ALEGERI 2014 – Iohannis, propune continuarea politicii externe de izolare? „Nu avem nevoie de o nouă axă București – China”

Confruntare Klaus Iohannis - Victor Ponta, 11.11.2014 cei doi Unde am mai auzit afirmații de acest gen, în care sunt minimalizate realitatea, oportunitatea și relația cu cel mai statornic, loial și puternic prieten al României? La Traian Băsescu. Acum, prezidențiabilul liberal Klaus Iohannis vorbește cu dezinteres despre relația cu cel mai dinamic stat al lumii, minimalizând importanța prezenței Chinei în Europa și România.

Fiind un susținător al relațiilor româno-chineze din postura de țară membră a construcțiilor euro-atlantice, nu pot să nu observ o gravă inabilitate de comunicare a candidatului Iohannis și pe relația de politică externă. Atunci când un lider de stat respinge ferm oportunitatea de cooperare cu un stat, avem în față fie impostura și jocul de culise, fie prostia în formă pură, ambele situații având ca rezultat efecte nefavorabile românilor și României. Politica externă înseamnă capacitate de analiză, înțelegere și negociere, chestiuni obligatorii de care nu îl pot suspecta pe candidatul ACL Klaus Iohannis.

Confruntare Klaus Iohannis - Victor Ponta, 11.11.2014 generalIată declarațiile celor doi candidați la funcția de președinte, așa cum au fost ele exprimate în emisiunea de marți seara, de la Realitatea TV. Nu pot să nu observ o repetare a mesajelor de politică externă promovate de de președintele Traian Băsescu, mesaje de izolare și tensionare a relațiilor diplomatice cu Rusia și China. În fața acestei situații, nu pot accepta o situație de coincidență, în condițiile în care atât Traian Băsescu, cât și Klaus Iohannis, au beneficiat și beneficiază de aceeași echipă de consiliere strategică-politică.

Rareș Bogdan, moderator: Domnule Iohannis, poziția dumneavoastră față de relațiile pe care trebuie să le aibă România din punct de vedere extern (…) Poziția dumneavoastră față de relația cu Washingtonul, Berlin, Londra, Paris, dar și cea cu Moscova și Beijing.

Confruntare Klaus Iohannis - Victor Ponta, 11.11.2014 IohannisKLAUS IOHANNIS: „Este extrem de simplu. Securitatea României și faptul că suntem acum în situația în care suntem, cu toată complicația geopolitică din zona Ucrainei se datorează celor trei piloni pe care s-a bazat politica externă a României și care trebuie continuată. Nu trebuie să reinventăm nimic în zona politicii externe. Este vorba de parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, este vorba de locul și rolul nostru în NATO, este vorba de locul și rolul nostru în Uniunea Europeană. Aici trăbă să dovedim că suntem parteneri serioși, că suntem parteneri de lungă durată, că suntem dispuși să ne însușim rolul nostru, că suntem dispuși să creștem bugetul pe apărare până la 2% din PIB și de aici derivă toate celelalte. Nu este nevoie de nicio nouă axă București – China, nu este nevoie de nicio reinventare, de data aceasta este simplu. Trebuie să dovedim că suntem oameni serioși. Pentru asta este nevoie de un președinte serios”.

