INTERVIU – Eurodeputat Viorica Dăncilă: Nu există un şablon universal valabil în domeniul Drepturilor Omului

Interviu Europarlamentar Viorica  Dancila-Dan Tomozei-RCI_06.04.2017 1La invitaţia Federaţiei Naţionale a Femeilor din Întreaga Chină, o delegaţie a Organizaţiei Femeilor Social Democrate din România (OFSD) se află în China în perioada 5-9 aprilie. În a doua zi a vizitei, eurodeputatul şi preşedinta OFSD Viorica Dăncilă a acceptat invitaţia de a dialoga la Radio China Internaţional pe tema relaţiilor de cooperare dintre cele două organisme, dar şi despre diferenţele de ordin cultural şi social care impun abordări diferite, specifice fiecărei ţări sau fiecărui continent.

Doamnă eurodeputat Viorica Dăncilă bun venit la Beijing. Bănuiesc că sunteţi după un drum lung şi aţi intrat direct în program, motiv pentru care vă invit să pornim abrupt. Care sunt temele comune, care sunt subiectele pe care le-aţi abordat şi le veţi aborda în cadrul prezenţei la Beijing la invitaţia Federaţiei Naţionale a Femeilor din Întreaga Chină?

După un drum lung, am intrat direct în program, un program într-adevăr foarte intens, dar foarte interesant, cu întâlniri foarte interesante şi foarte aplicate. Am avut o întâlnire cu preşedinta Federaţiei Naţionale a Femeilor din Întreaga Chină, am vorbit despre cele două organizaţii de femei, Organizaţia Femeilor Social Democrate şi Organizaţia Femeilor din Întreaga Chină. Am abordat puncte comune, am văzut că sunt lucruri care ne apropie foarte mult în lupta noastră pentru egalitatea de gen, am văzut că sunt şi lucruri diferite, dar am abordat şi lucruri care efectiv pot constitui bune practici pentru organizaţia femeilor social-democrate. Cred că sunt lucruri care trec dincolo de frontiere, care unesc femeile nu numai din Europa, ci din întreaga lume, iar cu Federaţia Femeilor din Întreaga Chină am văzut că pe lângă problemele care ne unesc, problemele cu care se confruntă femeile sau pe care ar vrea să le atenueze există şi o prietenie şi o dorinţă de comunicare, care pe noi ne onorează.

Sunt cunoscute desele poziţionări ale Uniunii Europene în faţa Chinei legat de drepturile omului, de mai mare deschidere, în contradicţie cu convingerile şi modelele locale, chinezeşti. Pot fi aplicate la nivel paneuropean, panasiatic şabloane în acest domeniu?

Interviu Europarlamentar Viorica  Dancila-Dan Tomozei-RCI_06.04.2017 3Părerea mea personală este că nu. Sunt în delegaţia cu Republica Populară Chineză, în Parlamentul European am văzut diferite puncte de vedere. Multe dintre punctele de vedere care sunt prezentate sunt neargumentate sau sunt bazate pe informaţii preluate. Cred că trebuie o documentare mult mai bună şi cred că trebuie văzut cu adevărat ce se întâmplă în China, pentru a-ţi putea forma o impresie. Nu cred că există un şablon universal valabil. Sunt culturi diferite, sunt obiceiuri diferite, sunt tradiţii diferite, trebuie să ţinem cont de toate acestea şi cred că nu există o soluţie comună. Este foarte greu de găsit la nivel european, dar în situaţia în care avem o diferenţă atât de mare în percepţia unor lucruri. Cred că de multe ori şi Uniunea Europeană se grăbeşte şi ia decizii care nu se pliază pe realitatea existentă.

Sunteţi primul oficial român care vine în China, primul oficial român din actuala configuraţie guvernamentală, din actuala majoritate, de la instalarea noului guvern. Cum vedeţi relaţia cu China şi mai ales care ar putea fi mesajul pe care îl aduceţi din România partenerilor chinezi?

Mă bucur că organizaţia de femei este prima care vine în China după instalarea noului guvern. Sunt convinsă vă vor avea loc discuţii bilaterale între Guvernul României şi China, că vor exista legături cum au existat şi până acum între conducerea Partidului Social Democrat şi conducerea partidului chinez. Ştiu despre summitul care se va desfăşura şi care va reunii Republica Populară Chineză cu ţările din Europa Centrală şi de Est, şi de asemeni un forum al tinerilor tot din Europa Centrală şi de Est şi China. Mesajul este unul de prietenie pentru că de China ne leagă cu adevărat o lungă prietenie şi o lungă colaborare. Sper că acest mesaj de prietenie să fie concretizat prin acţiuni ale guvernului chinez şi ale guvernului român şi sunt convinsă că aşa se va întâmpla.

Să nu uităm că încă din 1949 avem o relaţie cu China şi de-a lungul timpului China ne-a arătat foarte multă prietenie. Este un lucru important pentru ţara noastră şi cred că trebuie să vedem acest lucru.

Legat de organizaţia de femei, Organizaţia de Femei a Partidului Social Democrat din România şi femeile din întreaga Chină – Organizaţia Femeilor din Întreaga Chină, există o lungă colaborare care s-a susţinut de-a lungul timpului prin vizite şi acţiuni concrete, atât în România, cât şi în China, şi deja putem vorbi nu de o colaborare ci de un exemplu pe care îl putem avea în Federaţia Femeilor din Întreaga Chină, şi de asemenea de o prietenie care ne leagă şi de lucrurile bune pe care colegele noastre din China ni le arată şi pe care le putem aplica cu succes şi în cadrul femeilor din România.

