CHINA: Autoerijate în judecător planetar, SUA se confruntă cu grave probleme privind drepturile omului

Raport Drepturile Omului China - SUA 2014Statele Unite ale Americii se confruntă cu grave probleme în respectarea drepturilor omului, încălcând drepturile omului în alte ţări prin acţiuni armate, însă îşi permit să fie judecătorul altor ţări, se arată într-un document-răspuns prezentat, vineri, de Consiliului de Stat al Chinei care a prezentat un raport privind situaţia drepturilor omului din Statele Unite ale Americii în anul 2014. În documentul chinez intitulat „Situaţia drepturilor omului din Statele Unite în 2014”, ca răspuns la „Rapoartele de ţară privind practicile Drepturilor Omului 2014”, emis joi de Departamentul de Stat al SUA, se afirmă că Statele Unite fac comentarii cu privire la situaţia drepturilor omului din mai multe ţări în timp ce „nu arată nicio fărâmă de regret sau intenţia de a îmbunătăţi propriile date teribile privind drepturile omului”.

Raport Drepturile Omului China despre SUA 2014

„SUA, un apărător autoproclamat al drepturilor omului, nu au înregistrat nicio îmbunătăţire a problemelor existente privind drepturile omului, dar raportează numeroase probleme la alţii”, se arată în documentul chinez, preluat de agenţia de presă Xinhua.

În timp ce propria situaţie a drepturilor omului este din ce în ce mai gravă, SUA au încălcat drepturile omului din alte ţări prin acţiuni armate, lansând mai multe „cartonaşe roşii” în domeniul internaţional al drepturilor omului. În 2014, SUA au fost afectate de deţinerea liberă de arme, de apariţia frecventă a crimelor violente, care ameninţă drepturile civile ale cetăţenilor. Utilizarea excesivă a forţei de către ofiţerii de poliţie a dus la mai multe decese, fapte care au generat proteste publice.

Raportul chinez prezintă cazul tânărului afro-american Michael Brown (18 ani) care a fost împuşcat mortal de un poliţist în oraşul Ferguson, care a generat proteste masive în peste 170 de oraşe americane.
„SUA au folosit metode de tortură crudă fără discriminare, în special în acţiunile derulate de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA)”. Pentru a dobândi informaţii de la suspecţiii de terorism şi extremism, CIA a folosit metode brutale, cum ar fi privarea de somn, metoda „waterboarding”, izolarea pe termen lung, izbirea prizonierilor de pereţi, suspendarea, ameninţare cu moartea şi chiar „rehidratarea rectală” sau „hrănirea rectală”, se arată în documentul chinez.

„SUA este o ţară cu probleme sumbre de discriminare rasială, în care discriminarea instituţională împotriva minorităţilor etnice continuă”. Prejudecăţile rasiale grave persistă în sistemele de poliţie şi justiţie. Grupurile minoritare şi indigenii sunt subiecţi ai nedreptăţilor de mediu, electorale, medicale, de locuit, educaţie şi în alte domenii.

În luna august 2014, Comitetul Naţiunilor Unite pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, a criticat SUA pentru încălcarea drepturilor minorităţilor etnice, populaţiilor indigene, imigranţilor şi alte grupuri minoritare. Membri ai minorităţilor rasiale şi etnice au continuat să fie arestaţi în mod disproporţionat, încarceraţi şi supuşi unor pedepse aspre.
„Femeile americane şi drepturile copiilor nu au fost pe deplin protejate”, se adaugă în raportul chinez, femeile fiind discriminate la locul de muncă, iar violenţa în familie fiind răspândită.

Raportul citează informaţii mass-media care susţin că 2,1 milioane de femei americane, în medie, sunt agresate în fiecare an. Trei femei sunt ucise de partenerii lor în fiecare zi, iar patru mor zilnic ca urmare a abuzurilor. Totodată, „milioane de copii americani sunt lipsiţi de adăpost”, condiţii în care, zilnic, trei copii mor ca urmare a abuzurilor. Violenţa în şcoli şi atacurile sexuale sunt omniprezente, iar atacurile cu armă sunt înregistrate frecvent.

SUA sunt acuzate de încălcarea drepturilor omului în alte ţări, prin practicarea de tortură şi supraveghere-monitorizare ilegală. Programe de supraveghere ale autorităţilor SUA au vizat 35 de lideri de state, au condus la furtul de informaţii criptate ale organelor guvernamentale din alte ţări şi derularea programului de colectare a mesajelor de telefonie mobilă la nivel global.

