(II) Huangshan – Ambiții economice și lumea viitorului

DSC_0010Una dintre marile surprize ale Chinei de azi este reprezentată de uriaşa, impresionanta şi moderna reţea de transport rutier, feroviar şi aeriană care continuă să se dezvolte într-un ritm inimaginabil chiar şi pentru Europa. Fără această pânză tot mai deasă de circuite capilare care asigură comunicarea socială şi economică, provincia Anhui ar fi fost un loc la care ajungeai în câteva zile, în comparaţie cu cele câteva ore de acum. Anhui este provincia unde ai şansa să te întâlneşti cu relicve culturale vechi de mii de ani, apoi să rămâi uimit de cele mai înalte realizări ale tehnicii intrând în dialog cu … roboţi umanoizi.

Constituită în anul 1667, în perioada Dinastiei Qing (cu nouă ani înaintea misiunii ambasadorului Nicolae Milescu la curtea împăratului Kang Xi), provincia Anhui este situată pe cursul superior al Fluviului Galben, fiind în prezent una dintre cele mai dinamice zone economice ale Chinei. Denumirea Anhui/安徽 îşi are rădăcina în abrevierea numelor oraşelor Anqing şi Huizhou (actualul Huangshan), în trecut provincia fiind cunoscută şi sub numele Wan, dat după Statul Wan şi Muntele Wan.

DSC_0112În prezent, provincia Anhui este împărţită în 16 municipii şi 62 de judeţe, pe suprafaţa de 139.600 kmp locuind o populaţie de aproape 70 de milioane de oameni, care asigură un Produs Intern Brut (PIB) de 2,2 trilioane yuani (aproximativ 328,35 miliarde USD), valoare cu mult peste nivelul înregistrat în ţările din Europa de Est. Ambiţiile pentru 2020 ţintesc o creştere a PIB până la 3,6 trilioane yuani, cu o valoare a veniturilor din impozite de 600 bilioane yuani, pentru ca media veniturilor pe cap de locuitor să ajungă la 2.870 yuani (aproximativ 430 USD).

Poziţia geografică pe harta Chinei face din Anhui un centru de legătură între Est şi Vest, fapt care a determinat aici o dezvoltare impresionantă a reţelelor naţionale de transport. Lungimea căilor rutiere la nivel de autostradă măsura, la finalul anului 2015, 4.246 de kilometri, în timp ce reţeaua feroviară aflată în exploatare avea 4.150 de kilometri, din care reţea de mare viteză 1.330 kilometri, fapt care plasează provincia pe primul loc la nivel naţional. De asemenea, provincia Anhui dispune de cinci aeroporturi civile şi nouă oraşe port din care şapte de nivel A.

DSC_0013Anhui este, de asemenea, o zonă bogată în resurse minerale, nu mai puţin de 123 de nimereuri fiind descoperite şi exploatate, cele mai consistente fiind cărbunele, fierul şi cuprul.

Ambiţiile autorităţilor provinciale ţintesc, în perioada celui de-al 13-lea Plan Cincinal (2016-2020), o creştere medie a PIB de 8,5%, priorităţile economice vizând producţia în domeniile: electronic, energetic, farmaceutic şi alimentar, industria uşoară şi a obiectelor electrocasnice (televizoare, maşini de spălat, frigidere) în care dețin poziţia de lider naţional.

Da Yiwu, inginer-şef în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare şi Reformă din Anhui, a explicat că producţia din industria de servicii este cu 5% mai mare decât nevoile pieţei locale, motiv pentru care se încearcă transferul de produse, materiale şi unităţi de producţie în străinătate. Domenii în care s-a reuşit deja acest lucru sunt industriile chimice şi biochimice – cu dezvoltări de piaţă în Asia, Europa, SUA şi America de Sud, dar şi în domeniul agriculturii – cu proiecte aflate în exploatare în Zimbabwe, unde peste 500.000 de hectare de teren sunt administrate de Anhui Farm Group.

Solicitat să explice care sunt pârghiile care vor duce la atingerea ţintei de creştere de 8,5%, Da Yiwu a arătat că aceasta este cea mai mare preocupare a sa. „Această problemă mă frământă zi de zi. Este cea mai mare provocare, însă trebuie să gândim şi să muncim în domeniul inovării, extinderii investiţiilor, să avansăm în strânsă legătură şi coordonare cu proiectele guvernamentale, dar şi să ne adaptăm condiţiilor de pe pieţele externe, pentru a găsi cele mai bune soluţii de cooperare”.