Pe acest subiect, dacă ne puteţi da câteva exemple concrete sau câteva teme de dialog şi cooperare.

Desigur. Am vorbit foarte mult despre violenţa împotriva femeilor, despre măsurile care s-au luat în China, dar şi despre România unde am ratificat Convenţia de la Istambul, despre paşii pe care trebuie să îi mai facem pe viitor. Am vorbit foarte mult despre combaterea sărăciei în rândul femeilor şi al copiilor, un fenomen care există şi în China, dar un fenomen pe care noi îl cunoaştem şi în România, şi care este preponderent în zonele rurale, şi de măsurile pe care le putem lua în zonele rurale pentru a combate acest fenomen.

După cum ştiţi, Guvernul României are ca prioritate reducerea riscului de sărăcie şi aducerea a peste 1,5 milioane de cetăţeni români în rândul clasei de mijloc, şi am văzut măsuri pe care efectiv le-am explicat din programul PSD, ceea ce vrem să facem pentru femei, inclusiv înfiinţarea acelei agenţii pentru egalitatea de şanse, în România. Dar, am văzut şi lucruri foarte bune care se aplică pentru femei în China şi pe care vrem să le aducem la cunoştinţa Partidului Social Democrat şi a Guvernului din România. Aici mă refer la măsuri de antreprenoriat şi la faptul că aici antreprenoriatul în rândul femeilor este foarte puternic stimulat, şi dobânzile sunt subvenţionate de către statul chinez.

Sunt foarte multe lucruri care ne leagă, sunt foarte multe lucruri din care putem lua exemplu aşa cum am spus, iar acest schimb de bune practici cred că nu poate fi de cât un plus pentru Organizaţia de Femeie a Partidului Social Democrat din România.

Vizitele noastre şi legăturile noastre aşa cum am menţionat sunt legături mult mai vechi, dar în ultimii doi ani de zile, cel puţin de când am preluat preşedinţia organizaţiei de femei, aş putea spune că aceste legături sunt foarte strânse şi concretizate în proiecte comune, concretizate în acţiuni atât în România, cât şi în China. Am avut anul trecut o delegaţie a Femeilor din Întreaga Chină, în România, acum suntem noi aici, iar în mai vom avea o nouă delegaţie a femeilor din China în România.

Vorbeaţi de şabloane. Cred că faptul că cunoaştem particularităţile, realitatea existentă în cele două ţări, o ţară atât de puternică cum este China, cred că acest lucru ne ajută foarte mult în a ne cunoaşte mai bine şi a vedea ceea ce putem prelua din activitatea femeilor din China, şi ceea ce nu, dar şi lucrurile frumoase pe care putem să le promovăm din China în România şi aici mă refer la tradiţii, la obiceiuri, la învăţarea limbii române şi chineze. Cred că aceste lucruri pot duce mai departe legăturile pe care le avem cu China.

Cred că este foarte important şi am vorbit cu colegele noastre din China să încercăm să insuflăm acest sentiment de apropiere şi de bune relaţii tinerei generaţii, pentru că eu cred că această prietenie, aceste lucruri, nu ar fi benefic să nu fie cunoscută de generaţia tânără şi să nu fie dusă mai departe. De aceea, am propus şi Federaţiei Femeilor din Întreaga China, doamna preşedintă a acceptat acest lucru, chiar şi la departamentul Internaţional au subliniat acest lucru, ca un grup de tinere din Organizaţia Femeilor Social Democrate să vină în China, să vadă modul de lucru, modul de organizare de aici, dar şi să aibă mai multe cunoştinţe despre cultura Chinei, să aibă cunoştinţe despre ceea ce vrea să facă China cu femeile din România, cele două organizaţii, dar şi de a veni aici cele care sunt doritoare de a învăţa limba chineză şi bineînţeles şi viceversa, cred că ar fi un lucru foarte benefic.

Înaintea finalului dialogului nostru, ştiu că agenda nu vă permite să ieşiţi foarte mult din cadrul dialogurilor, din cadrul întâlnirilor, dar, totuşi, cum descoperiţi Beijingul, atât cât aţi apucat să observaţi?

Da, programul aşa cum am spus este unul foarte condensat, este un program care pe noi ne-a onorat pentru că ne-a dat posibilitatea să avem întâlniri la nivel înalt în China şi să putem să schimbăm impresii, dar să ne gândim şi la proiecte viitoare. În acelaşi timp, partea chineză s-a gândit să ne ducă să vizităm şi din ceea ce înseamnă istoria şi tradiţia Chinei, ceea ce ne onorează foarte mult.

Interviu Europarlamentar Viorica  Dancila-Dan Tomozei-RCI_06.04.2017Vă mulţumesc foarte mult. Doamnă Viorica Dăncilă, sper să ne mai vedem dacă nu la Beijing, acasă, în ţară, vă dorim succes şi sărbători liniştite pentru că suntem în Postul Paştelui.

Mulţumesc foarte mult, vă mulţumesc pentru dialogul pe care aţi vrut să îl avem aici la Beijing. Vreau să vă spun că m-a bucurat foarte mult că sunt şi români care, aici la Beijing, încearcă să promoveze România şi încearcă să dea o imagine a relaţiilor care pot exista sau care există între România şi China.

Trebuie spus că este o altă contribuţie a Chinei şi un alt semn de prietenie pentru România, acest efort.

Aşa este. Vedem dorinţa Chinei de a fi alături de România şi aşa cum am menţionat anterior, acest lucru trebuie şi ne onorează.

Vă mulţumesc.

Beijing, 6 aprilie 2017

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Interviuri, Români în China, România, România - China, Veşti din China și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.