Serbia și Bosnia-Herțegovina se luptă cu „inundațiile mileniului”

Inundatii Serbia mai 2014

Serbia se confruntă cu inundații catastrofale, catalogate de premierul Aleksandar Vucic ca fiind „inundațiile mileniului”, cel mai mare pericol în prezent fiind identificat pe cursul râul Sava. Un alt val de inundații este așteptat să lovească Serbia până pe data de 21 mai.
„Singurul mare pericol acum este râul Sava pe care vom încerca să îl controlăm cât mai mult posibil”, a declarat Aleksandar Vucic preluat de agenția de presă chineză Xinhua.
Premierul Vucic a declarat că inundațiile înregistrat în Serbia sunt înregistrate „o dată într-un mileniu”, și că speră ca „reacția excelentă a autorităților va ajuta la prevenirea pagubelor materiale și umane”.
În Serbia a fost decretată starea de urgență, un număr de 24.352 persoane fiind evacuate. Mai mult, 2.260 de instituții sunt inundate, în timp ce alte 1.763 sunt în pericol. Numărul persoanelor decedate a ajuns la cinci, iar o alta este dată dispărută.
Premierul sârb a ținut să mulțumească tuturor voluntarilor și țărilor care au oferit ajutor pentru consolidarea digurilor de pe râul Sava, în apropierea orașelor Sabac și Sremska Mitrovica. Acesta a avertizat că nivelul apelor este cu un metru peste maximul istoric.
Pagubele produse de inundații, până duminică, vor fi dramatic de mari, la acestea adăugându-se costurile pentru recuperarea minei de cărbune „Kolubara”, care a fost inundată.

În Bosnia-Herțegovina, inundațiile au provocat moartea a cel puțin 19 persoane, sute de clădiri fiind avariate și peste 10.000 de persoane evacuate. Potrivit declarațiilor oficiale, ploile din ultimele zile au generat cele mai grave inundații din ultimii 120 ani.
Pentru limitarea efectelor, armata națională a intervenit pentru evacuarea și protejarea localnicilor afectați de inundații și pentru livrarea de apă potabilă, alimente, îmbrăcăminte și medicamente.
La cererea guvernului Sarajevo, în misiunile de ajutorare au intervenit și forțe EUFOR, odată cu inundațiile apărând riscul alunecărilor de teren, fiind necesară evacuarea în multe localități pentru a evita creșterea numărului de victime.
Ministrul de Externe al Bosniei-Herțegovina, Zlatko Lagumdzija, a declarat că pagubele cauzate de inundații s-ar putea ridica la milioane de dolari.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.