Expoziția „Comorile României în China”

Ganditorul de la Hamangia si femeia luiSursa: AGERPRES.RO
Pregătirea expoziției „Comorile României în China”, care va reuni aproximativ 600-700 de piese din preistorie și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea și va fi deschisă cel mai probabil la Muzeul Național de Istorie din Beijing, în ultimul trimestru al acestui an, se constituie în cea mai importantă activitate expozițională din 2014 a Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).
„Organizată pe baza unui memorandum privind organizarea în condiții de reciprocitate a unui schimb de expoziții la nivel înalt, semnat în 2012, expoziția, care acoperă astfel 8.000 de ani de istorie a acestei zone, va reuni piese foarte importante din colecțiile MNIR, ale Muzeului Național de Artă al României, ale Complexului Muzeal Moldova și, sperăm, ale altor muzee din țară”, a declarat directorul general al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu.
Closca cu puii de aurEl a precizat că expoziția ar trebui să ilustreze nașterea și dezvoltarea civilizației în spațiul geografic al României actuale, evoluția între Est și Vest în Evul Mediu și începutul modernizării țării noastre, constituindu-se într-un pandant al expoziției „Comorile Chinei”, deschisă anul trecut la MNIR.
„Comorile României în China” va prezenta publicului chinez nu numai piese arheologice excepționale, precum „Gânditorul”, ci și obiecte legate de arta medievală și pre-modernă — argintărie, pictură pe lemn, frescă, textile, piese din lemn sau ceramică.
„Fiind pandantul expoziției „Comorile Chinei”, partea română va plăti de data aceasta asigurarea și transportul curierilor și va edita catalogul acesteia iar partenerii chinezi vor plăti cheltuielile legate de organizare și de cazarea și diurna curierilor”, a mai spus directorul MNIR. (…)
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.