Sursa: DESCHIDE.MD
Federația Rusă a avut în ultima perioadă mai multe tentative de a trimite militari în Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, fosta armată a 14-a. S-a întâmplat în ultimele luni după ce relațiile ruso-ucrainene s-au înăsprit, iar Kievul a interzis ca schimbul fluxurilor de militari și pacificatori dislocați în regiunea transnistreană, să se mai facă prin zona de tranzit a Ucrainei. Astfel, tentativele de suplinire a efectivului militar rus din stânga Nistrului s-au încercat a fi realizate prin Aerportul Intenațional Chișinău, după ce autoritățile noastre au început aplicare unui nou mecanism de evidență a trupelor militare ale Federației Ruse, dislocate la Tiraspol și Bender.
Autoritățile noastre califică acest mecanism, pe care au început să-l utilizeze din primăvara acestui an, drept unul istoric, pe care Republica Moldova îl așteaptă de la independență încoace. Adevărul e că acest mecanism este unul prea imperfect deocamdată, iar Rusia încearcă să profite la maximum de orice lacună.
În perioada 17-23 octombrie, Rusia a anunțat rotația pacificatorilor ruși din regiunea transnistreană. Am fost interesați să aflăm cum se desfășoară acest proces și dacă autoritățile noastre îi pot duce în vreun fel evidența. Am aflat că de fapt rotația se face între actualii pacificatori (în număr de aproximativ 450 de persoane) și militarii Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTMR) din regiunea transnistreană (în număr de circa 1400 de persoane). În acest context, reprezentanții Comisei Unificate de Control (CUC) ne asigură că fluxul de intrări și ieșiri din țară a pacificatorilor ruși, în această perioadă, nu se prea modifică. Documentând informațiile, am aflat altele legate de context, la fel de importante, mai exact, ne referim la impedimentele de care se ciocnesc autoritățile noastre în aplicarea noului mecanism de evidență a pacificatorilor și efectivului militar din stânga Nistrului.
Membru al Comisei Unificate de Control, Eduard Bumbac, explică faptul că, la modul oficial, din primăvara acestui an, Federația Rusă este obligată să înștiințeze pe cale diplomatică Chișinăul despre intrarea sau ieșirea din țară a fiecărui pacificator.
La prima vedere, mecanismul pare a fi funcțional, o dată ce aproape în fiecare lună parvin câte aproximativ 4 asemenea solicitări, făcute de regulă pentru schimbul unui pacificator, doi, trei sau patru. Doar că… nu o singură dată rușii au avut tentative de a face abatere de la această regulă, încercând să trimită persoane în trupele de menținere a păcii, dar de facto aceștia urmau să ajungă în armata rusă dislocată ilegal pe teritoriul din stânga Nistrului (GOTR). De la începutul aplicării acestui mecanism circa 30 de persoane au fost întoarse înapoi, după ce organele de control ale Republicii Moldova au depistat abateri de procedură în urma schimbului de pacificatori.
„Persoanele trimise ca pacificatori, dar care au, de fapt, un alt scop pe teritoriul țării noastre sunt identificate prin mai multe metode. Una dintre ele este destinația indicată unde ei ar trebui să ajungă. Se mai deosebesc ei după anumite trăsături sau după uniformele pe care le au în bagaje. E adevărat, s-ar putea ca unii să ne mai și scape, dar asta ține de competența organelor de control de la frontiera de stat”, spune Eduard Bumbac.
Oficialul mai spune că Federația Rusă respectă noul mecanism în minimumul de condiții acceptate de partea moldovenească.
„Aceste înștiințări pe care le fac ei sunt foarte abstracte, ei de regulă indică doar un termen aproximativ de câteva zile și numele celor care trebuie să vină sau să plece. Noi vrem însă mai multă precizie: dată, oră, loc și așa mai departe, pentru că nu putem sta trei zile să așteptăm schimbul unui pacificator”, mai spune Bumbac.
O altă bătaie de cap o dau militarii intrați încă acum un an prin zona de tranzit a Ucrainei, care au încălcat evident regimul de ședere pe teritoriul țării noastre (maximum trei luni), iar acum nu pot ieși din țară. În aceste cazuri Moscova face din nou demersuri pe cale diplomatică, pentru a li se permite ieșirea acestora din țară fără probleme. Eduard Bumbac spune că până acum cea mai mare tranșă de militari care au ieșit din țară a fost în număr de 25 de persoane.
Grupul operativ de trupe militare ruseşti din regiunea transnistreană a Republicii Moldova a fost constituit pe 1 iulie 1995, în urma reorganizării armatei a 14-a a URSS. Primul comandant al grupului a fost generalul-locotenent Valeri Evnevici.
GOTMR din Transnistria numără circa 1,4 mii de militari din efectivul brigăzii de infanterie motorizată nr.8 şi al regimentului de rachete. Unul dintre batalioanele grupului este de menţinere a păcii şi împreună cu forţele de pacificatori ale Moldovei şi Tiraspolului controlează situaţia din Zona de Securitate de pe Nistru. Ceilalţi militari sînt concentraţi la paza depozitelor din apropierea localităţii Cobasna, unde sînt păstrate peste 20 mii de tone de arme şi muniţii ale armatei ruse, din perioada sovietică. Rusia nu îşi evacuează armele, invocînd interdicţia impusă de autorităţile autoproclamatei RMN, în pofida angajamentelor asumate în faţa OSCE prin care urma să transporte bunurile militare încă în anii 2000-2002.
Precizăm că rotația pacificatorilor moldoveni din regiunea transnistreană se face o dată la jumătate de an, iar a celor ruși o dată pe an. Procedura diferă, în mare parte din cauza faptului că militarii noștri își efectuează serviciul militar în termen, iar majoritatea celor ruși – prin contract.