Prima întâlnire Donald Trump – Xi Jinping

Donald Trump - Xi Jinping_Florida 6.04.2017 ADupă o escală în Finlanda, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns joi în Statele Unite ale Americii, unde va fi marcată prima întâlnire faţă în faţă cu preşedintele Donald Trump. Vor fi abordate teme economice şi politice globale, însă de departe cele mai sensibile şi aşteptate sunt concluziile dialogurilor care vor viza prezenţa militară americană în zona de proximitate a Chinei: Marea Chinei de Sud şi Coreea de Sud. (Foto: China Daily)

Conform protocolului agreat de cei doi lideri, discuţiile sunt derulate în statul Florida, la Mar-a-Lago, o proprietate a preşedintelui Trump considerată „Casa Albă a Sudului”, unde va fi organizat şi o recepţie oficială în onoarea familiei prezidenţiale chineze, Xi Jinping fiind însoţit în această vizită de soţie, Peng Liyuan, care are un program aparte împreună cu Melania Trump.

Potrivit viceministrului chinez de Externe, Zheng Zeguang, întâlnirea liderilor american şi chinez „va fi de mare importanţă pentru poziţionarea relaţiei bilaterale într-o nouă eră, pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale într-un mod sănătos şi stabil marcând un nou punct de start, pentru promovarea păcii, stabilităţii şi prosperităţii în regiunea Asia-Pacific şi la nivel global”, a declarat Zheng.

De partea cealaltă, Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a anunţat înaintea vizitei că preşedintele Trump vede prima întâlnire cu Xi Jinpng ca pe o oportunitate „de a dezvolta o relaţie personală”.

Dacă este să privim scurta istorie a dialogurilor telefonice dintre cei doi lideri, se poate consemna intenţia declarată de a dezvolta o relaţia constructivă SUA-China, în ciuda poziţionărilor americane în plan diplomatic, economic şi militar care deranjează partea chineză. Amplasarea sistemului antirachetă THAAD în Coreea de Sud, rezervele privind prezenţa Chinei în Organizaţia Mondială a Comerţului şi de dată recentă anunţul privind o posibilă rezolvare americană „pe cont propriu” a problemei Nord Coreene, sunt doar o parte dintre temele sensibile care în mod cert vor fi abordate de cei doi lideri.

Pe de altă parte, nu trebuie scăpată din vedere relaţia economică dintre SUA şi China, o relaţie de interdependenţă, cu o evoluţie spectaculoasă începând din 1979, când au fost stabilite relaţiile diplomatice bilaterale.

În prezent, China este cel mai mare partener comercial al SUA, cu un volum al schimburilor de 519,6 miliarde USD în 2016, faţă de 2,5 miliarde în 1979.Donald Trump - Xi Jinping_Florida 6.04.2017 b Donald Trump - Xi Jinping_Florida 6.04.2017 c

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Înţelege China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.