Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a decis că restricţiile la export impuse de China privind pământurile rare molibden şi tungsten sunt incompatibile cu normele OMC, se arată într-un raport prezentat miercuri, fapt care marchează o nouă „înfrângere”, a doua, în ceea ce priveşte utilizarea cotelor şi tarifelor de export chineze ca un instrument de politică industrială.
Într-un articol publicat în cotidianul China Daily, Ministerul chinez al Comerţului îşi exprimă regretul cu privire la decizia OMC care vizează taxele de export, cota de export şi măsurile de administrare impuse de China. În urma deciziei OMC, China va continua să îşi consolideze managementul privind resursele, menţinând echitabile condiţiile de concurenţă.
În anul 2011, SUA, UE şi Mexic au câştigat un prim „proces” împotriva Chinei cu privire la cotele de export pentru nouă materii primeindustriale, deschizând calea pentru noi căi de atac împotriva politicilor sale îrivind pământurile rare. Recursul formulat de China la organismului de apel al OMC a fost respins, acesta fiind nevoită să elimine restricţiile de export în privinţa celor nouă materiale.
În noul document prezentat, miercuri, se arată că China a demonstrat că producţia de pământuri rare, tungsten şi molibden, ar putea deteriora mediul înconjurător, sănătatea animalelor şi a plantelor, dar că nu a furnizat dovada că taxele impuse sunt folosite în scopul protecţiei sau au o contribuţie substanţială în protecţia mediului. Mai mult, China a impus taxe numai pe materialele exportate, nu şi pentru cele utilizate în consumul intern, neexplicând în mod rezonabil standardele taxelor de export sau impactul lor asupra producţiei.
De asemenea, concluziile OMC constată faptul că nivelul cotelor de export cu privire la minerale nu erau legate de protecţia resurselor naturale, măsura nefiind introdusă simultan în limitele interne privind producţia sau consumul şi, prin urmare, constituie „o discriminare arbitrară sau nejustificată”, şi totodată „o restricţie disimulată în comerţul internaţional”.
Concluziile OMC au respins, de asemenea, una dintre afirmaţiile UE privind restricţiile Chinei care viza drepturile comerciale ale întreprinderilor care doresc să exporte molibden.
„Disputa nu a ajuns la sfârşit. Suntem în faza de evaluare a raportul, urmând să decidem dacă vom face ataca decizia la organul de apel al OMC. În cazul în care decizia finală confirmă raportul grupului, vom elimina restricţiile în acest caz, la fel cum am făcut-o în cazul celor nouă materii prime”, a declarat Yang Guohua, director general adjunct al departamentului privind tratatele şi legile din cadrul Ministerului chinez al Comerţului. În conformitate cu normele OMC, China poate ataca decizia în termen de 60 de zile de la prezentarea concluziilor.
În martie 2012, SUA, UE şi Japonia au purtat consultări cu China în ceea ce priveşte restricţiile impuse la exportul de minerale, un grup de lucru fiind convocat la sfârşitul lunii septembrie 2012. Cu toate acestea, în urma discuţiilor nu s-a reuşit să se ajungă la o rezoluţie comună.
China este cel mai mare producător mondial de 17 metale cunoscute colectiv ca „pământuri rare”, utilizate la fabricarea la producerea unor tehnologii de vârf.
În anul 2013, a extras 80.400 de tone de pământuri rare, cantitatea rezultată prin călirea şi separarea pământurilor rare fiind de 83.300 de tone, potrivit datelor publicate de Ministerul chinez al Industriei şi Informatizării. Tot anul trecut, China a exportat 24.493 de tone de pământuri rare, în valoare de 603 milioane USD, veniturile totale realizate în acest sector industrial fiind de 76,9 miliarde yuani (aproximativ 12,4 miliarde USD).