Ambasadorul Republicii Moldova acreditat la Beijing, E.S. Aureliu Ciocoi, a vizitat vineri sediul Radio China Internaţional (RCI), unde a fost primit de Ma Bohui, directorul general adjunct al instituţiei şi Wu Min, directorul secţiei de limba română.
„Încercăm să transformăm instituţia noastră într-un complex mass-media, care deja include radio, televiziune, internet şi produse multimedia. Am depus mari eforturi pentru a dezvolta atât serviciile proprii, dar şi pentru încurajarea şi promvoarea relaţiilor de prietenie dintre China, România şi Republica Moldova. Suntem extrem de interesaţi să deschidem contacte cu instituţii media din Republica Moldova, cu atât mai mult cu cât anul acesta marcăm 25 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale, eveniment care constituie un reper important”, a arătat Ma Bohui. La rândul său, E.S. Aureliu Ciocoi a declarat că prezenţa la Radio China Internaţional reprezintă un eveniment de suflet, câtă vreme prima profesie şi specializare a fost cea de jurnalist, ulterior păşind în diplomaţie. „Mă simt onorat de primirea făcută şi în contextul aniversării celor 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre, recunosc importanţa redacţiei de limba română din cadrul Radio China Internaţional, inclusiv din perspectiva aducerii la cunoştinţa publicului chinez a evenimentelor din Republica Moldova. Pentru noi este o mare onoare să cooperăm şi să găsim acel fir roşu de cooperare fructuoasă pentru ambele părţi”.
Totodată, Ambasadorul Aureliu Ciocoi a afirmat disponibilitatea de a sprijini şi intermedia relaţii de cooperare şi parteneriat între Radio China Internaţional şi instituţii media din Republica Moldova.
Oficialul moldovean s-a întâlnit, de asemenea, cu angajaţii chinezi şi români ai secţiei de limba română, împreună cu care a împărtăşit o serie de experienţe şi gânduri în plan jurnalistic. „Când am ajuns la sediul dumneavoastră, am rămas surprins şi uimit să descopăr o instituţie uriaşă, în care se munceşte în 65 de limbi. Este impresionant. Vreau să vă felicit pentru succesul pe care îl demonstraţi, gestionând o echipă atât de mare, cu atât de multe redacţii care cred eu reprezintă unul dintre cele mai mari trusturi media din lume”.
În cadrul unui interviu acordat RCI, Ambasadorul moldovean a subliniat principalele direcţii de cooperare bilaterală: lansarea negocierilor de liber schimb între Republica Moldova şi China, participarea la strategia Noului Drum al Mătăsii lansată de China şi o prezenţă mai consistentă a produselor vinicole pe piaţa chineză.