COMENTARIU | Dezastrul MH17: O provocare pentru China?

Dezastrul MH17 - O provocare pentru China_23.07.2014 2Adaptare după Xinhua – Tim Collard/China.org.cn
Lumea este încă zguduită de tragedia zborului malaezian MH17, înregistrată la 17 iulie, al doilea dezastru aerian major al anului 2014 în care este implicată aceeaşi companie, deşi apreciez că este o coincidenţă tragică. Încă nu este posibil să se stabilească exact ce s-a întâmplat, sau cum, sau de ce, dar este clar că acest eveniment are implicaţii foarte importante pentru securitatea globală şi derularea afacerilor internaţionale.
Din acest motiv, deşi în acest moment China nu are nicio legătură directă cu evenimentul, va fi nevoie de un răspuns dat de China, în calitatea sa de unul dintre principalii gardieni ai securităţii mondiale.

China a fost foarte reţinută în a comenta pe tema evenimentelor aflate în curs de desfăşurare în Ucraina, în Europa de Est, fiind reticentă şi dorind, fără îndoială, să nu genereze mai multe probleme. Însă acum, dat fiind că situaţia din această ţară a condus la un dezastru de asemenea proporţii, China nu va putea să se abţină pe termen nelimitat de la adoptarea unei poziţii. China s-a regăsit frecvent pe aceleaşi poziţii cu Rusia, opunând rezistenţă la intervenţiile occidentale precipitate în diferite părţi ale lumii, care s-a dovedit a fi, uneori, o atitudine înţeleaptă.
Dar, comportamentul recent al Rusiei faţă de statele vecine este cu siguranţă o provocare pentru normele de comportament internaţional pe care China l-a sprijinit în mod constant, şi care după tragedia MH17 nu mai poate fi ignorată.

După destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia a avut un grad considerabil de instabilitate la frontierele sale sudice, ceea ce a dus la un război lung şi sângeros pentru pacificarea Ceceniei. Recent, securizarea frontierei ruse a venit în detrimentul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor vecine. Există zone de pe teritoriul Republicii Moldova, Georgiei şi acum al Ucrainei care se află sub influenţa copleşitoare a Rusiei. Acest lucru ar putea fi considerat admisibil, dacă aceasta ar însemna că aceste regiuni sunt din ce în ce mai stabile. Dar aceasta este departe de a fi aşa sau că aceasta ar fi chiar intenţia. Rezultatul activităţilor ruse din aceste regiuni, inclusiv în Cecenia, este că acestea sunt sub controlul de facto al actorilor non-statali, care se bucura de sprijinul Rusiei, dar ale căror activităţi pot fi uşor renegate de statul rus, în cazul în care acestea se dovedesc jenante.
Au fost exprimate unele critici la adresa politicilor duse de China în zonele de vestice ale propriei frontiere, dar nu poate fi negat faptul că obiectivul Chinei este acela de a menţine stabile şi paşnice aceste zone. Din păcate, acest lucru nu pare să fie şi cazul Rusiei.

Dezastrul MH17 - O provocare pentru China_23.07.2014Încă aşteptăm certitudini pe fondul atrocităţii MH17, în condiţiile în care nu este sigur nici măcar faptul că trupele care controlează zona unde a cazut avionul vor permite ca evenimentul să fie investigat în mod corespunzător.
Echilibrul probabilităţilor sugerează că toate ţările vor fi nevoite să pregătească un răspuns în cazul în care se va stabili că aeronava a fost lovită de rebelii pro-ruşi cu scopul de a submina suveranitatea Ucrainei, folosind arme furnizate de elemente conectate la statul rus.

Cum poate implica acest eveniment China? Unul dintre motive este faptul că ameninţă echilibrul ordinii globale reprezentate de Consiliul de Securitate al ONU. În acest forum, Rusia se bazează pe China pentru un suport cel puţin tacit. În acest timp, încearcă să limiteze percepute drept „aventuriste” ale Vestului, lucru destul de rezonabil. Dar, cu siguranţă, nu poate fi în interesul Chinei să ofere suport pe termen lung, având responsabilităţi corespunzătoare unei mari puteri. Singurul rezultat al acestui ge4st va fi diminuarea imaginii Consiliului de Securitate al ONU, în calitatea sa de principal grup de adoptare a deciziilor în problemele de securitate la nivel mondial, şi realizarea unui pas înapoi, în epoca de putere determinată în rezultatele disputelor internaţionale. Această situaţie ar determina, desigur, şi diminuarea rolului Chinei în lumea din afara spaţiului asiatic.

Au trecut zilele în care China era în măsură să afirme că evenimentele se derulează în spaţii de parte de propriile ei preocupări. Cu raza de acţiune economică în creştere a Chinei, stabilitatea din alte părţi ale lumii, nu mai vorbim de siguranţa rutelor aeriene civile, sunt de o importanţă considerabilă şi în creştere. La bordul MG17 nu s-a aflat niciun cetăţean chinez, dar data viitoare ar putea fi mai rău.

Nimeni nu ar vrea să vadă o izolare a Rusiei, care ar face să fie un vecin mult mai periculos şi imprevizibil, nici ca relaţiile să fie perturbate, în prezent acesta fiind în general excelente şi reciproc avantajoase între Rusia şi China, care face să fie una dintre cele mai importante legături din Asia şi la nivel de securitate mondială. Dar China ar putea avea de jucat un rol în exercitarea influenţei restrictive asupra Rusiei, în contextul prieteniei comune, încurajând-o să accepte responsabilitatea de a asigura o anchetă în mod corespunzător şi obiectiv al acestui incident îngrozitor, să adopte măsuri adecvate pentru a asigura că se face dreptate, să prevină astfel de evenimente, pentru a urmări interesele sale legitime, în apărarea securităţii naţionale, fără a destabiliza ţările învecinate.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.