Pentru stimularea oamenilor de afaceri locali, autorităţile guvernamentale din Anhui au promovat, începând din 2014, „Strategia de accelerare a construcţiei inovative”, pentru care au fost stabilite în detaliu şapte reguli de aplicare, îmbunătăţite în 2015.

DSC_0086Cele mai interesante dintre regulile de bază ale strategiei vizează, în primul rând, asigurarea de subvenţii pentru companiile implicate în cercetarea şi dezvoltarea (R&D) de echipamente şi care stabilesc, se asociază sau achiziționează proiecte şi instituții R&D în străinătate.
Apoi, se asigură finanţare pentru dezvoltarea laboratoarelor naționale din domeniile principale ale ingineriei tehnologice, de cercetare şi design industrial.
În cazul în care diverse companii de ştiință şi cercetare tehnologică doresc să se localize în Anhui pentru a dezvolta proiecte independente privind drepturile de proprietate intelectuală, autoritățile provinciale şi municipale pot asigura sprijin, devenind acționari ai societăţii.
Un alt tip de suport financiar este acordat societăţilor, colegiilor, universităților şi institutelor de cercetare pentru transferul de tehnologie.
De asemenea, domeniile de cercetare sunt vizate în cadrul unor proiecte naționale speciale în domeniul ştiinţei şi tehnologiei sau în relaţii de cooperare tehnologică internaţională, pentru care autorităţile oferă finanţare.
Nu în ultimul rând, pentru companiile din domeniul înaltelor tehnologii, impozitul pe venit poate fi redus de la 25 la 15%, iar costurile de dezvoltare ale întreprinderii (150% din valoarea neimpozitată) pot fi acordate în avans.

DSC_0006Faceţi cunoştinţă cu Jia Jia, robotul capabil să comunice pe teme tehnice

În acest cadru, la finalul anului 2015, provincia Anhui avea înregistrate 3.157 de companii (locul 8 la nivel național) cu activitate în domeniul înaltelor tehnologii şi 11.180 de invenţii şi patente autorizate. Cifrele aferente primului trimestru din 2016 arătau că valoarea produselor realizate în domeniul înaltelor tehnologii, la nivelul provinciei, a depășit 391,45 bilioane yuani, în creștere cu 11,3% comparativ cu perioda similară a anului precedent, cu o valoare adăugată de 94,01 bilioane yuani (+12,1%).

Pentru a înţelege şi mai bine ambiţiile autorităţilor locale în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, este important de subliniat faptul că provincia Anhui a stabilit relaţii de parteneriat cu peste 40 de țări, în perioada 2011-2015 fiind încheiate peste 200 de proiecte de cooperare.

DSC_0105Însă, centrele de cercetare şi dezvoltare tehnologică, adevărate parcuri industriale, sunt cărţile de vizită ale provinciei. Institutul pentru Tehnologii Avansate, Universitatea pentru Ştiinţă şi Tehnologie din China şi Institutul pentru Ştiinţe Fizice de pe lângă Academia chineză de Ştiințe (CASHIPS), reprezintă o parte a nucleului de cercetare de la Anhui. Aici sunt derulate cercetări în laboratoare destinate maşinilor inteligente, înaltelor câmpuri magnetice, fizicii şi tehnologiei medicale, ingineriei şi biotehnologiei agricole, siguranţei tehnologiilor nucleare şi tehnologiilor aplicate. Numărul angajaţilor CASHIPS este de peste 2.500, din care 2.000 sunt cercetători, la care se adaugă 1.600 de studenţi la cursuri de master şi doctorat. Însă, una dintre performanţele cu care se mândresc cei de aici privește dezvoltarea unui centru mondial de cercetare în domeniul fuziunii nucleare, în cooperare cu Academia chineză de Ştiinţe.

Vizită de documentare asigurată de Administraţia chineză de Stat pentru Afacerile Experţilor Străini, alături de autorităţile provinciei Anhui din Hefei şi Huangshan.

DSC_0125

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, HUANGSHAN, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.