Atacurile cu drone americane au vizat, fără discriminare, militanţi şi civili nevinovaţi. Trupele americane aflate în străinătate au încălcat frecvent drepturile omului. Potrivit raportului, doi soldaţi americani cu sediul în Italia au fost acuzaţi de violarea şi lovirea unei femei de origine română, însărcinate în şase luni, iar un alt soldat aflat în Filipine a fost acuzat de uciderea unui transgender. (…)
Textul integral al raportului chinez asupra situaţiei Drepturilor Omului din SUA AICI

De partea cealaltă, în raportul Administrației SUA privind Republica Populară Chineză în 2014 se arată că China este un stat autoritar, în care Partidul Comunist Chinez (PCC) este autoritatea supremă. Membrii PCC deţin aproape toate funcțiile aparatului guvernamental şi de securitate. (…) Autorităţile civile au menţinut controlul forţelor militare şi interne de securitate.

Raport Drepturile Omului SUA despre China 2014Represiunea şi coerciţia au fost acțiuni de rutină, în special împotriva organizaţiilor şi persoanelor fizice implicate în probleme de advocacy şi drepturile civile şi politice, a minorităţilor etnice şi birourilor de avocatură care au avut cazuri sensibile. Oficialii au continuat să angajeze hărţuire, intimidarea şi urmărirea penală a membrilor familiei şi asociaţiilor pentru a riposta împotriva drepturilor avocaţilor şi apărătorilor. Persoanele şi grupurile considerate sensibile politic de către autorităţi au continuat să se confrunte cu restricţii privind libertatea de acțiune, practica religioasă şi călătorie.

Autorităţile au recurs la măsuri extrajudiciare cum ar fi aplicarea arestului, inclusiv a membrilor familiei, pentru a preveni manifestările opiniei publice independente. Autorităţile au continuat să cenzureze şi să mențină un control strâns al discursul public pe internet. Cabinetele de avocatură au continuat să se confrunte cu hărţuirea, eliminarea din sistemul juridic şi închiderea. A fost aplicată o represiune oficială severă a libertății de cuvânt, a religiei, asocierii şi organizării uigurilor în Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură şi a tibetanilor în Regiunea Autonomă Tibet şi alte zone locuite de tibetani. Aceste minorități se confruntă, de asemenea, cu restricţii severe de circulaţie. În urma incidentelor violente din întreaga Chină, autorităţile au impus restricţii suplimentare privind exprimarea religioasă şi culturală pentru uiguri, mai ales în cadrul regiunii Xinjiang-Uigură.

Ca şi în anii precedenţi, cetăţenii nu au avut dreptul de a schimba guvernul iar cetăţenii au avut forme limitate de reacție împotriva abuzurilor oficiale. Alte probleme privind drepturile omului presupun crime extrajudiciare, inclusiv execuţii fără proces; dispariţii forţate şi detenţii nedeclarate public, inclusiv prelungirea detenţiei ilegal în exploatațiile neoficiale cunoscute ca „închisorile negre”; tortura şi constrângerea prizonierilor pentru declarații; detenţia şi hărţuirea avocaţilor, jurnaliştilor, scriitorilor, bloggerilor, disidenţilor, petiţionarilor şi a altora care au căutat să își exercite drepturile paşnic, conform legii; lipsa proceselor în cadrul procedurilor judiciare; controlul politic a instanţelor de judecată şi a judecătorilor; procesele cu ușile închise; utilizarea detenţiei administrativă; restricţiile privind libertatea de organizare, practicii religioase şi de călătorie.

SUA susțin că în China, corupţia este larg răspândită. Deși autoritățile au judecat o serie de abuzuri de putere prin sistemul judiciar, în special cu privire la corupţie, în majoritatea cazurilor în care sunt implicați membri ai PCC, oficialii investigați şi pedepsiți au urmat formula opacă şi selectivă a procedurilor disciplinare interne. În multe din aceste cazuri, informaţiile nefăcute publice de PCC au fost predate instanţelor judecătoreşti, care au „validat” deciziile. Cetăţenii care au depus eforturi privind combaterea abuzurilor de putere au fost la rândul lor urmăriți penal. De exemplu, guvernul a condamnat cel puţin 10 persoane asociate cu Noua Mişcare Cetăţenească care promovează transparenţa şi buna guvernare. (…)
Textul integral al raportului american asupra situaţiei Drepturilor Omului din China AICI

REFERINȚE >>>
Ipocrizia SUA ca poliţie a drepturilor omului
China-SUA acuze reciproce pe marginea drepturilor omului
În ciuda acuzaţiilor privind lipsa de susţinere reciprocă, SUA şi China fac un pas înainte în redefinirea legăturilor
Dialogului Strategic şi Economic China – SUA
Washingtonul „foarte dezamăgit” că Beijingul nu i l-a predat pe Snowden
„Libertăţi fără precedent în Tibet”, afirmă China în faţa SUA

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.