Prof. Song Shaofeng și Institutul Confucius din Sibiu

Song Shaofeng (foto) s-a născut în 1953, la Beijing. După absolvirea liceului, a intrat la Institutul de Limbi Străine Nr. 2 din Beijing, catedra de limba română. După absolvire, în 1975, a fost repartizat la Universitatea de Lingvistică din Beijing și s-a ocupat cu predarea limbii chineze, studenților străini. În primăvara anului 1976, a urmat cursuri de specializare la Universitatea din București.
Între anii 2010-2017, a fost trimis să lucreze la Institutul Confucius din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, asumând funcția de rector al părții chineze.

Primul Institut Confucius din România

Institutul Confucius al universității din Sibiu a fost înființat în 2007, în urma cooperării dintre Universitatea „Lucian Blaga” și Universitatea de Lingvistică din Beijing. A fost primul Institut Confucius din România.

Institutul primește la cursuri pe toți cei care doresc să învețe şi că cunoască limba și cultura chineză, fără taxă. Printre cursanții institutului se regăsesc elevi de gimnaziu și liceu, studenți sau salariați. Vârsta cursanților variază, de la preșcolari, la pensionari. Printre cursanți se găsește și inginerul Popescu Victori care învață împreună cu fiica sa, Arina Popescus. În fiecare zi de vineri, inginerul conduce mașina, venind din alt oraș la Sibiu, pentru a ajunge împreună cu fiica la curs.

Pentru cursanții-elevi, este predat un curs general de limba chineză sau de cultură chineză, câte o oră pe săptămână. Pentru cursanții-cetățeni, programul are două ore pe săptămână, cu accent pe cunoștințe despre limba și cultura chineză. Pentru studenți, sunt ţinute cursuri de fonetică, privind caracterele chinezești, lectură și cunoștințe generale despre cultura chineză. Începând din anul doi, ei învață la cursuri despre literatura chineză, arta și istoria Chinei, la alegere.

După zece ani de dezvoltare, Institutul Confucius din Sibiu a căpătat o puternică notorietate, având cursuri la Facultatea de Litere și Arte, două clase Confucius, două „colțuri” cu cărți în limba chineză și 34 de puncte didactice răspândite în opt orașe din României. Se poate spune că este o platformă de studiere a limbii chineze, de răspândire a prieteniei și de intensificare a schimburilor culturale între poporul chinez și poporul român.

Studenții secției de limba chineză și engleză din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prin performanțele lor, au reprezentat România la concursurile internațional de limba chineză organizat în orașul Changsha şi în provincia Yunnan.

Pe de altă parte, până acum au fost organizate 40 de examene de evaluare HSK, care cuprinde şase niveluri, la care au participat 1.715 cursanți din cadrul Institutului Confucius Sibiu.
Examenul HSK este un examen standard la nivel internațional, care evaluează nivelul de însușire a limbii chineze. În multe țări, este o importantă condiție pentru obținerea unei burse în China, pentru angajarea într-o instituție. În urma examinării, 95 de cursanți ai Institutului Confucius din Sibiu au obținut burse de studiu în China, pentru aprofundarea limbii chineze.

Contribuțiile Profesorului Song

Prin eforturile Profesorului Song Shaofeng, Institutul Confucius al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a stabilit relații de schimburi pentru profesori și studenți cu mai multe instituții de învățământ superior din Beijing, Shanghai și din alte centre universitare ale Chinei. Sub egida autorităților pentru învățământ din Județul Hunedoara și din orașul Ningbo din provincia Zhejiang, la Deva a fost înființată o Clasă Confucius în cadrul Liceului de Arte „Sigismund Toduță”, dar şi prima școală de artă chino-română din România.

Profesorul Song a inițat și a coordonat cursanții în cadrul multor acțiuni și manifestări culturale, precum spectacolul dedicat Anului Nou Chinezesc, Ziua culturii chineze, conferințe, simpozioane, expoziții, atrăgând de-a lungul anilor, peste 70.000 de participanți, promovând cunoașterea reciprocă și prietenia dintre poporul chinez și poporul român. Anul acesta, în luna iunie, la Constanța, a fost organizat primul Congres Internațional al Institutului Confucius – Punte de prietenie între China și țările riverane Dunării.

Profesorul Song Shaofeng este îndrăgostit de profesia sa, de promovarea limbii chineze în România. El nutrește sentimente profunde față de România, o țară cu peisaje frumoase, datini și obiceiuri deosebite, de poporul român, un popor ospitalier și prietenos, motiv pentru care, de-a lungul anilor, a închegat multe relaţii de prietenie profundă cu profesori și cursanți români.

Pentru eforturile sale susținute, pentru meritele și contribuțiile remarcabile la dezvoltarea învățământului limbii chineze în cadrul Institutului Confucius din Sibiu și în România, profesorului Song Shaofeng i s-a conferit „Premiul pentru contribuții remarcabile la dezvoltarea învățământului superior pe anii 2014-2015”, O medalie de Argint în anul 2015 și „Diploma de excelență pentru contribuții remarcabile la promovarea învățământului de limba chineză” 2016-2017.

Studierea limbii chineze în lume

În prezent, sunt tot mai mulți cetățeni români interesați de China, o țară prietenă, cu o istorie milenară și o cultură strălucitoare, de limba chineză, o limbă străveche formată cu peste 3.500 de ani în urmă.

Pentru a satisface cerințele în creştere, după Sibiu, în România au fost înființate alte trei Institute Confucius, la Cluj Napoca – în colaborare cu Instititul Tehnico-Științific Zhejiang, la Brașov – în colaborare cu Universitatea de Arhitectură Chineză de Nord-Est, la Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea din București – în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Politice și Drept din Beijing.
Concomitent au fost deschise Clase Confucius la Sibiu, Constanța, Miercurea-Ciuc, Deva, Petroșani, Pitești, Hunedoara și Făgăraș.
Din 2007 până acum, peste 30.000 de români au urmat cursurile de limba chineză în cadrul Institutelor și Claselor Confucius din România. În urma cursurilor și orelor de practică, pe lângă limba chineză, ei au descoperit și arta culinară chineză, caligrafia, pictura tradițională, decupajul în hârtie, artele marțiale Kong Fu, dansurile și cântecele chinezești.

Guvernul chinez, respectiv, Biroul pentru predarea limbii chineze din China (Hanban), sprijină financiar, material și uman institutele Confucius din străinătate, alocând fonduri, manuale, materialele necesare activităților didactice. De asemenea, trimite profesori de limba chineză și voluntari, pentru a susține programele institutelor. Hanban organizează examene HSK și acordă burse cursanților care au obținut punctaje mari la testări, pentru a veni să studieze în universitățile din China.

China a devenit a doua mare putere economică a lumii. În contextul promovării proiectului „O centură, un drum” și a mecanismului de cooperare China și cele 16 țări din Europa Centrală și de Est, este înregistrat un avânt privind învățarea limbii chineze, sunt dezvoltate foarte repid Institute Confucius în diferite țări.
În prezent, în 146 de țări și regiuni ale lumii funcționează 525 de Institute Confucius, numărul total al cursanților fiind de peste 2,32 milioane.

Luo Dongquan, Profesor jurnalist
Vicepreședinte al Asociației de Prietenie China-România

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Confucius, De departe ... România, Înţelege China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.