Noua lege defineşte „terorismul” ca fiind orice propunere sau activitate care, prin violenţă, sabotaj sau ameninţare, generează panică socială, subminează securitatea publică, încalcă drepturile personale şi patrimoniale, aducând ameninţări organelor guvernamentale şi organizaţiilor internaţionale, pentru a realiza anumite scopuri politice şi ideologice. (Adaptare după Xinhua)
Adunarea Naţională a Reprezentanţilor Poporului din China (ANRPC), autoritatea supremă chineză, a adoptat, duminică, Legea împotriva terorismului, document în premieră în istoria ţării care reglementează acţiunile de combatere a terorismului, modul de abordare a fenomenelor teroriste interne şi contribuţia la securitatea mondială. Noua lege va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016.
„Atacurile teroriste au provocat pierderi de vieţi şi bunuri, aceste acţiuni reprezentând o gravă ameninţare la adresa securităţii, stabilităţii, dezvoltării noastre economice şi unităţii etnice”, a declarat Wei Xing, un oficial din cadrul Ministerului chinez al Securităţii Publice. Potrivit acestuia, China se confruntă cu ameninţări în creştere privind terorismul.
COMENTARIU | China nu crede în “anti-terorismul” de paradă
Potrivit legii, va fi creat un organism de nivel naţional de contrareacţie la acţiunile teroriste, acesta urmând să coordoneze activităţile de combatere a terorismului. De asemenea, acesta va fi responsabil de identificarea activităţilor teroriste şi a persoanelor implicate în astfel de acţiuni, precum şi să coordoneze activitatea anti-teroristă la nivel naţional.
Autorităţile centrale chineze vor oferi sprijinul financiar necesar pentru regiunile vizate în planul de combatere a terorismului la nivel naţional, în timp ce trupele anti-teroriste profesioniste vor fi coordonate de securitatea publică, autorităţile naţionale de securitate şi de armată. Pentru aceasta, va fi stabilit un centru naţional de informaţii care va coordona eforturile inter-departamentale şi trans-regionale privind informaţiile în combaterea terorismului.
Potrivit oficialilor chinezi, proiectul de lege anterior, prezentat în luna februarie a.c., nu a acoperit drepturile personale şi de proprietate şi nu a vizat şi scopurile politice şi ideologice.
CHINA: “Nu vom ataca, dacă nu suntem atacați, dar cu siguranță vom contra-ataca dacă suntem atacați”
„China se opune total extremismului care încearcă să instige la ură, care incită la discriminare şi violenţă, care susţine în mod denaturat doctrinele religioase şi alte acţiuni, precum şi radicalizării ideologice în vederea terorismului”, se arată în noua lege adoptată într-un moment delicat pentru China şi pentru întreaga lume, date fiind atacurile teroriste de la Paris, bombardarea unui avion de pasageri rus în Egipt şi crimele brutale asupra ostaticilor comise de gruparea extremistă Statul Islamic.
Preşedintele ANRPC, Zhang Dejiang, arată că noua lege este o parte importantă în procesul de stabilire a normelor sistemice care privesc securitatea naţională. Legea stabileşte principiile de bază pentru activitatea de combatere a terorismului şi consolidează măsurile de prevenire, de manipulare, pedepsele precum şi cooperarea internaţională în domeniu.
În conformitate cu noul proiect de lege, operatorii de telecomunicaţii şi furnizorii de servicii de Internet sunt obligaţi să ofere sprijin şi asistenţă tehnică, inclusiv de decriptare, poliţiei şi autorităţilor naţionale de securitate, în prevenirea şi investigarea activităţilor teroriste. De asemenea, operatorii de telecomunicaţii şi furnizorii de Internet trebuie să prevină difuzarea de informaţii privind terorismul şi extremismul.
Li Shouwei, membru al Comisiei pentru Afaceri legislative din cadrul ANRPC, susţine că noua lege a fost realizată având în vedere necesităţile luptei împotriva terorismului, fiind similară cu legile altor ţări. „Legea reflectă lecţiile învăţate de China din experienţele altor ţări şi este un rezultat al solicitărilor opiniei publice”, a arătat acesta.
„Legea nu va afecta activităţile normale ale companiilor, nici informaţiile protejate care necesită drepturile de proprietate intelectuală, sau libertatea de exprimare a cetăţenilor pe Internet şi nici libertăţile religioase”, a declarat Li. Legislaţia privind securitatea naţională a Chinei, privind Internetul şi tehnologia informaţiei, infrastructura, sistemele de informaţii şi sectoarele cheie urmăreşte ca acestea să fie „sigure şi controlabile”.
REFERINȚE >>>
CHINA – Acuzate de terorism, 13 persoane au fost condamnate la moarte şi executate
Cinci morți și 38 de răniți în urma unui accident de mașina, în apropiere de Tian’anmen
Incidentul din Tian’anmen catalogat ATAC TERORIST, de către autorităţile chineze
CHINA – Profesor acuzat de separatism, condamnat la închisoare pe viață Poliţia din Beijing asigură patrule aeriene antiteroriste
Anti-terorismul, platforma Chinei pentru “secolul asiatic
Atentat terorist la Urumqi, în timpul vizitei președintelui Xi Jinping
China propune o nouă arhitectură de cooperare regională şi de securitate în Asia
China solicită relatări obiective cu privire la atentatul din Piaţa Tian’anmen
Incidentul din Tian’anmen catalogat ATAC TERORIST, de către autorităţile chineze
CHINA | Cinci morți și 38 de răniți în urma unui accident de mașina, în apropiere de Tian’anmen