Pentru a doua oară de la constituirea grupului celor mai dezvoltate state ale planetei, Summitul G20 va fi găzduit de Asia, oraşul Hangzhou din sudul Chinei urmând să fie în zilele de 4-5 septembrie locul de reuniune al celor mai puternici lideri ai momentului. Anterior China, G20 a fost organizat în Asia la Seul, în anul 2010.
Hangzhou este capitala provinciei chineze Zhejiang care cuprinde Delta Fluviului Albastru şi are ca limită estică Marea Chinei de Est. La nord, Zhejiang se învecinează cu provincia Jiangsu şi Shanghai, la sud cu provincia Fujian, iar la est cu provinciile Jianxi şi Anhui. Zhejiang este una dintre cele mai mici provincii ale Chinei, chiar dacă are o populație de aproape 54,9 milioane şi o suprafață de peste 101.000 kmp.
Potrivit datelor statistice, Zhejiang a înregistrat în 2015 un PIB de 4,288 trilioane yuani, aproape de 1,5 ori mai mult decât Polonia, numai veniturile din turism ridicându-se la 713 milioane yuani. De asemenea, volumul exporturilor şi importurilor provinciei au depăşit 1,256 trilioane yuani (2015).
Fără îndoială, provincia Zhejiang este cunoscută de străini cu precădere ca urmare a turismului, cele mai importante atracţii fiind Lacul de Vest din Hangzhou (locul de desfășurare al G20) înscris în patriomoniul cultural mondial, oraşul Xitang, Lacul miilor de insule, Muntele Putuo, Templul Lingyin sau uriaşele studiouri de filmare de la Hengdian denumite şi „Hollywoodul Chinei”.
Cultura tradiţională din Zhejiang este dominată de Opera Yue, teatrul tradiţional de umbre cu păpuşi, umbrelele din mătase şi ceramica Longquan care are la bază celadonul. Apoi, provincia se mândreşte cu o serie de personalităţi din diverse domenii, cele mai cunoscute fiind scriitorii Lu Xun şi Louis Cha, cercetătorul Qian Xuesen, actorul Liu Xiao Ling Tong (devenit faimos după ce a interpretat rolul Regelui Maimuță), sportivii olimpici Sun Yang şi Fu Yuanhui. Din panoplia personalităţilor din Zhejinag nu poate lipsi Jack Ma, fondatorul şi preşedintele Alibaba, una dintre cele mai puternice companii din lume în domeniul vânzărilor online.
Revenind la capitala provinciei, trebuie spus că aici este punctul terminus al Marelui Canal, Hangzhou fiind cândva una din cele şapte capitale ale Chinei imperiale. Istoria şi cultura oraşului devenite atracţie la nivel mondiale se pierd în urmă cu aproape 7000 de ani, evoluţiile urmând perioade de prosperitate şi cădere. Oricare au fost dificultăţile istorice, Hangzhou a fost locul spre care s-au îndreptat mulţi dintre liderii şi Chinei, scriitorii, pictorii şi muzicienii trasformând locul într-o Meca de nivel cultural. Fără îndoială, oraşul este dominat de splendoarea, istoria şi legenda Lacului de Vest (foto), unul dintre locurile pe care niciun vizitator al Chinei nu ar trebui să îl rateze. Se spune că dacă nu ai ajuns la Hangzhou, nu ai văzut China, pentru că aici se află „Paradisul pe Pământ”.
Astăzi, gazda G20 este un oraş aflat în plină dezvoltare economică. Majoritatea celor peste 21 de milioane de locuitori din zona metropolitană (7 milioane în zona urbană) fiind implicaţi în industria textilă, de import-export şi agricultură. Hangzhou este considerat o importantă bază manufacturieră şi logistică a zonei de coastă a Chinei, înregistrând un Produs Intern Brut de peste 1.005 bilioane yani (161 bilioane USD) în 2015. Statisticile arată că anul trecut, creșterea PIB a oraşului a fost de 10,3%, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 18.000 USD.
Dezvoltarea economică a oraşului a marcat un principal punct de pornire în 1991 când autoritățile chineze au dezvoltat aici Zona Industrială de Dezvoltare în domeniul Hi-Tech. Apoi, în 1993 a fost constituită Zona de dezvoltare Economică şi Tehnologică Hangzhou, care azi acoperă o suprafaţă de 104,7 kmp, şi unde sunt dezvoltate afaceri din domeniul biologiei medicale, mașinilor şi aparatelor casnice, manufacturii şi procesării de alimente. De asemenea, Hangzhou este unul dintre liderii informaticii electronice la nivel naţional motiv pentru care se mândreşte cu titlul de „Silicon Valley” din China.
Cu câteva zile înaintea Summitului G20, Hangzhou redevine un centru de atracţie mondială, un nou moment de mândrie locală şi națională pentru China.