Populaţia Chinei a crescut cu 7,1 milioane, ajungând la 1,36 miliarde

China asteapta un Baby BoomLa sfârşitul anului 2014, populaţia Chinei a ajuns la 1,3678 miliarde, cu 5,21% mai mult comparativ cu anul anterior. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, populația Chinei a crescut cu 7,1 milioane, fiind luat în calcul numărul total al celor nou născuți: 16,87 milioane, şi a celor decedați: 9,77 milioane. Datele oficiale arată că 54,77% din populaţia țării trăiește în zonele urbane, în timp ce lucrătorii migranţi totalizează 253 milioane.

În condițiile relaxării politicilor, autoritățile chineze se așteaptă ca în 2015, numărul nou născuților să fie mai mare cu cel puţin un milion, comparativ cu anul trecut. La sfârşitul anului 2014, aproximativ un milion cupluri chineze au aplicat pentru a avea un al doilea copil.
Potrivit datelor prezentate de Asociația Populației Chinei (CPA), în 2014, în China au venit pe lume 16,87 de milioane de nou născuți, cu 470 de mii mai mult față de 2013.
Comparativ cu anul 1990, numărul anual al nou-născuţilor a scăzut de la peste 20 de milioane, la aproximativ 16 milioane, cel mai redus număr, de 15,8 milioane, fiind înregistrat în anul 2006.

Zhai Zhenwu, liderul CPA, a declarat că numărul nou-născuţilor este aşteptat să crească considerabil în 2015, în condițiile în care politica „baby boom” poate dura cinci până la opt ani. Această nouă situație va necesita eforturi din partea statului pentru a face față noilor provocări în sectorul serviciilor publice.

Politica planificării familiale a fost introdusă în Chinei la sfârşitul anilor 70, fiind limitat familiile urbane fiind limitate la un copil, iar cele din mediul rural la doi copii, dacă primul copil născut a fost fată. Ulterior, politica a fost relaxată fiind aplicată actuala regulă potrivit căreia, în cazul în care ambii părinţi sunt unici copii la părinți, au dreptul să aibă al doilea copil.

Cu toate acestea, au apărut un număr de probleme sociale. Forţa de muncă a Chinei, populația cu vârstă între 15 și 59 de ani, s-a diminuat cu 3,45 milioane în 2012, fiind înregistrată prima „scăderea absolută” de la aplicarea reformei și deschiderii, în 1979. Mai mult, începând cu anul 2013, numărul chinezilor cu vârsta de peste 60 de ani a depăşit 202 milioane, cu 8,53 milioane mai mult comparativ cu anul 2012, reprezentând 15% din populaţia totală.
Un alt aspect avut în vedere de autoritățile chineze vizează dezechilibrul de gen, ca efect secundar al politicii unui singur copil, părinții chinezi preferând să aibă băieți, fapt care a condus la un val de avorturi în cazul sarcinilor feminine. În ultimii 20 de ani, raportul de gen la nou-născuţi a rămas de 115 băieți la 100 fete, pentru ca în 2014, raportul a scăzut la 115,88 / 100, de la 117,6 / 100, în 2013. (Sursa: China Daily)

Așa cum am arătat, decizia de relaxare a politicilor de planificare, adoptată de China în 2013, nu a dus la aşteptatul „baby boom”, în schimb a generat o serie de griji în rândul copiilor şi părinţilor.

China asteapta un Baby Boom 2Potrivit Radio China Internațional, între părinți și primul copil au apărut o serie de probleme, copiii revendicând dreptul la totala iubire și atenție părintească, nefiind dispus să le împartă cu un frate.

De asemenea, profesorii susţin că aproximativ o cincime dintre elevi care au fraţii, au început să se comporte diferit cu colegii de clasă, după ce au ajuns să împartă atenţia părinţilor. La rândul lor, părinţii spun că aceasta este doar una dintre multele preocupări care apar odată cu aducerea unui nou membru în familie: costul educaţiei şi asistenţei medicale, un spațiu mai mare de locuit.
Toate aceste probleme conduc la concluzia că o creștere în salturi a natalităţii din China nu va avea loc așa cum s-au așteptat specialiștii în demografie.

REFERINȚE >>>
Un milion de cupluri chineze aplică pentru al doilea copil
China a relaxat politica de planificare familială
China | Amendă de 1,23 milioane USD pentru nerespectarea planificării familiale
China aprobă abolirea taberelor de reeducare prin muncă și relaxează politica singurului copil
CHINA | Reforma politicii “un copil” a fost amânată
STRATFOR | China – O problemă demografică fără precedent prinde contur
China se pregăteşte să renunţe la politica unicului copil, pe fondul unei populaţii din ce în ce mai îmbătrânite

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.