China are potenţialul de a menţine creşterea într-un ritm raţional

Conferinta Li Keqiang, 15 mart 2015 2China dispune de mai multe variante de „luptă” în faţa dificultăţilor economice, fiind capabilă să menţină ritmul de creştere, a declarat, duminică, premierul chinez Li Keqiang, fără a evidenţia modul în care China va atinge obiectivul anual de creştere a PIB-ului. În cadrul conferinţei de presă organizate la finalul sesiunii anuale a Congresului Naţional al Poporului (CNP), Li a afirmat că, în 2015, guvernul de la Beijing nu va permite încetinirea ritmului de creştere a ocupării forţei de muncă şi a veniturilor, în condiţiile în care vor fi echilibrate creşterea şi reforma economică, în paralel cu măsurile de stimulare a inovaţiei.

China nu a asigurat o stimulare puternică a economiei în ultimii ani, având un stoc important de „arme politice”, care pot fi folosite atunci când este necesar, pentru a preveni trecerea de la încetinirea, la agravarea economiei, a declarat Li Keqiang.

În cazul în care nivelul de creştere ajunge sub nivelul dorit de guvern, aşa încât vor fi afectate ocuparea forţei de muncă şi nivelul veniturilor la nivel naţional, vor fi adoptate mai multe măsuri pe termen scurt, pentru a stimula încrederea în piaţa chineză. În acest an, vor fi introduse mai multe măsuri de reformă pentru a asigura un mediu concurenţial echitabil pentru companii şi pentru a stimula „spiritul antreprenorial de masă”.

Potrivit raportului de lucru al Guvernului, prezentat în cadrul CNP, Li a arătat că nivelul de creştere al Produsului Intern Brut chinez va fi, în acest an, „în jurul valorii de 7% „, în scădere de la 7,5% în 2014. Datele economice slabe din primele două luni ale acestui an indică o recesiune continuă, cu o producţie industrială, investiţii în active fixe şi vânzările cu amănuntul de bunuri de consum la niveluri minime multianuale.

În aceste condiţii, banca centrală a Chinei a dispus reducerea ratelor dobânzilor de referinţă cu 25 puncte de bază, începând cu 1 martie, în încercarea de a limita încetinirea creşterii economice. Potrivit economistului şef al UBS China, Wang Tao, relaxarea politicii fiscale mai are de parcurs un drum lung, în condiţiile în care finanţarea socială a crescut, în luna februarie, cu 1350 miliarde yuani (215,75 miliarde USD), mult mai mult decât se aşteptau economiştii. (Adaptare după China Daily) Conferinta Li Keqiang, 15 mart 2015 3Chiar şi aşa, premierul Li Keqiang susţine că China are potenţialul şi rezistenţa necesare pentru a menţine economia pe creştere într-un ritm raţional.
Potrivit acestuia, este uşor de realizat o creştere de 7%, aceasta fiind o ţintă mai mică decât în anii precedenţi, având în vedere dimensiunea economică uriaşă a Chinei. „Noi, ar trebui să acordăm o mai mare atenţie calităţii şi eficienţei economiei, astfel încât să asigurăm o creştere constantă şi sănătoasă pe termen lung”, a afirmat Li Keqiang.

Creşterea economică raţională, ratele ridicate de economisire şi reforma datoriei publice şi sectorului financiar trebuie să ofere asigurări că guvernul chinez are capacitatea de a evita criza financiară regională şi sistematică, în ciuda unei uşoare creşteri a nivelului creditelor neperformante, nivel care se află sub standardul convenţional internaţional.

„Vom permite derularea unor cazuri individuale de riscuri financiare, acestea trebuind să fie soluţionate prin metode de piaţă”, a declarat Li, care a negat faptul că China a intrat sau exportă deflaţie. „Guvernul chinez are încă o serie de instrumente la dispoziţia sa (…) pentru a păstra un echilibru delicat între restructurare şi creştere. Avem presiunea unei pante descendente simultan cu o serie de provocări, însă noi privim întreaga panoramă şi vom lua deciziile corecte”.

În condiţiile în care reforma a fost cuvântul cheie pe durata CNP, aprofundarea acesteia trebuie să vizeze interesele oamenilor. „Reforma autoimpusă guvernului este încă în derulare şi este acută. Eficientizarea guvernul şi delegarea competenţelor către piaţă şi societate poate stimula vitalitatea pieţei şi a economiei”, a arătat premierul Li, în condiţiile în care Guvernul chinez a renunţat, în ultimii doi ani, la o treime din decizii în favoarea administraţiilor locale, în timp ce numărul actorilor din piaţă a crescut cu aproape 50% anul trecut.

