În lista pasagerilor aflați în cursa aviatică MH370, dispărută de pe radare în dimineața zilei de sâmbătă, se aflau 154 de chinezi, 38 de malaezieni, 7 indonezieni, 6 australieni, 5 indieni, 4 americani, 3 francezi, 2 neozeelendezi, 2 ucrainieni, 2 canadieni și câte un rus, italian, olandez și austriac.
Prim-ministrul malaezian Najib Razak a negat, sâmbătă, informațiile potrivit cărora un avion care se îndrepta din Kuala Lumpur spre Beijing s-a prăbușit, transmite agenția de presă chineză Xinhua.
„Operațiunile de căutare și salvare vor continua atâta timp cât este necesar”, a declarat Najib, arătând că zona de căutare a fost extinsă după ce salvatorii nu au reușit să localizeze avionul dispărut de la ultimul punct de contact. Ministrul malaezian al Transporturilor, Hishamuddin Hussein, a declarat anterior că nu au fost găsite urme ale vreunei epave de avion, negând informațiile apărute în presă cu privire la posibila prăbușire a avionului în sudul unei insule din largul Vietnamului. Întrebat dacă incidentul poate avea legătură cu un atac terorist, premierul Najib a declarat că „sunt urmărite toate posibilitățile, dar este prea devreme pentru a face speculații”. Un avion al Companiei aeriene din Malaezia, care zbura pe direcția Kuala Lumpur – Beijing, a pierdut, sâmbătă dimineaţa, contactul cu turnul de control. Compania aeriană malaeziană a anunțat că avionul Boeing 777-200, cu număr de zbor MH370, a decolat sâmbătă dimineaţă, la ora 00:40, de pe aeroportul din Kuala Lumpur, fiind așteptat să aterizeze la Beijing, la 06:30. La ora 02:40, avionul a pierdut contactul cu centrul de control al traficului aerian din Malaezia. Inițial, agenția de presă Xinhua a anunțat că avionul dispărut de pe radare s-a prăbușit în apele din largul Insulei Phu Quoc din Vietnam, informația fiind furnizată de amiralul Ngo Van Phat, comisar politic al Regiunii a Cincia Navale vietnameze. Autoritățile chineze au organizat de urgență o celulă de criză în care sunt implicate autoritățile aviatice din mai multe țări asiatice. La Beijing, în cadrul Hotelului Lido, a fost organizat un centru de comunicare unde au ajuns și rudele pasagerilor aflați în cursa aviatică. Pe aeroporturile din Kuala Lumpur și Beijing au fost organizate zone speciale pentru reprezentanții familiilor celor aflați în lista de pasageri ai cursei MH370, întreaga presă din zona de Est a Asiei fiind concentrată pe acest eveniment.
REFERINȚE >>>
ZBORUL MH370 – China a trimis nave de război, SUA investighează un posibil atac terorist