România priveşte energia nucleară ca o prioritate a politicii energetice naţionale şi este determinată să finalizeze proiectul de la Cernavodă, unităţile III şi IV, transmite agenţia oficială chineză de presă XINHUA, preluând o declaraţie a ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Conform studiului de fezabilitate realizat de Ernst&Young, costurile totale ale investiţiei de la Cernavodă se ridică la aproximativ 6,45 miliarde euro (8,93 miliarde USD).
China General Nuclear Power Corporation este interesată de proiect, semnând în luna noiembrie 2013, alături de Nuclearelectrica, o scrisoare de intenţie. Cele două părţi au decis, la sfârşitul lunii aprilie a.c., prelungirea cu şase luni a perioadei de valabilitate a scrisorii de intenţie, până la 31 decembrie.
„Prelungirea perioadei de valabilitate pentru scrisoarea de intenţie confirmă interesul China General Nuclear Power Corporation pentru proiectul unităţilor nucleare III şi IV de la centrala nucleară de la Cernavodă, dar, de asemenea, şi pentru fezabilitatea tehnică şi economică a proiectului”, a declarat Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica.
Centrala nucleară de la Cernavoda este singura de acest fel din România. În prezent, unităţile I şi II, finalizate în 1996 şi 2007, produc aproximativ 18% din consumul naţional de energie electrică.
Cele două noi reactoare avute în vedere vor avea o capacitate totală instalată de 1.400 MW, folosind tehnologia canadiană CANDU, la fel ca primele două unităţi.