinei trăieşte în mediul rural, autorităţile de la Beijing dorind să crească rata de urbanizare, pentru a stimula cheltuielile de consum şi pentru a asigura o creştere economică durabilă.
Cu toate acestea, sistemul de înregistrare a rezidenţei a împiedicat procesul de urbanizare care restricţionează accesul la asigurările medicale, la educaţie şi alte beneficii, pentru sute de milioane de locuitori migranţi care s-au mutat în oraşe, în ultimele decenii, în căutare de venituri mai mari. În aceste condiţii, Guvernul a anunţat reformarea sistemului de înregistrare şi acordarea, în mod progresiv, a rezidenţei urbane lucrătorilor migranţi din mediul rural şi familiilor acestora, cu precădere celor care sunt dispuşi şi capabili să rămână în oraşele şi localităţile în care au locuri de muncă sau derulează afaceri pentru o lungă perioadă de timp.
Adaptare după XINHUA

REFERINȚE >>>
China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%
COMENTARIU | Xi Jinping, noul secretar general al P.C. Chinez
COMENTARIU | China a început transferul de putere. Xi Jinping şi Li Keqiang aleşi în CC al PC Chinez

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.