XINHUA – Principalele partide de dreapta din România au decis să fuzioneze

Principalele partide de dreapta din Romania, Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Democrat Liberal (PDL), au făcut, sâmbătă, un pas important pentru fuziunea lor, adoptarea în unanimitate, în cadrul unui congres comun, a protocolului de fuziune și a noului statut al formațiunii, transmite agenția oficială de presă chineză XINHUA.
Protocolul de fuziune prevede că partidul care rezultă în urma fuziunii se va numi Partidul Național Liberal, alegerile interne urmând să aibă loc după luna ianuarie 2017.
În perioada de tranziție, până la alegerile interne, partidul va avea o comisie unificată de organizare, format din 12 membri: președinții și alți membri importanți ai celor două partide, conducerea la toate nivelurile trebuind să fie asigurată în mod egal.
În ceea ce privește participarea noului partid în alegerile următoarele alegeri prezidențiale, din luna noiembrie, protocolul prevede că desemnarea candidatului va fi făcută de una dintre părți, în timp ce cealaltă parte va desemna candidatul la funcția de prim-ministru.
Cele două partide parlamentare, de asemenea, au aprobat în unanimitate protocolul Alianței electorale Creștin Liberale PNL-PDL, care are ca unic scop depunerea unei candidaturi comune în alegerile prezidențiale, în cazul în care fuziunea nu este aprobată de instanțele de judecată până atunci.
„Obiectivul nostru comun cel mai important este de a construi un mare partid de centru-dreapta”, a declarat liderul PDL, Vasile Blaga, adăugând că „fuziunea se va face, pas cu pas, în doi ani, cu scopul de a armoniza totul, în timp”.
Liderul PNL, Klaus Iohannis, posibil candidat comun la președinție al Alianței Creștin Liberale, a declarat: „Astăzi, s-a născut marele partid al dreptei române, marele Partid Național Liberal. Împreună suntem puternici, împreună avem șansa nu doar de a câștiga viitoarele alegeri, ci de a schimba România”. Acesta a subliniat că marele PNL dorește să acopere o gamă largă de opțiuni, de la liberalii radicali, la social-liberali, până la cei care au o viziune conservatoare sau o vedere creștin-democrat.

REFERINȚE >>>
Klaus Iohannis pentru prima dată în presa chineză, în calitate de lider PNL
XINHUA – Coaliția de guvernământ din România s-a divizat după o lungă dispută

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, România, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.