CHINA: Refuzul UE de a recunoaşte statutul de economie de piață este părtinitor și miop

UE-CHINA„Într-o mişcare generată în mod evident de grupurile de interese din industrie, Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie prin care cere Uniunii Europene (UE) să nu acorde Chinei statutul de economie de piaţă, gest care reflectă un act de părtinire şi miopie”, transmite agenția chineză de presă XINHUA, ca reacție la decizia legiuitorului european.

Deşi votul nu are un caracter obligatoriu, majoritatea covârşitoare a parlamentarilor europeni (546 voturi pentru, 28 împotrivă, 77 abțineri) au votat o rezoluție prin care se solicită Comisiei Europene să refuze statutul de economie de piață Chinei până când nu va îndeplini criteriile UE, „fapt care ar pute arunca o umbra peste relațiile comerciale China-UE, care prosperat în ultimii ani și care au adus beneficii concrete ambelor părţi”.

Xinhua notează că un alt motiv pentru care Parlamentul European refuză să recunoască statutul de piață al economiei chineze este „teama că o astfel de decizie ar dăuna anumitor industrii din cadrul blocului”.

„Seamănă cu sentimentul aflat în spatele semnalelor de protecţionism lansate recent de industria siderurgică europeană, așa încât astfel de preocupări ar putea să rezoneze puternic la nivel mondial, deoarece esenţa comerţului global este dat de acordarea jucătorilor un avantaj comparativ.”

Statutul de economie de piață din China a fost adesea o armă convenabilă pentru cei care promovează protecționismul comercial. Statisticile arată că 56 din 73 de cazuri anti-dumping dechise de UE implică un produs chinezesc.
Cu toate acestea, fără îndoială, protecţionismul este o etapă deja depășită. În ciuda acestei situații, relațiile comerciale bilaterale între China şi Uniunea Europeană au crescut rapid. China este acum UE doilea cel mai mare partener comercial, comerţul zilnic depăşind un miliard de euro (1,13 miliarde USD).

„Aşa cum mulţi experţi au arătat, pe termen lung, UE are mai mult de câștigat decât de pierdut prin recunoașterea China ca economie de piaţă.”

Fiind un membru important al Organizației Mondiale a Comerțului, UE are de asemenea obligaţia legală de a renunța, înainte de 11 decembrie a.c., la practicile incorecte de a folosi „o ţară surogat” pentru a decide dacă un produs chinezesc este vândut la un preţ scăzut în mod artificial pe piaţa europeană.

Pe acest fond, Xinhua lansează un mesaj de avertisment arătând că este recomandabil pentru factorii politici de decizie din cadrul UE să se concentreze pe imaginea de ansamblu a comerţului UE-China, în loc să se lase influenţați de „mintea îngustă a protecționiștilor”, astfel încât să asigure un viitor mai prosper pentru blocul comunitar.
Textul integral AICI

CHINA DAILY:
Autoritățile de la Beijing au cerut, vineri, decidenților de la Bruxelles să îşi onoreze angajamentul de a acorda China statutul de economie de piaţă, chiar dacă Parlamentul European a adoptat o rezoluţie de recomandare privind refuzul acestui statut.

Marea Britanie, Olanda, ţările nordice recunosc Chinei statutul de economie de piață piață. La rândul său, Germania susţinere de principiu acest statut, însă este interesată și de protejarea industriilor sensibile, în timp ce Italia se opune.
În prezent, Chinei îi este recunoscut statutul de economie de piaţă de zeci de ţări din afara UE, între care Brazilia, Noua Zeelandă, Elveția, Islanda, Australia şi Rusia.

Un oficial al Ministerul chinez al Comerţului a declarat, vineri, că Uniunea Europeană trebuie să respecte articolele privind aderarea Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), care stipulează că, în mod automat, Chinei ar trebui să îi fie acordat statutul de economie de piaţă în decembrie 2016, după o perioadă de tranziție de 15 ani, care expiră la 11 decembrie acest an. Potrivit părții chineze, acestei obligaţii internaţionale trebuie să fie asumată de membrii OMC, iar Uniunea Europeană nu face excepţie. Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.