Costin Borc promovează potențialul energetic românesc în China

Costin Borc, China-ECE Ningbo 09.06.2016Ministrul Economiei, Costin Borc (foto centru plan doi), prezent la Ningbo, la reuniunea liderilor China-Europa Centrală și de Est, a promovat joi proiectele energetice nucleare și cabonifere pe care România dorește să le dezvolte în parteneriat cu China. În cadrul unei conferințe de presă comună ținută alături de toți liderii participanți la reuniune, Borc a vorbit despre reactoarele 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă și Complexul Energetic Oltenia, pentru care investitori strategici chinezi au manifestat interes.

Pe de altă parte, Ministrul Costin Borc și ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto, au discutat miercuri, în cadrul reuniunii miniștrilor Comerțului din China și Europa Centrală și de Est de la Ningbo, despre extinderea relațiilor economice bilaterale. (Sursa: Agerpres)

China – România | Afacere de 7,7 miliarde USD în domeniul nuclear

Costin Borc - Peter SzijjartoCostin Borc și Peter Szijjarto au convenit ca în următorii doi ani România să finalizeze investițiile necesare pentru a putea furniza gaze naturale Ungariei. De asemenea, cei doi miniștrii au ajuns la un acord pentru a crește numărul punctelor de trecere a frontierei dintre cele două țări. Szijjarto a anunțat că banca ungară Eximbank a deschis o linie de credit de 370 milioane de euro pentru a susține afacerile dintre companiile ungare și românești, adăugând că și grupul petrolier MOL, producător de medicamente Richter, compania energetică MVM și compania aeriană low-cost Wizz Air și-au majorat investițiile în România.

Peter Szijjarto a subliniat că anul trecut România a fost a doua mare piață de export a Ungariei, după Germania, iar volumul schimburilor comerciale a depășit 7,3 miliarde de euro.

Costin Borc: România și China trebuie să găsească un proiect pe care să îl susțină și realizeze

Conducta Arad-Szeged a fost pusă în funcțiune în anul 2010 și în prezent gazele pot fi transportate doar din Ungaria spre România. Aceasta interconectare a fost sprijinită de Comisia Europeană în cadrul Programului European de Redresare Economică în domeniul Energiei (EEPR), lansat de CE în urma crizei gazelor din ianuarie 2009.

Comisia Europeană a confirmat marți că oficialii săi au derulat „inspecții neanunțate” la sediile mai multor companii care activează în sectorul furnizării și transportului de gaze naturale din România.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Europa, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.