Conferinta Li Keqiang, 15 mart 2015 4Pentru a asigura o supraveghere eficientă, premierul Li a cerut guvernelor provinciale să formze „liste negative”, documente care vor fi extinse, anul viitor, la nivel de orașe şi judeţe, în condiţiile în care abuzul de putere reprezintă o problemă majoră în reforma guvernului. „Punctele cheie ale luptei împotriva corupţiei trebuie să pună în aplicare statul de drept, reforma instituţiilor şi îmbunătăţia supravegherii, transparenţa competenţelor”, a declarat Li, subliniind că „în afară de corupţie, oficialii inactivi şi iresponsabili trebuie să fie de asemenea avuţi în vedere”.

Apărarea frontierei cu Myanmar

Guvernul a avut responsabilitatea şi capacitatea de a apăra graniţa cu Myanmar, după ce o bombă lansată de un avion myanmarez a căzut pe teritoriul chinez şi a ucis patru persoane. „Avem responsabilitatea şi capacitatea de a apăra cu fermitate stabilitatea frontierei China – Myanmar, precum şi pentru a proteja viaţa, securitatea şi proprietatea poporului nostru”, a declarat Li.

Politica Beijing – Hong Kong

Guvernul de la Beijing nu va restrânge politicile sale față de Hong Kong, iar sistemul „o ţară, două sisteme” nu va fi schimbat. Aceasta este politica de stat de bază a Chinei, de a adera la principiul „o ţară două sisteme”. Guvernul central va continua să sprijine guvernul din Hong Kong şi pe directorul său executiv, sperând că partea continentală a Chinei şi Hong Kong vor consolida legăturile economice, culturale şi comerciale.

Nici deflaţie, nici export de deflaţie

Indicele preţurilor de consum a crescut în lunile ianuarie şi februarie, ceea ce înseamnă că afirmaţiile potrivit cărora China se află în deflaţie nu au susţinere. Deşi nivelul preţurilor de consum a scăzut consistent în China, aceasta nu este exportator de deflaţie a lumii.
China a importat, în 2014, 310 milioane tone de petrol şi 930 milioane tone de minereu de fier, peste cifrele anului anterior, însă la preţuri mai mici, ca urmare a scăderii accentuate a preţurilor internaţionale.

China poate preveni riscurile financiare sistemice

Economia Chinei este încă într-un interval adecvat, nivelul creditelor neperformante ale băncilor fiind destul de scăzut comparativ cu nivelul internaţional, astfel încât China este capabilă să prevenă riscurile financiare sistemice şi regionale. China are o rată de economisire mare, aproximativ 70% din datoriile locale fiind sub formă de investiţii.
Guvernul intenţionează să introducă, în acest an, sistemul de asigurare al depozitelor şi să dezvolte piaţa de capital pe mai multe niveluri, pentru ca sectorul financiar să sprijine mai bine economia reală.

Japonia, apel la istorie

Premierul Li a mai afirmat că, în acest an, relaţia dintre China şi Japonia va fi supusă „unui test de oportunitate”, liderii japonezi fiind îndemnaţi să privească „istoria în faţă”, la aniversarea celor 70 de ani de la victoria în războiul mondial anti-fascist.
„Dacă liderii din Japonia se vor confrunta cinstit cu istoria, dacă vor menţine coerenţa în modul în care ei văd o parte a istoriei, va exista o nouă oportunitate pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea în continuare a relaţiilor China-Japonia”, a declarat Li Keqiang. Vorbind despre activităţi de comemorare, „scopul acestora este acela de a menţine în memorie lecţiile dure trăite în trecut şi de a ne asigură că acest tip de istorie nu se va mai repeta”, a mai arătat premierul chinez. (Adaptare după China Daily)

REFERINŢE >>>
Li Keqiang: China se confruntă cu provocări formidabile, orientându-se spre o nouă normalitate
China creşte bugetul apărării şi întăreşte legile securităţii naţionale
China lansează teoria celor „Patru teme generale”
COMENTARIU | Noul mod de gândire în diplomaţia Chinei
Replici între liderii militari chinez și american
Li Keqiang: Tensiunile nu reprezintă imaginea de ansamblu a relaţiilor chino-europene, chino-americane
China creşte bugetul pentru apărare cu 12,2%
Portavionul chinez a ancorat în portul Qingdao
850.000 de militari chinezi gata să apere integritatea şi interesele Chinei

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.