(III) Huangshan – Turismul, prioritate dincolo de vremuri şi cuvinte!

DSC_0118Deplasarea de la Hefei, centrul industrial al provinciei Anhui, spre Huangshan – centrul turistic şi ecologic al provinciei, am făcut-o cu autocarul, având posibilitatea să admir sistemul rutier extrem de bine dezvoltat şi îngrijit, pentru care au fost străpunse creste de munte, au fost construite pasaje şi poduri la zeci de metri deasupra văilor, lacurilor şi Fluviului Galben. Alături de reţeaua feroviară şi aeroporturi, şoselele contribuie decisiv la dezvoltarea economiei şi turismului din Anhui.

Până în anul 2008, din oraşul Huangshan (Huizhou) la Muntele Huangshan drumul se făcea în 3-4 ore. După 2008, odată cu deschiderea autostrăzii care leagă Hefei de Huangshan, distanţa se parcurge în aproximativ o oră.

Am arătat deja (Huangshan – Printre legende şi realităţi) că oraşul Huangshan este dominat de legende şi mituri, autorităţile de aici derulând multiple proiecte pentru conservarea zonelor valoroase din punct de vedere istoric şi cultural. Dacă Hefei este unul dintre centrele economice pilot ale Chinei, Huangshan a fost încă din anii ’80 un centru naţional pilot de reformă a industriei serviciilor, dorindu-se o dezvoltare integrată a turismului, promovării culturale şi protecţiei mediului.

După 35 de ani, turismul de aici continuă să se dezvolte, în ultimii cinci ani (2011-2015) numărul turiştilor ajungând la 193 de milioane, veniturile în domeniu ridicându-se la 162,36 bilioane yuani. Din numărul total de turişti, 8,24 milioane au reprezentat vizitatori din străinătate care au generat venituri totale de 2,5 bilioane USD. În aceste condiţii, valoarea adăugată a industriei de servicii a ajuns la 25,61 bilioane yuani, ceea ce reprezintă 48,2% din Produsul Intern Brut al oraşului Huangshan. Mai mult, din totalul relaţiilor şi schimburilor externe, turismul reprezintă 51,23%.

DSC_0038Cifrele sunt explicabile în condițiile în care Huangshan include 56 de atracţii turistice de nivel A, din care trei sunt de clasă naţională 1. Apoi, la Huangshan sunt 64 de hoteluri de diferite stele (din care unul de cinci stele), 164 de agenţii turistice şi peste 1.000 de pensiuni agroturistice care pot asigura cazare şi masă (din care 151 clasificate la nivel de o stea).

În ciuda presiunilor generate de criza economică globală, nivelul investiţiilor în turism a crescut, ajungând în 2015 la 13,72 bilioane yuani, pentru ca în prima jumătate a anului curent investiţiile să fie de 7,1 bilioane yuani din care 4,7 bilioane au fost direcţionate în 43 de proiecte turistice.

Toate activităţile conectate la industria turistică din Huangshan coordonează activitatea a peste 260.000 de oameni, incluzând aici şi pe cei 4.692 de ghizi turistici autorizaţi. La fel de impresionant este faptul că 25% dintre angajaţii din administraţia oraşului sunt implicaţi în proiecte care vizează dezvoltarea industriei turistice, iar peste 100.000 de fermieri sunt angajaţi în turismul orientat spre industria terţiară. În aceste condiţii, în multe dintre localităţile tradiţionale devenite atracţii turistice, cum sunt Hongcun sau Yixian, peste 83% din veniturile fiscale sunt generate de turism.

Şi totuşi, pentru autorităţile din Huangshan responsabile cu turismul … nu este suficient. Dezvoltarea industriei este văzută în cadrul unei strategii „Turism+” care are în vedere „Turism+Agricultură”, „Turism+Industrie”, „Turism+Sport”, „Turism+Timp liber şi agrement”.

Ţinând cont de nevoile de comunicare ale turiştilor şi proprietarilor de afaceri turistice, aproape 200 de milioane de yuani au fost investite în construcţia „turismului inteligent”, fiind dezvoltate reţele wireles 3 şi 4G, reţele de monitoare touch-screen şi infrastructuri de profil amplasate în principalele zone turistice, hoteluri şi destinaţii din mediul rural.

DSC_0722Strategia de dezvoltare a industriei turistice din Huangshan prevede inclusiv un management strict al aplicării regulamentelor şi legilor în domeniu, în prezent acest proiect fiind aplicat în fază pilot în cadrul mai multor obiective, zone turistice şi chiar în staţia feroviară de mare viteză Huangshanbei. În măsura în care rezultatele etapelor pilot vor da rezultatele scontate, în viitor va fi înfiinţat un birou special pentru intervenţia şi sancţionarea rapidă a celor care nu respectă politicile în domeniul turistic.

Toate aceste măsuri de reglementare şi siguranţă ar putea părea exagerate dacă se scapă din vedere că numai pe Muntele Huangshan, anual, ajung peste 4 milioane de vizitatori, că se doreşte impunerea produselor organice la nivelul întregii industrii turistice locale (în prezent peste 34% la alimente şi 94% la ceaiuri). De asemenea, în domeniul protecţiei sunt vizaţi turiştii, zonele verzi, apele, pădurile şi arborii seculari (mulţi cu peste jumătate de mileniu de viaţă), autorităţile dorind să reducă la minim impactul unei dezvoltări necontrolate, distructive, generate de dorinţa de îmbogăţire.

Alături de impresionantul Huangshan, provincia Anhui numără alte zece zone turistice de nivel naţional, şase rezervaţii naturale, cinci oraşe culturale antice declarate zone de interes de stat, 31 de parcuri forestiere naţionale şi 130 de zone cu relicve culturale. Iată de ce, nu este de mirare că Muntele Huangshan, satele antice Xidi şi Hongcun, dar şi porţiunea Marelui Canal de aici au fost incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Anhui este, de asemenea, locul de origine al lui Lao Zi – fondatorul Taoismului, Zhuang Zi – filozof taoist, Hongwu – fondatorul şi primul împărat al Dinastiei Ming, Hu Shi – filozof, eseist şi diplomat, dar şi al lui Chen Duxiu – fondator al Partidului Comunist Chinez. Toate aceste personalităţi, parte ale unei liste impresionante, constituie baza fundamentală a culturii provinciei, prezentate în absolut toate evenimentele şi ceremoniile oficiale, în semn de respect pentru înaintaşi, dar şi ca o permanentă lecție pentru prezent, sub formula conceptului cultural Huizhou.

Vizită de documentare asigurată de Administraţia chineză de Stat pentru Afacerile Experţilor Străini, alături de autorităţile provinciei Anhui din Hefei şi Huangshan.

DSC_0446DSC_0093DSC_0231DSC_0146

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, HUANGSHAN, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.