China și Rusia se opun sistemelor de rachete americane din Europa și Asia

A Xi Jiping-Vladimir Putin, Beijing, 25 iunie 2016China și Rusia se opun ferm implementării sistemului de apărare antirachetă Aegis în Europa și posibilei desfășurări a terminalului THAAD în nord-estul Asiei, proiecte care încalcă grav interesele de securitate strategice ale țărilor din regiune. În urma dialogului la nivel de președinte derulat zilele trecute la Beijing, Xi Jinping și Vladimir Putin au promis să consolideze stabilitatea strategică la nivel mondial. (Surse: Radio China Internațional, Xinhua, China Daily)

În cadrul unei declarații comune, cei doi lideri au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea „factorilor negativi” care afectează stabilitatea strategică globală. În document se arată că anumite țări și alianțe politico-militare caută avantaje decisive în domeniul tehnologiilor militare, astfel încât să servească propriilor interese în afacerile internaționale, prin utilizarea sau amenințarea cu utilizarea forței. O astfel de politică a dus la o creștere a controlului puterii militare care a afectat sistemul global de stabilitate strategică, se arată în declaraţia comună.

În document este exprimată îngrijorarea cu privire la desfășurarea unilaterală a sistemelor antirachetă în întreaga lume, situaţie declarată neconstructivă și care afectează echilibrul, stabilitatea și securitatea la nivel regional şi global.

Pe de altă parte, în cadrul discuțiilor purtate Xi Jinping şi Vladimir Putin s-au declarat în favoarea aprofundării parteneriatului strategic și sprijin reciproc, în vederea creșteri încrederii politice şi strategice.

Xi Jinping a declarat că cele două țări trebuie să susțină o mai strânsă coordonare în problemele majore, pentru a asigura în comun securitatea regională și internațională.
La rândul său, Vladimir Putin a arătat că, în calitate de partener strategic, Rusia este gata să extindă sprijinul reciproc, înţelegerea și susținerea reciprocă pe temele și preocupările majore.

În cadrul celei de-a patra vizite întreprinse de Putin în China de la preluarea mandatului de președinte de către Xi Jinping (2013), cele două țări au semnat mai mult de 30 acorduri de colaborare în domeniul economiei și comertului, afacerilor externe, infrastructurii, tehnologiei și inovației, agriculturii, finanţelor, energiei, mass-media, Internet şi sport.

Acestea se adaugă înțelegerilor stabilite în ultimii doi ani care au marcat recorduri istorice în cadrul schimburilor economice mondiale. În 2014, după zece ani de negocieri, China şi Rusia au semnat acord de furnizare de gaze naturale pentru o perioadă de 30 de ani, în valoare de 400 miliarde USD. Potrivit agrementului, Rusia va furniza Chinei 38 de miliarde mc de gaze anual prin intermediul gazoductului „Puterea Siberia” cu o lungime de 3.000 de kilometri, care traversează Siberia akingând în regiunile de nord-est chineze. Construcția gazoductului a început în 2014 pe teritoriul rus și în 2015 pe spațiul chinez.

Alături de gazele naturale, China este implicată și în proiectele rusești de exploatare a gazelor naturale lichefiate, în cadrul stațiilor de exploatare aflate dincolo de Cercul Arctic, unde potenţialul rezervelor de gaze de peste 900 de miliarde mc ar putea asigura anual 16,5 milioane tone de gaze naturale lichefiate, începând din 2019.

Pe de altă parte, cooperarea energetică include și furnizare de petrol rusesc în beneficiul Chinei, în 2015 Rusia devenind al doilea furnizor de petrol al Chinei, cu un volum de 42,43 milioane tone metrice, China devenind cel mai important consumator de petrol rusesc, poziție deținută până în 2014 de Germania.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la China și Rusia se opun sistemelor de rachete americane din Europa și Asia

  1. Rasvan Roceanu spune:

    Mi se pare ceva normal sa se opuna. De-a lungul istoriei actorii internationali s-au opus instinctiv actorului care a incercat sa devina dominant si sa controleze lumea. Face parte din echilibrul mondial al puterii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.