China și Germania au stabilit un mecanism de dialog fiscal și financiar la nivel înalt, a declarat, luni, Prim-ministrul chinez Li Keqiang, arătând că R.P. Chineză este dispusă să promoveze, alături de Germania, legături care să ducă la progres în spiritul respectului și avantajului reciproc. Liderul chinez a mai arătat că s-a convenit consolidarea cooperării în domeniul inovării, dezvoltării durabile și protecției mediului. (Xinhua)
În timpul unei conferințe de presă comune, alături de Cancelarul Angela Merkel, premierul Li Keqiang a subliniat faptul că dialogul economic chino-german derulat, luni, la Beijing, include un proiect de 80 de miliarde de yuani (13 miliarde USD), în cote de investiții, acordate Germaniei în conformitate cu programul de promovare a monedei chineze, care vizează investitorii institutionali străini (RMB Qualified Foreign Institutional Investors – RQFII). Lista proiectelor semnate AICI
China poate menține o creștere economică într-o marjă rezonabilă, în al doilea trimestru al acestui an condițiile economice din China îmbunătățindu-se comparativ cu primul trimestru. Totuși, premierul Li a prezentat un avertisment cu privire la riscurile încetinirii economice, declarând că China nu se poate complace în această problemă. În acest sens, guvernul chinez se va concentra pentru a menține o creștere economică stabilă. China va continua să stimuleze piața, mai ales prin finanțarea întreprinderilor mici și pentru reducerea birocrației, simultan cu eficientizarea aprovizionării.
„Avem condițiile și capacitatea de a menține economia chineză într-o marjă rezonabilă și pentru a atinge obiectivul de creștere economică pentru întregul an”, a spus Li.
În primul trimestru din 2014, creșterea Produsului Intern Brut (PIB) al Chinei a fost de 7,4%, în timp ce indicii de muncă și de inflație s-au menținut într-un interval sănătos.
La rândul său, Cancelarul Angela Merkel a declarat că Germania este dispusă să facă uz deplin de consultările interguvernamentale cu China, pentru a aprofunda cooperarea în domeniile inovării, cercetării, accesului pe piață, urbanizării, conservării energiei, schimbărilor climatice și serviciilor de sănătate.
Germania este dispusă să colaboreze strâns cu China în afacerile internaționale și regionale, precum și pentru a face față provocărilor și pentru a realiza în comun dezvoltarea, a declarat Angela Merkel, adăugând că Germania apreciază sprijinul acordat de China Uniunii Europene și monedei euro.
În timpul vizitei liderului german în China, companiile chineze și germane au semnat o serie de acorduri de oferte, inclusiv pentru cumpararea de elicoptere din Germania și crearea unei noi baze de producție de automobile în China.
Cele două țări au convenit să stabilească o nouă bază de producție pentru FAW-Volkswagen Automotive Co, Ltd. De asemenea, s-a decis construirea unui „Ecopark”, la Qingdao, care va dezvolta cladiri eficiente din punct de vedere energetic. La rândul său, compania Air China a semnat un acord cu compania aeriană germană Lufthansa.
În cadrul programului vizitei în China, luni, Cancelarul Angela Merkel a avut o întâlnire oficială cu Președintele chinez Xi Jinping.
REFERINȚE >>>
Germania – China | Economia face să dispară distanţele
Pingback: REVISTA BLOGURILOR. Comunişti în PE prin Cristian Preda