Problemele structurale au devenit nişte „tigrii aflaţi în mijlocul drumului” o provocare în calea dezvoltării economice a Chinei, a declarat, joi, premierul chinez Li Keqiang, invocând necesitatea reformelor cuprinzătoare şi transformarea modelului de creştere economică. Iată de ce, în acest an, China s-ar putea confrunta cu dificultăţi mai mari decât cele din 2014, a declarat premierul chinez în timpul prezentării raportului anual de activitate al guvernului, în cadrul deschiderii sesiunii anuale a Congresului Naţional al Poporului. (Adaptare după China Daily)
„Creşterea investiţiilor rămâne lentă, în absenţa semnalelor care să arate că piaţa internaţională înregistrează o creşetere semnificativă, fapt pentru care o menţinere a unei creşteri stabile devine tot mai dificilă”, a declarat premierul Li Keqiang.
China a redus ţinta de creştere a Produsului Intern Brut din acest an la aproximativ 7% (7,5% în 2014, cea mai mică creştere din ultimii 22 de ani), păstrând indicele preţurilor de consum, şi o rată de inflaţie de aproximativ 3%, se arată în raportul premierului. Potrivit acestuia, obiectivul (de 7% – n.m.) este de a menţine un număr suficient de locuri de muncă, pentru a asigura o transformare a economiei chineze şi pentru a asigura prosperitatea pe termen lung, în condiţiile în care, în 2015, Guvernul de la Beijing promite crearea a peste 10 milioane de noi locuri de muncă în zonele urbane. În acelaşi timp, rata şomajului în mediul urban nu trebuie să depăşească 4,5%
„În scopul de a dezamorsa problemele şi riscurile, pentru a evita intrarea în „capcana veniturilor medii” şi pentru a realiza modernizarea, China trebuie să se bazeze pe dezvoltare, iar dezvoltarea necesită o rată de creştere adecvată … În acelaşi timp, dezvoltarea economică a Chinei a intrat într-o „nouă normalitate”, a declarat premierul Li Keqiang.
În acest context, spiritul antreprenorial popular şi inovarea, sunt considerate noi motoare de impulsionare a creşterii economice, în timp ce guvernul se angajează să crească livrările de bunuri şi servicii publice.
Li Keqiang a susţinut că este esenţial ca oamenii să fie încurajaţi să înceapă propriile afaceri, pentru a crea locuri de muncă şi pentru a creşte nivelul veniturilor personale, statul urmând să continue să pună în aplicare politici fiscale proactive şi o politică monetară prudentă. Liderul chinez a evidențiat, de asemenea, menținerea toleranței zero în fața corupției, temă evidențiată deja în cadrul teoriei celor „Patru teme generale”.
Deficitul bugetului de stat pentru anul 2015 este estimat la 1.620 miliarde yuani, reprezentând 2,3% din PIB, mai mare comparativ cu anul 2014 când a fost de 2,1%. Aceasta pe un fond de aprovizionare monetară prognozată să crească la 12%.
În raportul prezentat joi, se arată că Guvernul de la Beijing va extinde accesul pe piaţă al capitalului privat şi va încuraja investitorii privaţi să dezvolte bănci mici şi mijlocii. De asemenea, guvernul va continua liberalizarea dobânzilor şi va face progrese pentru a face moneda yuani o monedă liber convertibilă în contul de capital, inclusiv prin dezvoltarea unui program pilot care să permită chinezilor să investească direct în pieţele din străinătate.
În acest an, China va creşte cu 6% nivelul importurilor şi exporturilor, va extinde studiile privind comerţul electronic transfrontalier şi va creşte ponderea comerţului de serviciu în comerţul exterior.
