Scrisoare deschisă privind eroarea în care Comisia Europeană se raportează la România

Astăzi, 25 ianuarie 2018, urmare a „Declarației comune a președintelui Jean-Claude Juncker și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans privind evoluțiile recente din România” în care sunt promovate dezinformări și abuzuri de poziție din partea Comisiei Europene, am transmis celor doi lideri o SCRISOARE DESCHISĂ în care, în calitate de cetățean al Uniunii Europene, am solicitat lămuriri cu privire la sursele de informare, capacitatea de dialog și contactul cu realitatea.

Documentul trimis poate fi lecturat mai jos.

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ
Președintelui Jean-Claude Juncker president.juncker@ec.europa.eu
Prim-vicepreședintelui Frans Timmermans frans-timmermans-contact@ec.europa.eu

Stimaţi domni, de mult timp urmăresc cu îngrijorare evoluțiile şi modul în care Comisia Europeană se raportează la România şi români. Una dintre temele care vă procupă în mod special, în ultima perioadă, este reprezentată de “Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția”, temă care apreciaţi că reprezintă o piatră de temelie fundamentală pentru o Românie puternică în cadrul Uniunii Europene.

Din poziţiile pe care le ocupaţi, după cum spuneţi, o condiție esențială pentru a fi credibili este conectarea la realitatea obictivă. O alta, renunţarea la dezinformar şi deschiderea unui dialog instituțional, care să facă ireversibilă imixtiunea abuzivă în procesul legislativ al oricărei ţări din partea Comisiei Europene, fie că este sau nu membră a Uniunii Europene.

Din poziţiile pe care le ocupaţi, de înalţi funcționari şi reprezentanţi europeni, vă întreb care vă sunt sursele de informare? Ce reprezintă pentru dumneavoastră dialogul şi transparenţa? Ce înseamnă adevărul şi contactul cu realitatea?

Vă întreb pentru că, lecturând “Declarația comună” emisă de dumneavoastră la 24/01/2018 pe adresa României, avem să constatăm că jigniţi o ţară membră UE, jigniţi un popor, promovând minciuni şi dezinformări.

Aşa cum dumneavoastră lansaţi un apel, vă solicit şi eu să regândiţi modul în care acţionaţi, să acceptaţi dezbaterea potrivit minimelor reguli în care să ascultaţi şi să ţineţi cont de opiniile tuturor părţilor implicate, pentru a ajunge la un consens pe scară largă cu privire la încrederea în Uniunea Europeană şi instituţiile ei.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, vă avertiz cu privire la pericolul regresării încrederii românilor în Comisia Europeană şi Uniunea Europeană ca urmare a interferenţelor şi abuzurilor de poziţie de care daţi dovadă, tratând România şi românii în mod diferenţiat, lipsit de echilibru, aşa cum probabil aţi deprins abilităţi în funcţiile deţinute anterior, pentru care sunteţi solicitați să dați explicații publice, fie pe linia utilizări bugetelor publice, fie pe linia Intelligence și diferendelor cu spațiul Est-european.

Daniel-Constantin TOMOZEI-DIMIAN
Cetăţean român şi european
dan_tomozei@yahoo.com

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Europa, România, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Scrisoare deschisă privind eroarea în care Comisia Europeană se raportează la România

  1. Ion Draghici spune:

    Asa ar trebui sa procedam toti. Sa cerem explicatii pentru toate deciziile care se iau la adresa tarii noastre. Sa le pretindem mai multa transparenta si un tratament egal!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.