În perspectiva Summitului G20 de la Hangzhou (4-5 septembrie), președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au transmis un mesaj (foto jos) din partea liderilor țărilor UE în care sunt precizate principalele așteptări de la apropiatul eveniment al celor mai importante ţări şi organizaţii ale lumii.
Combaterea crizei internaţionale a refugiaţilor
Liderii UE susţin că este necesar un răspuns global cuprinzător pentru a împărţi responsabilitatea în abordarea crizei fără precedent a refugiaţilor şi migraţiei, cauzele profunde rămânând o prioritate. În acest sens, UE va îndema membrii G20 să continue să sprijine eforturile internaţionale şi să contribuie la obţinerea unor rezultate de succes în abordarea marilor mase de refugiaţi şi migranţi în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Pe de altă parte, UE va solicita extinderea asistenţei umanitare şi de dezvoltare, sprijin pentru refugiaţi şi comunităţile gazdă, prin intermediul instituţiilor financiare internaţionale, simultan cu promovarea acţiunilor de combatere a migraţiei ilegale.
Stimularea creşterii locurilor de muncă şi investiţiilor
Liderii europeni susţin că în ciuda faptului că economiile au revenit din criză, perspectivele globale rămâne incerte, mulţi oemeni neresimţind beneficiile creşterii economice. În acest sens, este apreciată importanţa unei abordări credibile pentru o creştere durabilă şi favorabilă incluziunii, care să beneficieze de toate instrumentele de politică disponibile: monetare, fiscale şi structurale.
Un elemente esenţiale va fi planul de acţiune G20 Hangzhou şi strategiile actualizate de creştere, pentru care se va solicita accelerarea punerii în aplicare a acestor strategii, ţinând cont de obiectivul stabilit de G20 la Brisbane, pentru a înregistra o creştere la nivel mondial cu 2%, până în 2018. În acest sens, „Agenda de reformă consolidată structurală” G20, cu principii şi indicatori de măsurare a progreselor în domeniul reformelor structurale, fiind binevenită. Pe de altă parte, în cdrul summitului va fi iniţiată cooperarea în materie de inovare, noua revoluţie industrială şi economia digitală.
Pentru a se asigura că beneficiile creşterii economice sunt distribuite pe scară largă, iar inegalităţile vor fi reduse, G20 va continua punerea în aplicare a planurilor de ocuparea a forţei de muncă, cu un accent special asupra ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor şi femeilor. Se au în vedere acţiunile de facilitare a antreprenoriatului, promovarea muncii decente, plasamentul în ucenicie pentru ca lucrătorii să aibă aptitudinile potrivite.
Impulsionarea transparenţei fiscale şi
combaterea finanţării terorismului
Liderii europeni arată că ţările membre G20 ar trebui să înceapă schimbul de informaţii privind schimbul automat de informaţii (AEOI), până în 2018 cel târziu, să adere la Convenţia multilaterală privind asistenţa administrativă reciprocă în domeniul fiscal. În acest domeniu, se apreciază necesare impunerea unor criterii internaţionale solide pentru a identifica jurisdicţiile necooperante, pentru constituirea listei comune a UE care urmează să fie adoptate până la sfârşitul anului 2017.
Simultan, este nevoie de cooperare în combaterea finanţării terorismului. G20 a făcut deja paşi importanţi în această direcţie, trebuind să continue pe această cale.
Un sistem monetar şi financiar internaţional elastic
Reforma şi reglementarea financiară trebuie să rămână pe ordinea de zi a G20. Detalierile preconizate în cadrului Basel III trebuie să fie supuse unei analize aprofundate privind impactul, cerinţelor de capital netrebuind să crească în mod semnificativ în oricare dintre cele mai importante regiuni ale lumii. Lucrările Comitetului de la Basel, care se bucură de sprijinul UE, ar trebui să încheie până la sfârşitul anului 2016, pentru a garanta siguranţa de reglementare. G20 ar trebui să facă, de asemenea, o analiză atentă a efectelor combinate ale reformelor financiare convenite, pentru a asigura coerenţa acestora cu obiectivele generale ale G20.
În ceea ce priveşte arhitectura financiară internaţională, este deosebit de important ca liderii să reafirme angajamentul de susţinere puternică şi cu resurse adecvate a Fondului Monetar Internaţional, alături de un set eficient de instrumente.
Comerţ deschis şi investiţii
În cadrul G20 se va aborda modul de a schimba ritmul încetinit al creşterii comerţului şi investiţiilor străine. G20 are o responsabilitate specială în susţinerea sistemului comercial multilateral. Prin urmare, ar trebui să ofere o îndrumare reală pentru viitoarea agendă a comerţului şi a investiţiilor la nivel mondial. Pe acest fond, liderii UE consoderă că angajamentul de a rezista protecţionismului nu ar trebui să fie reînnoit, ci doar întărit în practică. Este nevoie de acţiuni urgente şi eficiente, pentru a reduce capacitatea excedentară în sectorul oţelului şi în alte domenii, inclusiv prin subvenţii şi combaterea altor măsuri de denaturare a pieţei care au contribuit la aceasta.
Acordul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) privind facilitarea comerţului ar trebui ratificat în acest an şi pus pe deplin în aplicare. De asemenea, este timpul să se deschidă discuţiile în cadrul OMC pentru noi aspecte, cum ar fi restricţiile comerciale digitale, de investiţii sau de export. Ca un prim pas spre o mai mare coerenţă a politicilor în domeniul investiţiilor, vom aproba principiile directoare ale G20 pentru elaborarea politicilor de investiţii globale.
Mai mult, G20 ar trebui să recunoască contribuţia valoroasă a OMC la liberalizarea comerţului şi a procesului de elaborare a acordurilor comerciale multilaterale, regionale şi bilaterale. În acest sens, liderii UE se aşteaptă ca G20 să dea un puternic impuls pentru încheierea Acordului de Mediu în 2016, care va benefică nu doar pentru creşterea economică la nivel mondial, ci şi pentru mediul înconjurător.
Impulsionarea Agendei 2030 şi Acordului de la Paris
Reuniunea la nivel înalt va aproba un plan de acţiune a ţărilor membre G20 privind Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, conturarea contribuţiilor colective ale G20 pentru reducerea sărăciei şi dezvoltarea durabilă. Summitul va fi, de asemenea, o ocazie importantă pentru a susţine impulsionarea ratificării şi punerea în aplicare a Acordului de la Paris. Ţările membre G20 ar trebui să continue să susţină o dezvoltare verde şi finanţarea energiilor durabile, să elimine subvenţiile ineficiente pentru combustibilii fosili. Acestea ar trebui să sprijine, de asemenea, încheierea de acorduri pe un mecanism eficient la nivel mondial pentru stabilizarea emisiilor în sectorul aviaţiei internaţionale şi să elimine reducerea emisiilor de hidrofluorcarbonat în temeiul Protocolului de la Montreal.