Strategia „Made in China 2025”
China va dezvolta Planul de acţiune „Internet Plus”, care va fi derulat prin intermediul Internetului mobil, cloud computing şi a bazelor de date moderne, astfel încât prin Strategia „Made in China 2025” să se asigure o dezvoltare inovativă, iar prin utilizarea tehnologiilor inteligente să se urmărească dezvoltarea verde, să fie dublate eforturile de transformare a Chinei dintr-un producător cantitaiv, într-unul calitativ.
Orientarea comercială a Chinei
Raportul prezentat de premierul Li Keqiang arată că Guvernul chinez se va orienta cu precădere spre consolidarea conectivităţii infrastructurii cu ţările vecine şi pe dialogul privind zonele de liber schimb alături de ţările membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului şi cu Israel. De asemenea, va continua construirea zonei de liber schimb Asia-Pacific şi negocierile privind acordurile de investiţii cu SUA şi UE, în paralel cu eforturile dezvoltării centurii economice a Drumului Mătăsii în secolul 21 şi a iniţiativei Centurii Maritime a Drumului Mătăsii.
Protecţia mediului
Guvernul de la Beijing susţine accelerarea promovării surselor curate şi regenerabile de energie, odată cu combaterea poluării prin restricţionarea utilizării cărbunelui şi reducerii emisiilor de carbon. Consumul de cărbune va avea o creştere zero în domeniile importante ale economiei, în timp ce intensitatea de dioxid de carbon va fi redusă cu cel puţin 3,1% în acest an.
„Pentru zonele afectate de smogul sever, regiuni în care conservarea energiei este dificilă, iar industriile sunt dezvoltate la supracapacitate, vom controla strict numărul de proiecte mari consumatoare de energie şi vom pune în aplicare politici pentru reducerea consumului de cărbune, precum şi pentru înlocuirea cărbunelui cu surse alternative de energie”, se arată în raport.
Hong Kong şi Macao, prioritate
Guvernul central chinez este hotărât să sprijine dezvoltarea regiunilor administrative speciale Hong Kong şi Macao şi să promoveze cooperarea între partea continentală a Chinei şi cele două regiuni, a declarat premierul Li Keqiang.
„Vom acorda sprijin deplin directorilor executivi şi guvernelor regiunilor administrative speciale Hong Kong şi Macao în activitatea de guvernare a regiunilor, în conformitate cu legea, pentru creşterea economică, îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, promovarea democraţiei şi promovarea armoniei sociale”.
Respingerea independenţei Taiwan
Guvernul chinez s-a reangajat, joi, să se opună independenţei Taiwan şi să menţină relaţiile pe drumul dezvoltării paşnice. „Suntem ferm convinşi că o dezvoltare paşnică a relaţiilor din strâmtoare reprezintă o tendinţă istorică, una care nu va opune rezistenţă şi nici nu va fi reversibilă”, a arătat premierul, Li Keqiang. Cu privire la cifrele anului 2015, Guvernul central va creşte investiţiile bugetare cu 477,6 miliarde yuani, peste 800 de miliarde yuani vor fi investite în construcţia de căi ferate şi finalizarea a peste 8.000 de kilometri de cale ferată. De asemenea, vor fi construite 7,4 milioane locuinţe subvenţionate de guvern, numărul populaţiei sărace din mediul rural va fi diminuat cu 10 milioane, numărul caselor din mediul rural care vor intra în proces de renovare va fi de 3,66 milioane, iar producţia anuală de cereale nu va fi mai mică de 550 de milioane de tone.
Textul integral al raportului AICI
REFERINȚE >>>
China creşte bugetul apărării şi întăreşte legile securităţii naţionale
China lansează teoria celor „Patru teme generale”
COMENTARIU | Noul mod de gândire în diplomaţia Chinei
Replici între liderii militari chinez și american
Li Keqiang: Tensiunile nu reprezintă imaginea de ansamblu a relaţiilor chino-europene, chino-americane
China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%
Portavionul chinez a ancorat în portul Qingdao
850.000 de militari chinezi gata să apere integritatea şi interesele Chinei