Interviu – Wanda Motoroiu: „China şi limba chineză reprezintă o provocare continuă şi un mod de a gândi”

1 Wanda MotoroiuAbsolventă de studii economice şi administrative la Universitatea Babeş-Bolyai, Wanda Florentina Motoroiu (29 ani) a făcut o pasiune pentru limba şi cultura chineză, pasiune care s-a concretizat, recent, în succesul repurtat în finala naţională a concursului „Podul limbii chineze”. Câştigarea etapei naţionale îi asigură Wandei dreptul de a Reprezenta România la finala mondială 2015 a concursului de limbă chineză, ediţia 2015. Wanda a beneficiat în urmă cu un an de o bursă de studiu Confucius în China, la Universitatea pentru Ştiinţă şi Tehnologie din Hangzhou, în luna iulie urmând să revină în China pentru marea finală. (Foto: Arhiva personală)

Wanda Motoroiu ai reuşit să faci cunoscut numele oraşului tău până în China, Dejul fiind acum, alături de Cluj Napoca, un reper pe harta relaţiilor culturale româno-chineze. Cum a fost primit succesul tău în rândul prietenilor, colegilor, dar mai ales acasă, în familie, ştiut fiind că limba chineză este accesibilă numai celor pasionaţi şi perseverenţi?

Pasiunea mea pentru China şi pentru limba chineză este bine-cunoscută în rândul prietenilor mei, foştilor colegi de serviciu şi familiei mele, astfel încât toţi m-au susţinut înainte de competiţie şi au avut încredere în mine că voi câştiga şi, evident, s-au bucurat foarte mult pentru succesul meu şi chiar se mândresc în cercurile lor de prieteni şi apropiaţi că îmi sunt prieteni. Familia m-a încurajat şi s-a bucurat alături de mine de această reuşită, aşa cum a făcut-o de fiecare dată când am obţinut un rezultat excelent.

Cum ai ajuns să studiezi limba chineză şi ce înseamnă, acum, pentru tine, această opţiune?

2 Wanda MotoroiuÎn 2011 am mers împreună cu o prietenă într-o excursie în China, iar impactul cultural a fost atât de mare, încât atunci când m-am întors la Cluj, m-am înscris la cursurile de limbă chineză, tai chi şi caligrafie organizate de Institutul Confucius. Am fost întotdeauna pasionată de învăţarea limbilor străine, în liceu am făcut performanţă la limba latină, iar de-a lungul anilor de şcoală şi de muncă am studiat limba engleză, italiană, germană, spaniolă, franceză, cehă, polonă şi chineză. La început limba chineză a fost doar un hobby, absolvisem deja o facultate şi un masterat şi începusem să lucrez într-o multinaţională, iar timpul liber mi l-am dedicat cursurilor de limbă chineză şi învăţării caracterelor. Cu timpul am început să-mi doresc mai mult, iar în 2012 m-am înscris la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca la secţia chineză şi aşa am reuşit să obţin o bursă de studii de trei semestre în China. Acum sunt în pragul absolvirii acestei facultăţi şi îmi doresc să continui să studiez limba chineză în China în cadrul unui program de masterat. China şi limba chineză reprezintă pentru mine în momentul de faţă nu numai o provocare continuă, ci şi un mod de a gândi, o fereastră către un viitor bogat în cunoştinţe şi experienţe culturale inedite.

Eşti câştigătoarea ediţiei 2015 a concursului naţional „Puntea limbii chineze”, urmând să reprezinţi România la finala mondială din luna iunie, programată la Changsha în China. După „testul” de la Bucureşti, ce gânduri te domină înaintea marii finale?

Mă simt extrem de onorată să reprezint România la finala acestui concurs, dar, în acelaşi timp, presiunea finalei este foarte mare. În primul rând, nu mi-am imaginat nicio clipă că voi câştiga, iar, în al doilea rând, timpul de pregătire pentru marea finală este extrem de scurt. În aceste şase săptămâni va trebui să mă împart între sesiune, licenţă şi pregătire pentru etapa finală a concursului unde mă voi întâlni cu cei mai buni dintre cei mai buni. Îmi doresc şi voi face tot posibilul să ajung cât mai departe şi să reprezint cu mândrie Dejul, Clujul, Institutul Confucius şi România.3 Wanda Motoroiu

Înţelegând că limba chineză reprezintă o importantă oportunitate în secolul XXI, cum te vezi evoluând, dar mai ales ce crezi că va reprezenta pentru viitoarea ta carieră profesională cunoaşterea unei limbi şi a unei culturi aflate în puternic şi susţinut proces de promovare la nivel mondial?

Pasiunea mea pentru limba chineză nu a avut la bază vreun interes financiar sau vreun vis legat de viitoarea mea carieră profesională, dar totuşi sper ca într-un viitor apropiat eforturile mele depuse pentru învăţarea limbii chineze împreună cu studiile în domeniul relaţiilor internaţionale să-mi deschidă uşa către o cariera care să le îmbine pe cele două. Mi-ar plăcea foarte mult să fiu implicată în proiecte economice sau culturale derulate de ambasadă sau de alte organizaţii internaţionale.

Wanda Motoroiu, la finalul dialogului China – România, îţi doresc să ai încredere şi să perseverezi în colecţionarea rezultatelor marcate de succes. Îţi mulţumesc pentru acest dialog şi te aşteptăm la Beijing.

Vă mulţumesc foarte mult pentru interesul acordat şi pentru această oportunitate de a-mi face cunoscută pasiunea mea pentru China.4 Wanda Motoroiu

Wanda Florentina Motoroiu – Premiul Special la ediția națională 2015 „Puntea limbii chineze” și Laura Mihaela Feneșan, Locul I.

Interviu acordat pentru Radio China Internațional

REFERINȚE >>>
XINHUA – Wanda Florentina Motoroiu, din Cluj-Napoca, a câştigat concursul “Podul limbii chineze”
XINHUA – Monica Verbinț a câştigat concursul „Podul chinezesc”
Institutul Confucius la Universitatea din Bucureşti
Cursanţi Confucius din România în vizită la Radio China Internaţional, 2013
Concursul de limbă chineză “Podul Chinezesc” şi-a desemnat câştigătorii
Clase Confucius în peste 500 de oraşe din lume, până în 2020
Concursul internaţional de competenţe lingvistice “Podul chinezesc” în România

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Confucius, De departe ... România, Din arhive, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.