XINHUA – România salută investiţiile chineze

Xinhua - Romania saluta investitiile chineze, 21.05.2015România poate deschide propria cale pe traseul Drumului Mătăsii, bucurându-se de beneficiile comerţului extins cu China, de noi investiţii şi schimburi culturale extinse, susţin experţi preluaţi de agenţia oficială de presă chineză XINHUA.

Însă, România va trebui să coopereze, în cadrul propriilor nevoi condiţii specifice cu China, în scopul de a reconstrui vechiul vis al Drumului Mătăsii în era high-tech, a declarat profesorul de economie Daniel Dăianu, membru în consiliul Băncii Naţionale a România.
Nu e nostalgie, a declarat Dăianu, chiar dacă noua iniţiativă „O Centruă, un Drum” îşi are rădăcinile în cele mai vechi timpuri. Este pragmatism şi utilizarea eficientă a beneficiilor unei economii globale.
„Nu avem timp de pierdut pe discuţii euforice, este momentul să facem paşi concreţi”, a declarat, la rândul său prim-ministrul român Victor Ponta.
Energia şi căile ferate de mare viteză sunt proiecte esenţiale, a declarat Ponta pentru Xinhua, adăugând că nu exclude o extindere a cooperării reciproce şi a investiţiilor chineze în domenii-cheie, cum ar fi agricultura.
„Energia şi investiţiile în infrastructură sunt deja pe hartă. Este o chestiune de timp şi de efort de cooperare pentru a materializa aceste proiecte, estimate să implice aproximativ 6 miliarde de euro (6,67 miliarde dolari)”, a spus Ponta.
România, a adăugat acesta, ca orice altă ţară a Uniunii Europene, are ca scop extinderea cooperării cu China şi salută investiţiile chineze în regiunea Europei Centrale şi de Est.
Ambiţia România de a deveni independentă energetic şi să exporte o parte din producţie necesită investiţii uriaşe.
Conform estimărilor din industrie, există un necesar de investiţii de aproximativ 3-4 miliarde de euro, anual, până în 2030, pentru a moderniza şi menţine centralele electrice existente şi infrastructura electrică, a declarat Eric Stab, şef al operaţiunilor GDF Suez în România.
Există o nevoie de recalibrarea în scopul de a atrage investiţii străine în România, susţin, la rândul lor analiştii.
„Exista o nevoie uriaşă de a avea un mediu de afaceri transparent şi previzibil. Acesta trebuie să se adapteze la nevoile specifice ale investitorilor străini, precum şi de a înţelege cultura lor de afaceri”, a declarat economistul Lucian Isar.
„România este un loc atractiv pentru a investi, în cazul în care presiunea fiscală nu a afectat apetitul investitorilor străini. Muncim în strâsă cooperare cu Ministerul Finanţelor, deoarece există obiectivul de a calibra politica fiscală, astfel încât investitorii să găsească condiţiile propice aici”, a declarat, la rândul său, pentru Xinhua, Alex Milcev de la Ernst&Young.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.