CHINA-ECE | Extinderea cooperărilor economice și financiare în formatul „16+1”

Li Keqiang, China-ECE - Riga 05.11.2016Pentru extinderea în două sensuri a comerțului, ar trebui creat un mediu investițional favorabil, în timp ce mecanismele de coordonare vamale și de carantină ar trebui să fie stabile și îmbunătățite, a susținut prim-ministrul Chinei, Li Keqiang, în cadrul ședinței plenare a Summitului de Cooperare în format „16+1”, desfășurate sâmbătă, la Riga (Letonia). În mesajul său, premierul chinez a avansat cinci propuneri pentru extinderea cooperării pragmatice între China și țările Europei Centrale și de Est (ECE/16+1), având în vedere redresarea lentă a economiei și comerțului mondial. (Sursa: Xinhua)

Într-un discurs prezentat în cadrul celui de-al șaselea forum economic și comercial China-ECE, Li a propus încurajarea comerțului și conectivității, creșterea capacităților de producție și a cooperării în domeniul turismului, precum și explorarea unor modalități inovatoare în domniul cooperării financiare.
Liderul chinez a solicitat, de asemenea, dezvoltarea comerțului electronic transfrontalier, în condițiile în care China intenționează să importe din țările ECE produse agricole și industriale de calitate. În același timp, acesta a solicitat un acces mai facil al produselor și a companiilor chineze pe piața Europei Centrale și de Est.

Pentru încurajarea cooperării în domniul capacităților de producție, Li a avansat disponibilitatea Chinei de a construi parcuri industriale și tehnologice, alături de țările ECE. Privind cooperarea financiară, acesta a remarcat că se intenționează constituirea unei instituții financare a grupului „16+1”, care va susține în principal achiziționarea de echipamente și produse din China în proiectele de cooperare de conectivitate și capacitate de producție. Li a mai propus ca toate părțile să promoveze cooperarea turismului prin relaxarea politicilor de vize, prin simplificarea procedurilor de intrare la frontieră și deschiderea de zboruri directe. Pe acest fond, premierul chinez a exprimat speranța ca numărul turiștilor pe relația China-ECE să se dublele în următorii cinci ani.Li Keqiang, China-ECE - Riga 05.11.2016 2

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CHINA-ECE, Riga 2016, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.