Confruntare Klaus Iohannis - Victor Ponta, 11.11.2014 PontaVICTOR PONTA: „Eu aici am o poziție mai complexă, pentru că, totuși, știu mai multe despre ceea ce se întâmplă în regiune.
Parteneriatul strategic cu Statele Unite este un lucru foarte bun, pe care l-au făcut președintele Emil Constantinescu și președintele Bill Clinton, în ’97, a fost continuat de toți președinții și va fi continuat și de mine ca președinte. Mai departe, suntem, evident, un partener serios în NATO, motiv pentru care am discutat recent despre implicarea României în proiectele și operațiunile NATO în continuare. Însă eu cred că România trebuie să exercite mult mai important pentru prietenii și vecinii noștri din regiune.
În primul rând pentru Republica Moldova, pe care trebuie să o sprijinim să se integreze în Uniunea Europeană și să nu se schimbe, în 30 noiembrie, când sunt alegeri și la ei, drumul pro-european.
Pentru Ucraina și pentru Georgia, cele două țări care au avut curajul și au semnat acordurile de asociere cu Uniunea Europeană și ne sunt apropiate, pentru Serbia, care de asemenea, alături de celelalte țări din zona balcanilor de vest, trebuie să fie prieteni și parteneri ai noștri. Pentru că România este în acest moment un model de urmat pentru aceste țără, și anume: integrare europeană, integrare în NATO, dezvoltarea instituțiilor lor.
Dacă vorbim, însă, despre dezvoltarea relațiilor economice, categoric trebuie să încercăm, într-o Europă care își restrânge până la urmă activitatea, consumul și activitatea economică, trebuie să găsim soluția ca exporturile și producția industrială a României să aibă, să își găsească o piață de desfacere. Și vreau să fac un lucru pe care doamna Cancelar Merkel îl face din 2005, de când este cancelar merge odată pe an în China, și o să vă spun care este rezultatul. China este al treilea partener comercial al Germaniei. Probabil că nu știați acest lucru. 141 de miliarde de euro schimburi comerciale, aproape Produsul Intern Brut al României. Noi suntem abia locul 24 al Germaniei, din păcate. Motiv pentru care, păstrând axa strategică, România – Statele Unite ale Americii – NATO, care este o axă strategică politico – militară, și care înseamnă investiții Exxon în Marea Neagră, care înseamnă investiții atât de importante (…) România trebuie să își găsească investiții în energie, pentru că independența energetică de Rusia este principalul obiectiv al meu ca președinte, în următorii cinci ani, și trebuie să deschid alte piețe pentru produsele românești, dacă vorbim de Asia, vorbim în special de produsele agroalimentare”.

NOTĂ: În cadrul unei intervenții la postul DIGI24, Klaus Iohannis a revenit, joi, asupra declarațiilor privind relațiile cu China. „Eu sunt principalul susținător al unor relații comerciale, economice cu China. Este o mare putere mondială și este în dezvoltare, deci aș încuraja o astfel de relație, am avea foarte multe de câștigat. Dar nu una politică, pentru că eu pe tema asta l-am criticat pe Victor Ponta. Cu relațiile politice, mai ușor cu pianul pe scări”, a spus Iohannis. (Sursa: PESURSE.RO)

REFERINȚE >>>
ALEGERI 2014 – Prestația ridicolă îi folosește lui Iohannis?
ALEGERI 2014 – Pentru ce reinventează Klaus Iohannis trecutul propriei soții?
ALEGERI 2014 – Privește-te în ochii lui Iohannis!
ALEGERI 2014 – Nu vă urâţi inutil, politicienii o fac numai la TV
ALEGERI 2014 – Tratat de manipulare electorală românească
ALEGERI 2014 – Românul, în căutarea propriei revoluții
ALEGERI 2014 – Fragmentarea României
Scrisoarea unei bunici către Klaus Iohannis: “M-am întrebat ce aş face dacă aş rămâne fără să ştiu nimic de nepoţii mei?”
COMENTARIU | Fragmentarea României
NERUȘINAREA DE A SFIDA, ZÂMBIND, ROMÂNIA! Ghinion …
COMENTARIU | Ai nevoie de curaj să nu votezi un minoritar?
Iohannis, singurul cinstit din orașul cu arestați și sinucigași
Pentru că trebuie să știm adevărul despre onestul și bunul primar Kalus Werner Iohannis, prim-vicepreședintele PNL
COMENTARIU | Când nimeni nu te vrea … în Guvern

COMENTARIU | Cât contează un om în România: Iohannis vs. Omul de rând
COMENTARIU | Prematura îndepărtare de mase

COMENTARIU | Resuscitarea ostaticului Iohannis

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ALEGERI 2014, Analize - Comentarii, Asia - Pacific, China, De departe ... România, Din arhive, Din presa românească, Europa, Europa - Asia, Republica Moldova, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la ALEGERI 2014 – Iohannis, propune continuarea politicii externe de izolare? „Nu avem nevoie de o nouă axă București – China”

  1. Alex spune:

    aici a gresit Iohannis, dar macar de-ar fi invatat Ponta ceva din afinitatile lui fata de „maretul” partid comunist chinez, altfel totul ramane la stadiul de demagogie pentru ca pana una alta, investitiile chinezilor inca nu s-au facut simtite http://economiazilei.eu/economia-chineza-invie-drumul-matasii/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.