Oficiali guvernamentali și oameni de afaceri din Europa Centrală și de Est (ECE) au fost prezenți, în aceste zile, la Ningbo, important centru economic-comercial pe coasta estică a Chinei. În cadrul celor două evenimente principale ale agendei China – ECE: Conferinţa miniştrilor economiei şi comerţului în formatul 16+1 și Expoziţia de produse a ţărilor Europei Centrale şi de Est, au derulate dialoguri și au fost expuse o serie de proiecte, fiind conturate zonele de interes ale țărilor europene în relația cu China.
Ministrul chinez al Economiei, Gao Hucheng, a declarat că interesul marelui stat asiatic vizează între altele stimularea schimburilor în domeniul resurselor umane, infrastructurii (căi ferate, porturi, autostrăzi și energie electrică) și investițiilor. O altă chestiune evidențiată de ministrul Gao a privit un confort mai mare în materie de vize și permise de muncă, fapt care va facilita creșterea investițiilor reciproce și schimburilor de afaceri.
Discuțiile de la Ningbo s-au derulate sub tema „aprofundarea cooperării pragmatice, realizarea unei dezvoltări în comun”.
Ministrul ceh al Industriei şi Comerţului salută investitorii chinezi
Ministrul ceh al Industriei şi comerţului, Jan Mladek, a declarat că guvernul său va pune în aplicare noi măsuri benefice comerţului, pentru a atrage investitori chinezi.
În cadrul Reuniunii miniştrilor pentru promovarea comerţului între China şi ţările Europei Centrale şi de Est (ECE), demnitarul ceh a invitat întreprinderile chineze să investească în ţara sa, în domeniul aviaţiei civile, energiei, biologiei şi turismului.
Jan Mladek a arătat că Cehia va asigura investitorilor chinezi politici favorabile privind acordarea de viză, examinarea şi aprobarea documentaţiilor. De asemenea, Cehia va asigura investitorilor serviciile necesare privind asigurările medicale, pregătirile de limbă şi şcolarizarea copiilor.
Mladek a mai apreciat că prin avantajele geografice şi de transport, Cehia a devenit un punct de legătură între Europa de Est şi de Vest, între Nord şi Sud, sperând să devină o poartă de intrare a întreprinderilor chineze pe piaţa europeană.
Ministrul bulgar salută colaborările cu China
La rândul său, ministrul bulgar al Energiei şi Economiei, Dragomir Stoynev, a declarat că ţara sa este dornică să colaboreze cu China în domeniul energiei nucleare şi al transportului de gaze naturale. Stoynev a precizat că, în momentul de faţă, se prefigurează planul de construcție a unui gazoconduct în Bulgaria, trecând prin Turcia şi Grecia, fiind salutată participarea întreprinderilor chineze la acest proiect.
Oficialul bulgar a arătat că, în anul 2013, volumul comercial chino-bulgar a crescut cu 23%, valoare care dovedeşte faptul că există un mare potenţial de colaborare între cele două ţări, Guvernul de la Sofia fiind dispus să ofere toate facilitățile investitorilor chinezi.
Ungaria adoptă măsuri pentru atragerea turiştilor chinezi
Secretarul de stat maghiar Szijjártó Péter a declarat că, la sfârşitul lunii mai a.c., la Budapesta, a fost înfiinţat Centrul de Coordonare al Activităţilor Turistice China – ECE.
În condițiile în care, anual, aproximativ 2,5 milioane de turişti chinezi vizitează ţările ECE, prin intermediul Centrului se urmăreşte creşterea numărului de turişti chinezi la 3,7 milioane, în următorii cinci ani.
O altă temă promovată de oficialul de ungar a vizat asigurarea securităţii alimentare, produsele exportate de Ungaria în China fiind reprezentate, în principal, de alimente şi produse alcoolice.
Croaţia doreşte schimbul de experienţe cu întreprinderile chineze
Croaţia speră să stabilească realaţii de cooperare între întreprinderile micii şi mijlocii croate şi chineze, urmând să dopte noi măsuri în acest domeniu, a declarat Dijana Bezjak, asistentul ministrului croat al Întreprinderilor şi Meşteşugurilor.
Acesta a subliniat că potenţialul uriaș al pieţei chineze, Croaţia putând investi aici, fiind aşteptate, de asemenea, investiţii ale întreprinderilor chineze în Croaţia.
Albania doreşte experienţa chineză în construcţia porturilor
Oficialii de la Tirana speră ca întreprinderile chineze să poată realiza investiţii în construcţia porturilor maritime din Albania, aducând sistemele avansate de administrare în domeniu, a declarat Arben Ahmetaj, ministrul albanez al Economiei.
Arben Ahmetaj a arătat că Ningbo este unul dintre cele mai mari porturi din lume, modul de administrare fiind unul flexibil şi pragmatic, motiv pentru care Albania intenţionează să invite specialişti din Ningbo să participe la realizarea de investiţii în domeniu.
România – Energie, transport, IT, agricultură
Ministrul român al Economiei, Constantin Niţă, a declarat că potenţialul de investiţii al companiilor chineze este extrem de important, mai ales în contextul globalizării. Bunele relaţii politice confirmate în ultimii doi ani pot fi valorificate la nivelul schimburilor comerciale şi dezvoltării de proiecte majore de infrastructură. România are proiecte în domenii cheie – energie, transport, IT, agricultură. Prin dezvoltarea acestora vor fi înregistrate efecte pozitive la nivel economic şi social – revigorarea industriei, crearea de noi locuri de muncă.
Pentru realizarea materialului au fost utilizate următoarele surse: Xinhua, Radio China Internațional, Ministerul Economiei din România
REFERINȚE >>>
Constantin Niță: „Este esenţial să continuăm şi să menţinem la un nivel ridicat dialogul bilateral dintre România şi China”
China doreşte dezvoltarea cooperării comerciale cu ţările Europei Centrale şi de Est
România – China | Relațiile economice, proiectele comune și perspectivele de cooperare
Ministrul Constantin Nită va participa la Conferința ministerială a miniștrilor economiei și comerțului China – ECE
Radio China Internaţional a dedicat o pagină prezenţei României la Târgul ECE de la Ningbo
Promovare comercială China-CEE programată în luna iunie
România, în studiile de fezabilitate chineze pentru dezvoltarea infrastructurii
România la cea de a treia reuniune a coordonatorilor naționali ai cooperării cu China
România şi China promit o cooperare mai strânsă