Aproape jumătate dintre reprezentanţii companiilor europene se tem că „perioada de aur” a China s-a încheiat, pe fondul condiţiilor dure de derulare a afacerilor într-o economie în incetinire. Concluzia aparţine unui studiu privind încrederea în mediului de afaceri din China, realizat de Camera de Comerţ a Uniunii Europene în China (EUCCC), în parteneriat cu Roland Berger Strategy Consultants, în care a fost solicitat punctul de vedere al investitorilor europeni.
Din cei 552 de oameni de afaceri chestionaţi, 46% au apreciat că „epoca de aur” pentru companiile multinaţionale aflate în China s-a încheiat. Situaţia este valabilă mai ales pentru firmele mari, cu mai mult de 1.000 de angajaţi şi companiile vechi, cu mai mult de cinci ani activitate în China. Acestea au început să resimtă o reducere cuprinsă între 61 – 68%, afirmând că mediul de afaceri a devenit mai dificil pe parcursul anului trecut.
„O încetinire economică a Chinei este un joc al schimbării, care va modifica fundamental şi obligatoriu strategiile afacerilor corporatiste”, susţine Jorg Wuttke (foto), preşedintele Camera de Comerţ a Uniunii Europene în China. „Cu costurile în creştere şi schimbarea permanentă a reglementărilor, companiile europene au început să pună planurile de dezvoltare în aşteptare”.
În aceste condiţii, numai 57% dintre companii intenţionează să îşi extindă operaţiunile curente în a doua cea mai mare economie a lumii, în scădere cu 86% faţă de anul trecut. De asemenea, doar o cincime dintre companii au dat China ca destinaţie a marilor investiţii, comparativ cu o treime în urmă cu doi ani.
Diferite industrii au perspective contrastante. Companiile de asistenţă medicală, inclusiv cele care se ocupă de dispozitive medicale, au manifestat cel mai mare optimism. Cu 88%, reprezentanţii acestora susţin că au o perspectivă pozitivă de creştere economică în 2014.
La capătul opus al spectrului, cu doar 49%, se află companiile de servicii financiare, inclusiv cele de asigurări, şi companiile juridice, cu doar 52%.
Declinul economic a atras mai puţine companii străine în China, a declarat Sara Marchetta, vice-preşedinte al (EUCCC), partener la firma de avocatură italiană Chiomenti Studio Legale. Cu toate acestea, începând din 2012, a fost înregistrată o tendinţă de creştere a numărului de clienţi chinezi aflaţi în căutare de fuziuni şi achiziţii în străinătate.
Pentru unii, aceasta a fost o chestiune care vizează costurile prezenţei în China şi dacă, atunci când vine vorba de banii, companiile chineze sunt dispuse să plătească. Sara Marchetta susţine că investitorii mici şi mijlocii au flexibilitatea de a se adapta la piaţă şi au capacitatea de a găsi nişe, „lux” pe care corporaţiile multinaţionale în manifestă rareori.
În ciuda optimismului reţinut, China rămâne esenţială în capacitatea de generare de venituri pentru companiile europene. Procentul firmelor care au generat 10% sau mai mult din veniturile proprii la nivel mondial din China a crescut în ultimii cinci ani.
„Companiile europene vor continua să considere piaţa chineză ca fiind una de importanţă strategică. Luând în considerare dimensiunea pieţei, acestea vor continua să genereze aici o mare parte din veniturile lor la nivel mondial, chiar dacă încep să reevalueze rolul Chinei”, se arată în studiul privind încrederea în mediului de afaceri din China.
Aproape jumătate dintre companiile europene chestionate îşi revizuiesc oportunităţile de investiţii în alte părţi ale Asiei, dar, în ultimii doi ani, doar o zecime dintre acestea au schimbat planurile din China, în alte zone.
Gilbert van Kerckhove, preşedintele Beijing Global Strategy Consulting, a declarat că rezultatul studiului nu ar trebui să fie interpretat într-un mod cu totul negativ. Există unele elemente pozitive, iar creşterea concurenţei înseamnă că companii locale din China sunt din ce în ce mai competitive, iar creşterea costurilor forţei de muncă înseamnă creşterea nivelului de trai.
„Creşterea încetinită nu înseamnă că nu există creştere. Nu este o creştere la fel de rapidă ca înainte, dar, într-un fel, este normal”, a spus Van Kerckhove.
Jorg Wuttke susţine că, în condiţiile economiei mondiale afectată de recesiunea din Occident, în timp ce China înregistra o creştere de două cifre, ţara asiatică a fost o destinaţie a marilor investiţii. Situaţia din mai multe economii dezvoltate îşi revine, la fel cum China revine la o rată mai normală de dezvoltare.
„Noua normalitate înseamnă că oamenii se uita la alte zone pentru investiţii. Poziţia de lider a Chinei, ca una dintre singurele zone de investiţii, este în continuare importantă, dar nu la fel de important ca în urmă cu doi ani”, a mai spus Wuttke.
Una dintre preocupările importante ale întreprinderilor europene din China este reprezentată de obstacolele de reglementare. În timp ce punctul de vedere majoritar privind legile şi reglementările din China solicită o adecvare la necesităţi, multe puncte de vedere solicită legi mai relaxate.
Companiile chestionate în cadrul studiului au identificat un „mediu legislativ imprevizibil” şi „o aplicare discreţionară a reglementărilor”, ca prime două obstacole. Protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, o preocupare în mod tradiţional importantă, se află pe poziţia a şaptea.
Studiul estimează că, din cauza accesului la piaţă şi a barierelor de reglementare, companiile membre ale EUCCC au pierdut, în 2013, peste 29 de miliarde USD, cifră echivalentă cu 15% din exporturile anuale ale UE în China.
Percepţia dominantă a companiilor europene din China este una de inegalitate, de tratament nefavorabil, în comparaţie cu comapniile locale.
Apoi, pentru departamentele de resurse umane din companiile europene, poluarea aerului a devenit o problemă acută atunci când încearcă să atragă şi să păstreze angajaţi.
„Poluarea aerului, într-adevăr, este o problemă de care am vorbit de mai multe ori, şi toţi s-au plâns de acest lucru. Persoanele cu înaltă calificare sunt ezitante atunci când trebuie să ia decizia de a veni în China, în special cele care au familie şi copii”, a arătat Kerckhove.
În categoria aşteptărilor manifestate de reprezentanţii companiilor europene chestionate, cele mai frecvente vizează reformele de natură administrativă şi legislativă, privind creşterea statului de drept. Aceste probleme cu care companiile se confruntă nu sunt noi, dar au fost exacerbate de încetinirea economiei, existând sentimentul că sunt înrădăcinate.
Cu toate acestea, multe companii consideră pozitive reformele prevăzute de Comitetul Central al Partidului Comunist din China, două treimi vizând reforma administrativă. Studiul realizat cu sprijinul reprezentanţilor companiilor membre EUCCC arată că 45% consideră că punerea în aplicare a acestor reforme ar putea fi benefice pentru companiile străine, deşi doar jumătate sunt încrezători că liderii chinezi vor dispune aplicarea acestora în următorii doi ani.
Adaptare după China Daily
REFERINŢE >>>
Europenii, încă reticenţi în a accepta investițiile chineze