MAREA MIGRAŢIE, de Anul Nou chinezesc 2016

???????????????????????????????Peste 800 de milioane de chinezi sunt implicaţi, în această perioadă în fenomenul cunoscut sub numele de „marea migraţie” a lumii moderne, perioadă a „Sărbătorii Primăverii”, Anul Nou chinezesc. În perioada 24 ianuarie – 3 martie, la nivelul întregii Chinei au fost deja antamate biletele pentru 2,91 miliarde de călătorii cu trenul, avionul, mijloacele de transport rutiere sau navale şi cele private. Este perioada în care chinezii se întorc acasă, pentru 春节/Chūnjié Sărbătoarea Primăverii!

La fel ca în fiecare an, Departamentul de Administraţie a Transporturilor din cadrul Ministerului Securităţii Publice din China a pregătit intens activitatea pentru această perioadă, în condiţiile în care volumul transportului de pasageri pe uscat va asigura 2,48 miliarde călătorii, cu 2,4% mai mult comparativ cu perioada similară din 2015. Dat fiind că în această perioadă toate vehiculele de mici dimensiuni beneficiază de scutirea de taxe de trecere pe toate autostrăzile din China, numărul deplasărilor cu maşinile private va creşte considerabil.

Datele prezentate de China Railway Corp arată că, în aceste zile, cele mai aglomerate gări ale Chinei sunt cele din Guangzhou, Beijing, Shanghai, de unde zilnic pleacă peste 1,3 milioane de călători. De partea cealaltă, cele mai aglomerate oraşe după numărul de sosiri sunt Wuhan, Guangzhou şi Beijing, cu peste un milion de pasageri.

După profilul călătorilor, cei mai mulţi pasageri sunt lucrătorii migranţi şi studenţi, care vor testa anduranţa reţelelor de transport chineze pe durata celor 40 de zile ale „marii migraţii” 2016.

După ce în 2010 a dat în funcţiune prima linie de mare viteză, Beijing – Shanghai, de 1.400 kilometri, China are azi peste 16.000 de kilometri de cale ferată de mare viteză, pe care se rulează cu 250 – 330 km/h.
Numai în anul 2015, China a construit peste 9.500 de kilometri de cale ferată, din care 3.300 sunt linii de mare viteză. În aceste condiţii, reţeaua căilor ferate la nivelul întregii ţări este de peste 130.000 de kilometri. Marea Migratie 2016Cele 2,9 miliarde de călătorii sunt echivalentul numărului de pasageri pe care Aeroportul Heathrow i-ar putea înregistra în 40 de ani. Aproximativ 332 de milioane de călătorii vor fi efectuate cu trenuri, 2,48 miliarde cu autovehicule, 42,8 milioane cu vapoare şi 54,55 milioane cu avioane. Cele mai aglomerate oraşe în această perioadă vor fi Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Chengdu, Zhengzhou, Xi’an, Chongqing, Wuhan şi Dongguan. În timpul Marii Migraţii, zilnic din gările şi autogările din China vor pleca 6.284 trenuri şi 2,6 milioane de autobuze. Acestora li se vor adăuga un total de 520.000 de zboruri şi 20.000 de nave de pasageri.

REFERINŢE >>>
CHINA – Tren de mare viteză testat la 385 km/h
China – 16.000 de kilometri de cale ferată de mare viteză, în şase ani!
România doreşte atragerea Chinei într-un proiect feroviar de mare viteză
China va investi 13,1 miliarde USD în reţeaua feroviară din Nigeria
China exportă componente feroviare în Europa
Chinezii au inaugurat calea ferată pe care trenurile ating 300 km/h

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Descoperind China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Sărbători chinezești, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.