Martin Schutz: Dorim ca dialogul UE-China să nu fie întrerupt

Martin Schulz, Beijng 17.03.2015 ADeşi pe unele teme sensibile Uniunea Europeană şi China au puncte de vedere şi abordări diferite, Europa nu doreşte întreruperea dialogului cu China, a declarat, marţi, la Beijing, preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz (foto). Acesta a evidenţiat necesitatea aprofundării dialogului UE-China, în condiţiile în care, între cele două părţi, există teme de divergenţă.

„Am solicitat o profundă dezbatere cu privire la garantarea drepturilor individuale ale oamenilor care trebuie să continue, chiar dacă suntem de acord că avem moduri de abordare diferite, însă aceasta nu trebuie să întrerupă dialogul”, a arătat Schulz, prezentând succint convorbirea avută cu preşedintele Chinei, Xi Jinping. Oficialul european a arătat că, în cadrul discuţiilor derulate luni şi marţi la Beijing, a fost abordat modul diferit în care sunt privite societăţile chineză şi europeană, arătând că trebuie să fie continuat dialogul pe „temele aflate în controversă, pe care avem puncte de vedere diferite”.

Martin Schulz, Beijng 17.03.2015 C„Am fost solicitat să respectăm punctele de vedere chineze cu privire la valorile de bază şi specifice ale culturii chineze şi am insistat că aceasta este şi solicitarea mea cu privire la respectarea valorilor noastre, a experienţelor noastre şi a structurii noastre sociale”, a declarat Martin Schulz.

În dialogul oficialului european cu cei chinezi a fost dezvoltată şi tema relaţiilor economice, Schulz insistând pe deschiderea pieţelor şi egalităţii de tratament. „Accesul pe piaţa europeană, care este una foarte deschisă, este asigurat, în timp ce piaţa chineză trebuie să se dezvolte în spiritul reciprocităţii. Avem nevoie de egalitate în schimburile comerciale”.

La Beijing, preşedintele Parlamentului European s-a exprimat foarte clar că pentru Uniunea Europeană „este inacceptabil ca în epoca post-Războiului Rece să trăim la graniţă cu ţări care schimbă în mod unilateral deciziile unei alte țări”. În acest context s-a discutat pe tema crizei din sudul Mediteranei, a Orientului Mijlociu şi a terorismului.
Pe tema intervenției în decizia altor state, oficialul european a fost solicitat să prezinte punctul de vedere cu privire la sancţiunile impuse de UE la adresa Rusiei ca urmare a tensiunilor din Ucraina. „În opinia mea, Acordul de la Minsk a înregistrat progrese uriaşe după ce Uniunea Europană a preluat conducerea procesului de identificare de soluţii şi am salutat iniţiativa preşedintelui Francois Holand şi a cancelarului Angela Merkel. Sper că Acordul de la Minsk, pas cu pas, va fi realizat. Nu avem nicio garanţie, dar avem semne de speranţă că acordul va fi respectat şi acesta este cel mai bun drum pentru a evita alte măsuri. Privesc spre o creştere a rolului OECD şi al raportorilor OECD care confirmă că Acordul de la Minsk va fi respectat de ambele părţi, pentru a evita o nouă rundă de tensiuni, nu doar de sancţiuni”, a arătat Schulz.

Martin Schutz - Xi Jinping, Beijing 16 martie 2015Relaţiile chino-europene sunt cheia unei dezvoltări sustenabile şi paşnice a lumii. În opinia preşedintelui PE, relaţia China-UE nu are o alternativă serioasă pentru un dialog deschis. „Dialog deschis înseamnă prezenta-rea tuturor punctelor de vedere şi opiniilor, acesta fiind primul pas pentru o înţelegere reciprocă, de a exprima şi explica punctele de vedere şi de a accepta punctele de vedere ale celeilalte părţi. Uniunea Europeană are câteva valori de bază pe care nu le negociază”.

Cu privire la proiecţia economiei chineze în 2015 şi creşterea PIB cu 7%, Martin Schulz a replicat că „liderii europeni ar fi geloşi să audă de o aşa creştere, iar ţările europene ar fi fericite să discute de 7%. Sper că această creştere este sustenabilă, pentru că noi nu putem privi o creşterea care după modelul nostru înseamnă că întotdeauna trebuie să administrezi creşterea şi problemele de mediu în acelaşi timp”, a mai arătat preşedintele Parlamentului European.

China şi Uniunea Europeană marchează, în acest an, 40 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale.Martin Schulz, Beijng 17.03.2015 D

REFERINȚE >>>
UE-CHINA 40 DE ANI | Uniunea Europeană doreşte extinderea relaţiilor cu China
Relaţiile chino – europene, la noua aniversare a Uniunii Europene
Cea mai bună perioadă economică a Chinei, probabil, s-a încheiat
UE: China poate juca un rol important în conflictul ruso-ucrainean
UE – CHINA | Eliminarea barierelor este vitală pentru comerţ

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Asia, China, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Uniunea Economică Eurasiatică, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.