China respinge arbitrajul în Marea Chinei de Sud și acuză SUA de joc murdar

image„Așa cum era de anticipat, Tribunalul de Arbitraj de la Haga în problema Mării Chinei de Sud a emis o hotărâre revoltătoare, în cazul deschis unilateral de Filipine”, consemnează în această seară presa din întreaga Chină. În paralel, revolta chinezilor este exprimată în miliarde de mesaje transmise pe rețelele de socializare interne, în care sunt exprimate dorințe de pedepsire a tuturor celor care vor atenta fie și numai la o bucățică din teritoriul Chinei. (Surse: China Daily, Radio China Internațional, Xinhua, Aljazeera, Reuters)

Curtea de Arbitraj de la Haga a făcut publică decizia în cazul disputei teritoriale inițiate de Filipine, decizie potrivit căreia nu există nicio bază legală pentru China pentru a revendica drepturi istorice în interiorul zonelor maritime invocate în baza liniei de demarcație din 1947. Decizia Curții poate fi privită de Filipine ca pe o importantă victorie, însă, rămâne de văzut cum și dacă deciza va genera un beneficiu pentru țara aflată în Oceanul Pacific.

imageÎn cele 497 de pagini ale hotărârii Curții se arată că Marea Chinei de Sud este o cale navigabilă strategică bogată în resurse, care implică o valoare de peste 5.000 de miliarde USD în totalul comerțului mondial anual. De asemenea, se arată că patrulele maritime chineze au riscat ciocnirea cu navele de pescuit filipineze, generând pagube ireparabile recifelor de corali ca urmare a lucrărilor de construcție.

Refuzând încă de la inițierea arbitrajului să devină parte în proces, China a boicotat acțiunea declanșată de fostul guvern de la Manila, susținând că insulele sale dețin zone economice exclusive, iar chinezii au o istorie a activităților social-economice de peste 2.000 de ani, în zonă.

În urma deciziei, reacțiile liderilor de la Beijing s-au succedat marți în avalanșă, președintele Xi Jinping, premierul Li Keqiang, ministrul de Externe Wang Yi și Ministerul chinez al Apărării reiterând faptul că R.P. Chineză nu va accepa rezultatul considerat „o hârtie inutilă”. Mai mult, autoritățile chineze subliniază că întreaga lume „trebuie să fie alertată de gesturile oportuniste ale Statelor Unite ale Americii privind interpretarea Dreptului Internațional”, țară care deși se afirmă drept o apărătoare ale Legii mării și solicită altor state să respecte Dreptul Internațional, ignorând faptul că aliații lor ocupă ilegal insule și recife chineze.

SUA provoacă şi aplică standarde duble în Marea Chinei de Sud

Purtătorul de cuvând al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a declarat marți că înaintea lansării „așa numitei strategii americane de reechilibrare în Asia-Pacific, zona Mării Chinei de Sud era în general pașnică, cu toate divergențele și disputele. Situația s-a schimbat după lansarea strategiei americane”.

Potrivit acestuia, „deși americanii se afirmă drept apărători ai legilor maritime, SUA nu au aderat, nici la 34 de ani de la adoptare, la Convenția Națiunilor Unite privind Legea Mării. Cu toate acestea, SUA solicită altor state să accepte modalitatea de rezolvare a disputelor prin intervenţia celei de-a treia părţi, în timp ce ele resping această această formulă, refuzând să accepte deciziile Curții Internaționale”.
Acest tip de oportunism dăunează grav autoritatea și validitatea Dreptului Internațional, fiind un gest periculos care merită o mare atenţie din partea comunității internaționale, a mai arătat Lu Kang.

La rândul său, Ministerul chinez al Apărării a anunțat că „va proteja ferm suveranitatea, securitatea şi drepturile maritime naţionale, va menţine pacea şi stabilitatea regiunii, în faţa tuturor ameninţărilor şi provocărilor, indiferent de rezultatul arbitrajului în problema Marii Chinei de Sud”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Yang Yujun, a declarat marți că că poziţia guvernului chinez, privind problema Mării Chinei de Sud, este consistentă şi expresă, rezultatul arbitrajului nu va afecta suveranitatea şi drepturile Chinei în această regiune. Yang a mai arătat că exerciţiile şi manevrele militare derulate de China, în ultimele zile, în Marea Chinei de Sud s-au încadrat în programul activităţilor periodice, potrivit planurilor anuale, misiuni care au vizat posibile situaţii pe mare, având scopul de a instrui marina militară în cadrul războiului informaţional regional.

China respinge pretenţiile lansate de Filipine, Japonia şi SUA privind Marea Chinei de Sud

Pe de altă parte, ca urmare a temelor promovate în media chineze, nivelul emoțional al societății chineze se află la cote explozive, mesajele text și audio-video rulate pe rețelele de socializare confirmând o stare de iritare la nivel național.

China a fost a noastră în trecut, este și acum și așa va rămâne în viitor”. „Cei care atentează la teritoriul Chinei noastre vor muri indiferent de cât de departe se află.” – sunt doar două exemple de mesaje care sunt rulate intens, alături de imagini video în care trupele terestre, aviatice și maritime chineze completează o atmosferă similară cu o posibilă pregătire de răspuns în fața unei invazii teritoriale.

În acest context, este important de reținut faptul că noua conducere de la Manila, prin vocea președintelui Rodrigo Duterte, ales recent în funcție, a anunțat disponibilitatea pentru negocieri directe cu China. „Voi fi bucuros dacă părţile vor ajunge la o înţelegere prin negocieri”, a declarat preşedintele Duterte, în cadrul unor discuţii organizate la începutul acestei luni, care au vizat litigiile chino-filipineze în problema Mării Chinei de Sud.

Presa internațională reține și o primă reacție a Statelor Unite ale Americii cu privire rezultatul arbitrajului, potrivit căreia decizia Curții de la Haga va determina în mare măsură modul în care și alți reclamanți dar și SUA se vor implica în această problemă din zona Asia-Pacific.

Federația Rusă, prin vocea ministrului de Externe Sergei Lavrov, respinge internaționalizarea problemelor din Marea Chinei de Sud, exprimându-se în favoarea negocierilor directe între țările direct implicate.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.