Europenii continuă să manifeste reţinere atunci când apare posibilitatea de preluare a unor companii de către chinezi, notează cotidianul China Daily, citându-l pe Davide Cucino, președinte al Camerei de Comerț a Uniunii Europene în China (EUCCC). Potrivit acestuia, multe companii europene ar opta pentru a fi preluate de către o altă companie europeană sau americană, mai degrabă decât de una chineză.
„Am să vă spun sincer că, atunci când există oferte care implică companii rivale, o companie ar putea alege să vândă unei alte afaceri europene, mai degrabă decât uneia din China”, a declarat Davide Cucino (foto) care conduce operaţiunile din China a grupului Finmecccanica, cel mai important conglomerat de inginerie italiană. Iată de ce, este greşit să fie considerat că doar Statele Unite sunt precaute cu privire la investiţiile chineze. „Există încă un sentiment de incertitudine atunci când se analizează o investiţie care vine din China. Sindicatele, liderii guvernamentali şi opinia publică sunt reticente în a vedea dincolo de aspectele negative, pentru a observa partea pozitivă a acestor investiţii”.
În aceste condiţii, decizia guvernului chinez de a creşte investiţiile străine directe (ISD), este privită cu atenţie, fiind important faptul că marele stat asiatic vizează deţinerea unui număr cât mai mare de companii de nivel mondial. Ultimul clasament „Fortune 500” arată că cele 89 de companii chineze aflate în primele 500 din lume formează cea mai importantă grupare de afaceri la nivel mondial.
„China vrea să creeze mai mulţi lideri la nivel naţional. Dacă priveşti atent o serie dintre cele mai mari companii aflate în primele 500, unele au o reprezentare internaţională foarte redusă. Companiile sunt acolo din cauza dimensiunii lor, însă au potenţialul de a deveni de nivel internaţional”, susţine Cucino.
Preşedintele EUCCC crede că multe dintre investiţiile străine directe chineze sunt atent urmărite, companiile chineze fiind interesate cu precădere de zona de cercetare şi dezvoltare. Aceasta în condițiile în care multe dintre companii nu sunt de mari dimensiuni și nici nu sunt încă posesoare de tehnologie high-end. Pe de altă parte, în Europa există o mulţime de companii cu produse de calitate, dar care nu se găsesc în cea mai bună formă financiară, în urma crizei financiare. „Companiile chineze au capacitatea și puterea de a oferi un preț ridicat atunci când o fac o afacere”, apreciază Cucino, care are în vedere un potențial de investiții directe străine chineze pe o plajă care se întinde pe următorii cinci până la zece ani. Din acest punct de vedere, Europa este mult mai deschisă decât sunt SUA, acesta fiind motivul pentru care există un potențial mai mare pentru oferte și investiții uriașe în Europa, odată ce va fi depășită reticența de care am amintit.
Nivelul investițiilor străine directe chineze a ajuns, în 2013, la nivelul record de 117,6 miliarde USD. Pe locul doi în lume după SUA, China este prezentă în 179 de țări și regiuni. Potrivit companiei de consultanță financiară și audit Ernst & Young, America de Nord, Europa și Asia au fost principalele destinații ale investițiilor chineze. De asemenea, investitorii chinezi continuă să își reafirme interesul pentru piețele europene, o atenție specială fiind acordată economiilor emergente cum ar fi Turcia.
Camera de Comerţ Europeană din China reprezintă aproximativ 1.700 de companii europene din diferite domenii de activitate, având 30 de grupuri de lucru, fiecare concentrându-se pe probleme cum ar fi aviația, agricultură și resursele umane.
Adaptare după: China Daily, Xinhua, AFP, Ecns.cn
REFERINŢE >>>
Preşedintele chinez va vizita Olanda, Franţa, Germania şi Belgia
Li Keqiang: Tensiunile nu reprezintă imaginea de ansamblu a relaţiilor chino-europene, chino-americane
Preşedintele Chinei va efectua o vizită în Europa
China invitată să participe la proiectul european de 80 de miliarde euro, „Orizont 2020”
COMENTARIU | China – ECE şi reacţiile emoţionale europene (III)
COMENTARIU | China – ECE şi reacţiile emoţionale europene (I)
COMENTARIU | China – ECE şi reacţiile emoţionale europene (II)
Viorel ISTICIOAIA-BUDURA: Există momente în care amplitudinea schimburilor comerciale China – UE atinge interesele anumitor companii (I)
Viorel ISTICIOAIA-BUDURA: Reuniunea de la Bucureşti ar trebui să producă elemente de angajament China – ECE, pentru consolidarea Uniunii Europene (II)
China – UE 2020, un acord „fără precedent”
Xi Jinping solicită o cooperare mai strânsă China – UE
Summit China – UE 2013 | Creştere verde, într-o lume mai sigură
Planurile UE-China pentru următorul deceniu