Relația politică pe care România o are cu China este una foarte bună, iar în acest context ne-am dori ca și în plan economic să avem o relație care să ajungă cât de cât la același nivel, a declarat, miercuri, în cadrul evenimentului „China (Ningbo) – România Investment Forum”, Costin Mihalache (foto stânga), secretar de stat în Cancelaria Primului Ministru. (Sursa: AGERPRES/Foto: news.china.com.cn)
„Guvernul României încurajează activitățile economice nu numai cu municipalități din Republica Populară Chineză, ci cu potențiali investitori din întreaga lume. În ultimii doi ani și jumătate, începând cu 1 ianuarie 2013, am avut sarcina de a mă ocupa în cadrul Cancelariei cu repunerea pe făgașele de normalitate a relațiilor bilaterale cu Republica Populară Chineză. Am avut în anul 2013 o vizită la nivel de premier în China, o vizită la nivel de prim-ministru chinez în România, un forum economic în cadrul cooperării China cu statele Europei Centrale și de Est la București, unde am avut peste o mie de participanți. Cu aceste ocazii, pot spune că s-au conturat la vremea respectivă mai multe proiecte de anvergură pe linia cooperării bilaterale economice. Dacă în plan politic, relația este foarte bună, în plan economic ne-am dori ca această relație să ajungă cât la cât la nivelul celei politice”, a spus Mihalache.
Potrivit oficialului, România trebuie să readucă în prim plan proiectele bilaterale discutate la un moment dat cu partea chineză, iar potențialii investitori chinezi să cunoască mai bine climatul investițional autohton.
„Ne dorim ca, în perspectiva Comisiei bilaterale interministeriale economice ce va avea loc în noiembrie, a Forumului 16+1 care va avea loc la Beijing în noiembrie, unde vor participa și șefii de guverne și unde este foarte posibil să avem și noi o participare, să încercăm ca, începând cu această zi importantă, să repunem pe tapet proiectele care și-au pierdut din vizibilitate în ultima perioadă și să le aducem din nou în atenție pentru a le face o analiză serioasă. Vorbim despre proiecte pe linie energetică, în agricultură, în infrastructură”. (…) Textul integral AICI
REFERINȚE >>>
România și China, interesate de revigorarea fostului Drum al Mătăsii, proiecte în energie, infrastructură și agricultură
INTERVIU – Emil Constantinescu: China a reușit o ascensiune excepțională pe care mulți din Occident nu o înțeleg
CHINA – ECE | Potenţialul de parteneriate China – Europa Centrală şi de Est este enorm
CHINA – ECE | Necesitatea creșterii substanţiale a exporturilor românești, în China
INTERVIU – Titus Corlăţean: “Un nou Drum al Mătăsii nu este contradictoriu cu interesele economice ale UE”
CHINA – ECE | Expoziţia comercială și de investiții, Ningbo 2015